, ,

Η ευτυχία δεν είναι προορισμός… αλλά ταξίδι

Η ευτυχία, ως έννοια, περιλαμβάνει το αίσθημα της ψυχικής ικανοποίησης και ένα αίσθημα πληρότητας που αφορά την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, στο επίπεδο της

Η ευτυχία δεν είναι προορισμός... αλλά ταξίδι

Η ευτυχία, ως έννοια, περιλαμβάνει το αίσθημα της ψυχικής ικανοποίησης και ένα αίσθημα πληρότητας που αφορά την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, στο επίπεδο της ζωής μας.

Αυτή η ευτυχία ως έννοια έχει προσπαθήσει να οριστεί, έχει καταπιεστεί πολλάκις ώστε να συμπορευτεί με τα κοινωνικά ειωθότα όταν για έναν άνθρωπο εκφράστηκε με διαφορετικό τρόπο από τα κυρίαρχα στερεότυπα, έχει ισοπεδωθεί από μία έννοια που μεταφράζεται εντελώς διαφορετικά σε κάθε άνθρωπο σε μία συγκεκριμένη κοινωνική πορεία και κατάσταση.

Advertisment

Η ευτυχία ορίζεται τελείως διαφορετικά για κάθε άνθρωπο, διότι ο καθένας μας έχει διαφορετικές ανάγκες, διαφορετική ιδιοσυγκρασία, διαφορετική αντίληψη και κοσμοθεωρία. Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε πως πρέπει υποχρεωτικά για κάθε άνθρωπο η ευτυχία να σημαίνει εγγόνια, ταξίδια ή ένα πολυτελές σπίτι. Για ορισμένους ανθρώπους όλα αυτά θα σημαίνουν απόλυτη ευτυχία, για ορισμένους άλλους όχι.

Η ευτυχία δεν είναι καθολική έννοια, ούτε συγκεκριμένη. Για τον καθένα από εμάς εκφράζεται με διαφορετικό τρόπο ζωής, ο οποίος διαφοροποιείται πολλές φορές από καθιερωμένες κοινωνικές προσδοκίες ή απαιτήσεις.

Αν για εμένα ευτυχία είναι να γράφω, δε σημαίνει πως για κάποιον άλλο άνθρωπο αυτό δε θα μπορούσε να είναι αιτία ζαλάδας και αφόρητης κούρασης. Εμένα μου αρέσει να γράφω αρειμανίως και άλλος μπορεί να θέλει να επιδίδεται σε άλλες ενασχολήσεις που σε εμένα θα μπορούσαν εξίσου να θεωρούνται πληκτικές.

Advertisment

Η ευτυχία δε σχετίζεται απόλυτα με τα κοινωνικά ιδανικά, τα οποία καταπνίγουν την ελεύθερη επιλογή μας να θεωρήσουμε ιδανική μία διαφορετική κατάσταση για τη ζωή μας. Δεν μπορούμε με περιορισμένες αντιλήψεις να στενέψουμε την έννοια της ευτυχίας στους εκατομμύρια ανθρώπους που κατοικούν αυτή τη στιγμή στον πλανήτη Γη. Ο καθένας μας έχει τη μοναδική περπατησιά του στην άμμο της ζωής και η πορεία του μπορεί να έχει ανάγκη διαφορετικό δρόμο.

Η ευτυχία δεν είναι προορισμός, αλλά ταξίδι. Δεν είναι κάτι συγκεκριμένο, αλλά εντελώς διαφορετικό διότι το μωσαϊκό των ανθρώπινων υπάρξεων είναι πολυσχιδές, μοναδικό και διέπεται από μοναδικές ανάγκες, χαρακτηριστικά και ταλέντα. Το ταξίδι δεν είναι προορισμός, αλλά μαγεία κατά τη διάρκειά του.

Όταν βρούμε την ευτυχία μας, όταν ανακαλύψουμε αυτό που μας κάνει ευτυχισμένους, μην κάνουμε χάρη σε κανένα να μας το στερήσει..

Latest posts by Μαρία Σκαμπαρδώνη (see all)

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αλεξιθυμία | Πώς είναι να ζεις όταν δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τα συναισθήματά σου;
Αφαντασία και υπερφαντασία: Δύο παράξενα φαινόμενα που επηρεάζουν έως και το 9% του πληθυσμού
Η βιολογία της θλίψης: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα
Τι έχει πραγματικά αξία στη ζωή;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση