,

10 τροφές που πιστεύουμε ότι είναι υγιεινές αλλά περιέχουν πολλή ζάχαρη

Στη σημερινή εποχή όπου η υγιεινή διατροφή απασχολεί ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας, προσπαθούμε να κάνουμε τις καλύτερες δυνατές επιλογές όσον αφορά τη

10 τροφές που πιστεύουμε ότι είναι υγιεινές αλλά περιέχουν πολλή ζάχαρη

Στη σημερινή εποχή όπου η υγιεινή διατροφή απασχολεί ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας, προσπαθούμε να κάνουμε τις καλύτερες δυνατές επιλογές όσον αφορά τη διατροφή μας. Όμως, ανάμεσα σε αυτές τις προσπάθειες, μπορεί να υπάρξουν κάποιες τροφές που νομίζουμε ότι είναι υγιεινές αλλά τελικά περιέχουν περισσότερη ζάχαρη από όσο νομίζουμε.

1. Μούσλι με φρούτα

Το μούσλι με φρούτα φαίνεται ότι προσφέρει μια υγιεινή επιλογή πρωινού. Ωστόσο, πολλές φορές περιέχει ζάχαρη, προκειμένου να ενισχυθεί η γεύση του.

Advertisment

Η προσθήκη ζάχαρης σε αυτή την περίπτωση, το καθιστά μια λιγότερο υγιεινή επιλογή. Για αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να ελέγχετε την ετικέτα του και να προτιμάτε εκδόσεις που δεν περιέχουν προσθήκη ζάχαρης ή που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

2. Πουρές Φρούτων

Οι πουρέδες φρούτων είναι προϊόντα που συνήθως παρασκευάζονται από φρούτα και είναι δημοφιλή γιατί καταναλώνονται εύκολα. Αποτελούνται από πολτοποιημένα φρούτα και μπορεί να είναι διαθέσιμα σε διάφορες γεύσεις.

Παρόλο που ορισμένοι θεωρούν τους πουρέδες φρούτων ως υγιεινή επιλογή, πρέπει να προσέξουμε την περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη. Πολλές φορές, για να βελτιωθεί η γεύση, προστίθεται αρκετή ζάχαρη στους πουρέδες αυτούς, κάτι που είναι επιβλαβές για την υγεία μας.

Advertisment

3. Αναψυκτικά και Χυμοί Φρούτων

Τα αναψυκτικά και οι χυμοί φρούτων είναι δημοφιλή ποτά που συχνά απολαμβάνουν οι άνθρωποι για τη δροσιά και τη γεύση τους. Ωστόσο, αξίζει να προσέξουμε την περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη.
Πολλά αναψυκτικά και χυμοί φρούτων περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης. Αυτή η πρόσθετη ζάχαρη μπορεί να προσθέσει πολλές θερμίδες στη διατροφή μας και να αυξήσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

4. Γιαούρτια με Φρούτα

Τα φρουτένια γιαούρτια είναι δημοφιλή προϊόντα που συνδυάζουν το γιαούρτι με τη γεύση των φρούτων. Επιφανειακά, αυτά τα γιαούρτια φαίνεται να προσφέρουν μια νόστιμη και υγιεινή επιλογή για πρωινό ή σνακ. Ωστόσο, υπάρχει ένας παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπόψη: η περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη.

Για την υγεία μας, μπορούμε να προτιμήσουμε φρουτένια γιαούρτια που δεν περιέχουν προσθήκη ζάχαρης ή να προσθέσουμε φρέσκα φρούτα στο γιαούρτι μας για φυσική γεύση και γλυκύτητα. Αυτό μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε τον συνδυασμό της πρωτεΐνης του γιαουρτιού και των θρεπτικών φρούτων χωρίς την υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης.

5. Συσκευασμένα Δημητριακά

Τα συσκευασμένα δημητριακά είναι δημοφιλή προϊόντα πρωινού που συνήθως καταναλώνονται με γάλα ή γιαούρτι. Είναι πλούσια σε θρεπτικές ουσίες, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, και αποτελούν μια ευκολότερη επιλογή για πρωινό σε σχέση με τον παραδοσιακό τρόπο προετοιμασίας των δημητριακών.

Ωστόσο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τα συσκευασμένα δημητριακά που αγοράζουμε, καθώς πολλές φορές περιέχουν ζάχαρη για γεύση. Αυτή η πρόσθετη ζάχαρη μπορεί να επιβαρύνει αρκετά το πρωινό μας, κάτι που δεν είναι επιθυμητό.

6. Αποξηραμένα Φρούτα

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι φρούτα από τα οποία έχουν αφαιρέσει το νερό τους με διάφορους τρόπους, όπως αέρα, ηλιακή ξήρανση ή άλλη αποξήρανση. Αυτή η διαδικασία απομάκρυνσης του νερού, αυξάνει τη συγκέντρωση των θρεπτικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών, βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών.

Τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν μια υγιεινή επιλογή σνακ και προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία. Είναι πλούσια σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά και μπορούν να είναι ένα εξαιρετικό σνακ για αύξηση της ενέργειας, ειδικά όταν αισθανόμαστε πείνα ανάμεσα στα γεύματα. Ωστόσο, θα πρέπει να ερευνάτε για τυχόν προσθήκη ζάχαρης καθώς πολλές φορές προστίθεται ζάχαρη προκειμένου να ενισχυθεί η γεύση τους και να γίνουν πιο νόστιμα.

7. Έτοιμες Συσκευασμένες Σούπες

Οι έτοιμες σούπες σε συσκευασία είναι μια εύκολη επιλογή για όσους αναζητούν ένα γρήγορο γεύμα. Συνήθως πρόκειται για σούπες που μπορεί να καταναλώνονται χωρίς να χρειάζεται να ζεσταθούν και έχουν διάφορες γεύσεις και συνθέσεις.

Οι έτοιμες σούπες μπορούν να προσφέρουν θρεπτικά οφέλη, ανάλογα με τα συστατικά τους. Συνήθως περιέχουν λαχανικά, βότανα και ίσως πρωτεΐνες όπως κοτόπουλο ή τόφου. Ωστόσο, πρέπει να προσέξουμε τα συστατικά σε αυτές τις σούπες, καθώς μερικές φορές μπορεί να περιέχουν υψηλές ποσότητες αλατιού, τεχνητά συντηρητικά ή προσθήκη ζάχαρης.

8. Ψωμί Σίκαλης

Το ψωμί σίκαλης είναι πράγματι μια υγιεινή επιλογή όταν πρόκειται για την περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να προσέξουμε την ποσότητα ζάχαρης που περιέχει.

Ορισμένες εκδόσεις του ψωμιού σίκαλης που πωλούνται στην αγορά μπορεί να περιέχουν αρκετή ζάχαρη για βελτίωση της γεύσης. Ενώ οι φυτικές ίνες είναι υγιεινές και συμβάλλουν στηον έλεγχο του σωματικού βάρους, η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να αυξήσει την πρόσληψη θερμίδων και να επηρεάσει αρνητικά την υγεία.

9. Οι σάλτσες και το κέτσαπ

Οι σάλτσες και το κέτσασπ είναι συχνά χρησιμοποιούμενα συστατικά που προσθέτουμε στα γεύματά μας για να τους δώσουμε γεύση και άρωμα. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις ποσότητες που χρησιμοποιούμε και να διαβάζουμε τις ετικέτες των προϊόντων. Πολλές σάλτσες και το κέτσαπ περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, αλάτι και τεχνητά συντηρητικά, τα οποία μπορεί να επιβαρύνουν την υγεία μας.

10. Σορμπέ και Γρανίτες

Τα σορμπέ και οι γρανίτες είναι από τις πιο αγαπημένες γλυκές απολαύσεις στον κόσμο και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αποτελούν πιο υγιεινή επιλογή σε σχέση με το κοινό παγωτό.

Ωστόσο, πρέπει να προσέχουμε την κατανάλωσή τους, καθώς συχνά περιέχουν και αυτά υψηλή πρόσληψη ζάχαρης που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία μας. Μπορείτε να απολαμβάνετε και τα δύο με μέτρο και να επιλέγετε αυτά που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή που χρησιμοποιούν φυσικά γλυκαντικά ή να εξερευνήσετες εναλλακτικές επιλογές χωρίς καθόλου ζάχαρη, που είναι διαθέσιμες στην αγορά.

Έτσι, μπορείτε να απολαμβάνετε τα αγαπημένα σορμπέ και γρανίτα χωρίς τις επιπλέον θερμίδες και τη ζάχαρη.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τροφική δηλητηρίαση: Μικροβιολόγος εξηγεί τι πρέπει να προσέχουμε
Μικροβιολόγος αποκαλύπτει τι δεν τρώει ποτέ για να αποφύγει την τροφική δηλητηρίαση
Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση