Η υπνηλία και η δυσκολία στη συγκέντρωση μετά από ένα γεύμα είναι σχετικά συνηθισμένα συμπτώματα. Αυτά τα συμπτώματα εξαρτώνται από το τι, πώς και πόσο τρώμε.

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη και υδατάνθρακες μας κάνουν να νιώθουμε υπνηλία περισσότερο σε σύγκριση με άλλες τροφές. Κάποιοι ερευνητές πιστεύουν ότι νιώθουμε κουρασμένοι μετά το φαγητό επειδή το σώμα μας παράγει περισσότερη σεροτονίνη.

Η σεροτονίνη είναι μια χημική ουσία που παίζει ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης και των κύκλων ύπνου. Ένα αμινοξύ που ονομάζεται τρυπτοφάνη, που υπάρχει σε πολλές τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, βοηθά το σώμα να παράγει σεροτονίνη. Οι υδατάνθρακες βοηθούν το σώμα να απορροφούν τρυπτοφάνη.

Γι’ αυτούς τους λόγους, η κατανάλωση ενός γεύματος που είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και υδατάνθρακες μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε λήθαργο. Η τρυπτοφάνη υπάρχει σε τροφές όπως: ο σολομός, τα πουλερικά, τα αυγά, το σπανάκι, οι σπόροι, το γάλα, τα προϊόντα σόγιας και το τυρί.

Τροφές που περιέχουν υψηλά επίπεδα υδατανθράκων περιλαμβάνουν τα: ζυμαρικά, ρύζι, λευκό ψωμί και κράκερ, κέικ, μπισκότα, γλυκά, γάλα και φυσικά η ζάχαρη. Είναι επίσης πιθανότερο να εμφανίσουμε αυτά τα συμπτώματα μετά από ένα μεγάλο γεύμα. Όσοι καταναλώνουν πολύ φαγητό αργά το μεσημέρι είναι πιθανότερο να νιώσουν κόπωση νωρίς το απόγευμα.

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τα συμπτώματα;

Η πτώση στην ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη για άτομα που εργάζονται σε ριψοκίνδυνες συνθήκες, όπως εκείνοι που χειρίζονται μηχανήματα. Οι παρακάτω στρατηγικές μπορούν να προλάβουν την αίσθηση κόπωσης μετά από ένα γεύμα:

– Τρώμε λίγο και συχνά: Ένα φρούτο ή μια φούχτα ξηρών καρπών είναι αρκετά για να αντιμετωπίσετε την πτώση της ενέργειας
– Καλός ύπνος
– Περπάτημα
– Σύντομος ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας
– Αποφεύγουμε το αλκοόλ μετά από γεύματα

Αν νιώθετε κούραση συνέχεια όμως και αυτό επηρεάζει την ποιότητα της ζωής, χρειάζεται να μιλήσετε σε ένα γιατρό. Ορισμένες παθολογικές καταστάσεις συνεισφέρουν στην υπερβολική κόπωση: δυσανεξία ή αλλεργίες, αναιμία και διαβήτης.

Λάβετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν στο e-mail σας

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε