,

Ιριδολογία: Φυσική διαγνωστική και προληπτική μέθοδος

Τι είναι η Ιριδολογία Η Γαλλική εγκυκλοπαιδεία Larousse ( έκδοση 1978 ) δίνει τον εξής ορισμό : « Ιριδολογία είναι η διαγνωστική μέθοδος που

Ιριδολογία: Φυσική διαγνωστική και προληπτική μέθοδος

Τι είναι η Ιριδολογία

Η Γαλλική εγκυκλοπαιδεία Larousse ( έκδοση 1978 ) δίνει τον εξής ορισμό :

« Ιριδολογία είναι η διαγνωστική μέθοδος που προσπαθεί να καθορίσει, διαμέσου της εξέτασης της ίριδας, τη Φύση και τη θέση των ενοχλημάτων και των οργανικών παθήσεων που εντοπίζονται στα διάφορα μέρη του σώματος .»

Advertisment

Το μάτι, ως αισθητήριο όργανο, δεν περιορίζεται μόνο στη λειτουργία να λαμβάνει και να μεταφέρει πληροφορίες στον εγκέφαλο, αλλά ( όπως αποδείχθηκε από μελέτες νευροφυσιολογίας ) λαμβάνει πληροφορίες και από τον εγκέφαλο ( ως προέκτασή του ) και τις εμφανίζει στην ίριδα με αλλοιώσεις στην επιφάνειά της στους ειδικούς αυτούς τομείς οι οποίοι αντιστοιχούν στα όργανα και τους ιστούς του οργανισμού μας.

Έτσι απεικονίζεται λεπτομερώς και ολιστικά η κατάσταση του σώματος, καθώς και η πορεία των χρόνιων παθήσεων οι οποίες μάλιστα αποτελούν το 80% των ασθενειών του σύγχρονου ανθρώπου. Η ίριδα βρίσκεται σε επικοινωνία με το συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, ούτως ώστε κάθε αλλοίωση της σωματικής ισορροπίας μπορεί να εκφραστεί μέσω της αγγειοσυστολής / αγγειοδιαστολής των αγγείων της ίριδας ή μέσω μιας σύσπασης ή και χαλάρωσης των μυών της ίριδας, τα οποία οδηγούν στην αντίστοιχη παραμόρφωση των ιριδικών ινών .

Η Ιριδολογία, όπως κι η Ομοιοπαθητική και ο Βελονισμός, ανήκει στις εναλλακτικές ή συμπληρωματικές προσεγγίσεις, είναι δηλαδή ένα σύστημα που θεωρεί ότι ο ανθρώπινος οργανισμός λειτουργεί σε σωματικό και ψυχοδιανοητικό επίπεδο ταυτόχρονα.. Εξάλλου βεβαιώνεται από πολλούς σύγχρονους επιστήμονες και μελετητές πως ο άνθρωπος νοσεί σφαιρικά, συνεπώς και ψυχοσωματικά, και κατά συνέπεια έχει ανάγκη από ολοκληρωμένη ολιστική θεραπεία. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το ότι ο πρόσφατος ορισμός της υγείας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αναφέρει ότι για να θεωρούμαστε υγιείς θα πρέπει και να νοιώθουμε υγιείς!

Advertisment

Η επιτάχυνση των ρυθμών της εποχής μας, το στρες, η έλλειψη αναγκαίας σωματικής άσκησης, η ανθυγιεινή διατροφή ( χημικά και μεταλλαγμένα τρόφιμα ) και η ρύπανση γενικά του περιβάλλοντος δημιουργούν, χρόνια και σταθερά, τοξικές εναποθέσεις και ανεπανόρθωτες βλάβες στον οργανισμό, από τις οποίες αυτός δεν μπορεί πλέον να απαλλαγεί. Αυτό έχει σαν συνέπεια να γίνει ευάλωτος σε χρόνιες εκφυλιστικές παθήσεις όπως είναι οι καρδιοπάθειες, η χρόνια κόπωση, η αρτηριοσκλήρυνση, οι νεοπλασίες, τα αρθριτικά, οι μυοσκελετικοί πόνοι, η αδιαθεσία, η ατονία και πολλές άλλες.

Η ίριδα για τον ιριδολόγο είναι σαν ένα ανοιχτό βιβλίο, που μπορεί να παραπέμψει και στις συμβατικές ιατρικές εξετάσεις, όταν αυτό κριθεί αναγκαίο. Είναι ολοφάνερο πόσο μια τέτοια προσέγγιση βελτιώνει την ποιότητα ζωής του σημερινού ανθρώπου, μέσα από την προληπτική φροντίδα, εφόσον υπάρχει και η δυνατότητα εξειδικευμένου πλέον προγράμματος υγείας.

Οι δυνατότητες της πλήρους ανάλυσης της ίριδας

Η Ιριδολογική Ανάλυση έχει το μοναδικό πλεονέκτημα έναντι άλλων μεθόδων να μας επιτρέπει να κάνουμε προληπτική διαγνωστική, αφού μπορούμε να επισημάνουμε αρνητικές αλλαγές στους ιστούς και φυσικές δυσλειτουργίες πολύ πριν μια κατάσταση χειροτερέψει και εκδηλωθεί ως πάθηση. Αυτό συμβαίνει διότι τα σημάδια και οι ενδείξεις εμφανίζονται πάνω στην ίριδα πολύ προτού αρρωστήσει ο οργανισμός.

Στις δε περιπτώσεις που η ασθένεια έχει ήδη εκδηλωθεί, η μέθοδος μπορεί να μας δείξει μη εμφανείς παράγοντες που εμποδίζουν την ανάρρωση, εφόσον προσεγγίζει το πρόβλημα ολιστικά, και επομένως να οδηγήσει σε ουσιαστική βελτίωση της υγείας, κάποιες φορές μάλιστα με θεαματικά αποτελέσματα.
Επίσης τα τελευταία χρόνια έρευνες από ψυχιάτρους ( Dr.Flavio Gazzola πανεπιστήμιο του Μιλάνο ) κατέδειξαν την ψυχοσωματική σχέση των ενδείξεων της ίριδας με τις παθολογίες του οργανισμού.

Μια ανάλυση της ίριδας μπορεί να μας δείξει:

  • υπέρ ή υπολειτουργία της δραστηριότητας των οργάνων και των ιστών
  • ορμονικές διαταραχές
  • κληρονομικές αδυναμίες
  • φλεγμονές σε ιστούς και όργανα
  • κατάσταση του γαστρεντερικού συστήματος
  • απορρόφηση ή μη των θρεπτικών στοιχείων
  • παθολογίες σε εξέλιξη
  • ενδείξεις άγχους, με την κατάσταση του νευρικού συστήματος
  • τοξικά κατάλοιπα από χρόνιες φαρμακευτικές αγωγές
  • εστίες μόλυνσης των τοξινών
  • συμφόρηση του λεμφικού συστήματος
  • τροφικές αλλεργίες
  • κατάσταση του δέρματος
  • κυκλοφορικά προβλήματα
  • μυοσκελετικές διαταραχές της σπονδυλικής στήλης και των αρθρώσεων
  • ανάγκες σε ιχνοστοιχεία, μέταλλα και βιταμίνες
  • αποτελέσματα σωματικής και διανοητικής κούρασης, κ.ά

Βλέπουμε πως η φύση μάς προμήθευσε μ΄ένα ανεκτίμητο « παράθυρο » προς τη ζωτική κατάσταση της υγείας του οργανισμού μας φέρνοντας όλη αυτή την πληροφορία στο μάτι.
Η Ιριδολογία εφαρμόζεται με τρόπο απλό, σύντομο, τελείως ανώδυνο και ακίνδυνο, χωρίς παρέμβαση στο σώμα και ως εκ τούτου προσφέρεται ακόμα και για τις πιο ευπαθείς ομάδες.

Η σύγχρονη Ιριδολογία έχει εξελιχθεί σημαντικά και σ’ αυτό συμβάλλει κατά πολύ η σύγχρονη τεχνολογία. Υψηλής ποιότητας και ευκρίνειας οπτικά μικροσκόπια ( ιριδοσκόπια ), καθώς και ηλεκτρονικοί υπολογιστές με εξειδικευμένα προγράμματα επεξεργασίας της ίριδας, καταγράφουν με κάθε τεχνική λεπτομέρεια το μάτι, προάγοντας έτσι τη σύνθεση των παρεχόμενων πληροφοριών σε συναρπαστική επιστημονική έρευνα. Μέσα από τις πληροφορίες που προκύπτουν από την ιριδοσκόπηση αναπτύσσεται ένα πρόγραμμα υγείας εξατομικευμένο, που δίνει τη δυνατότητα στον εξεταζόμενο να καθαρίσει και να ενδυναμώσει τον οργανισμό του και να αποκτήσει το καλύτερο δυνατό επίπεδο υγείας.

Είναι σύνηθες δε, για τις μεγάλες αλήθειες της επιστήμης, ανατρέχοντας σε ιστορικές αναφορές βρίσκουμε ότι ο πατέρας της Ιατρικής, ο Ιπποκράτης, γνώριζε Ιριδολογία στην εποχή του, ( είναι γνωστή η ρήσης του ¨ ιδού τα μάτια ιδού ο άνθρωπος ¨) όπως και ο Παράκελσος, ενώ πηγαίνοντας ακόμα πιο πίσω, μια χιλιετία προ Χριστού, διαπιστώνουμε ότι ιστορικά χρονικά αναφέρουν πως η επιστήμη αυτή εφαρμοζόταν ήδη στην Κίνα, καθώς και από άλλους αρχαίους πολιτισμούς, όπως τους Βαβυλώνιους τους Αιγύπτιους, τους Χαλδαίους.

Αλλά και πολύ μεταγενέστερα, τον 17ο μ.Χ. αιώνα, ο γιατρός Meyens στο εγχειρίδιο “Physiognomia Medica”, διαιρεί την ίριδα σύμφωνα με τις περιοχές του σώματος. Ο Βιεννέζος οφθαλμίατρος Beer, παρόλο που δε γνώριζε εκείνες τις αντιλήψεις στην Ιριδοανάλυση, το 1813 στο έργο του “Πραγματεία περί Οφθαλμολογικών Παθήσεων” έγραφε : “Καθετί που επηρεάζει τον οργανισμό του ατόμου είναι αδύνατο να μην έχει επίδραση στο μάτι, και το αντίστροφο”. Το 1880 ο Ούγγρος γιατρός, ο Δρ. Ignaz Von Peczely, έγραψε το βιβλίο “Ανακάλυψη στην Ιστορία της Φυσικής και την Ιατρική Επιστήμη Οδηγός Μελέτης και Διάγνωσης διά μέσου του Οφθαλμού”, έργο που αναγνωρίστηκε παγκοσμίως και του χάρισε τον τίτλο του “πατέρα – θεμελιωτή – της Σύγχρονης Ιριδολογίας”.

Φτάνοντας στον 20ό αιώνα, ξεχωρίζουν γιατροί και επιστήμονες από τις Ηνωμένες Πολιτείες όπως ο Δρ. Bernard Jensen, καθώς και από τη Γερμανία ο Δρ. Josef Deck, από την Ρωσία το 1998 ο καθηγητής Ε.Σ.Belhover με την μονογραφία του ¨ Κλινική Ιριδολογία ¨ , από την Βουλγαρία ο Peter Dimkof εκδίδει μετά από εξήντα χρόνια έρευνας και εμπειρίας την ¨οφθαλμοδιαγνωστική¨ και πολλοί άλλοι κυρίως από χώρες της Ευρώπης οι οποίοι ανεβάζουν την Ιριδολογία στη θέση που της αξίζει σε παγκόσμια κλίμακα.

Χωρίς αμφιβολία, θα υπάρξουν και νέα εργαλεία, με νεότερα στοιχεία έρευνας για να ερμηνεύουμε τις αξιολογήσεις στην ίριδα στους μήνες και τα χρόνια που έρχονται.

Κωνσταντίνος Λαζαράτος | Διπλ. Ιριδολόγος – Εναλλακτικός ΟλιστικόςΘεραπευτής

ΜΕΛΟΣ ΔΙΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ C.S.C.I / ΜΕΛΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΙΡΙΔΟΛΟΓΩΝ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ποιοι ιοί συνδέονται με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
Εμμηνόπαυση: Πώς μπορεί μια γυναίκα να βελτιώσει την ποιότητα ζωής της
Πρώιμη ήβη: Ο ρόλος των γονιδίων και οι επιπτώσεις στην υγεία των κοριτσιών
Ποιες αλλαγές υφίσταται ο γυναικείος εγκέφαλος στην εγκυμοσύνη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση