, , , ,

5 είδη τροφών που βοηθούν στην προστασία του δέρματος από τον ήλιο

Πώς να προστατευτούμε από μέσα προς τα έξω.

5 είδη τροφίμων που βοηθούν στην προστασία του δέρματος από τον ήλιο

Για να προστατεύσουμε το δέρμα μας από τις υπεριώδεις ακτίνες, οι δερματολόγοι συνιστούν να μην ξεχνάμε δύο πράγματα: το αντηλιακό και την κάλυψη ως κορυφαία άμυνα. Ωστόσο, το SPF και τα καπέλα δεν είναι ο μόνος τρόπος για να μειώσουμε τις επιπτώσεις του ήλιου.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη στήριξη του δέρματός σας από μέσα προς τα έξω. Εδώ είναι μερικές από τις δημοφιλέστερες συστάσεις για το πώς να αυξήσουμε την προστασία και τη ζωτικότητα του δέρματος με μια υγιεινή διατροφή.

Advertisment

5 είδη τροφίμων που βοηθούν στην προστασία του δέρματος από τον ήλιο

1. Τρώμε τροφές πλούσιες σε β-καροτένιο και λυκοπένιο

Το καροτένιο και το λυκοπένιο είναι δύο ισχυρά αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε αφθονία σε μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών – ιδιαίτερα σε αυτά που έχουν πορτοκαλί, κόκκινο ή ροζ χρώμα. Τα βρίσκουμε στις ντομάτες, το καρπούζι, τα καρότα, τις κόκκινες και κίτρινες πιπεριές, για να αναφέρουμε μερικά.

Έρευνες δείχνουν ότι τα καροτενοειδή της διατροφής που διανέμονται στο δέρμα μπορεί να έχουν φωτοπροστατευτικές ιδιότητες και ότι το β-καροτένιο μπορεί να παρέχει φυσική προστασία από τον ήλιο μετά από 10 εβδομάδες τακτικής συμπληρωματικής λήψης/κατανάλωσης.

2. Πίνουμε νερό

Η ενυδάτωση είναι το κλειδί για τη διατήρηση της υγείας του δέρματός μας, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που ο καιρός μπορεί να είναι ζεστός και ξηρός. Ένα εύκολο τέχνασμα για να διαπιστώσετε αν είστε ενυδατωμένοι: Απλά κοιτάξτε το χρώμα των ούρων σας. Θα πρέπει να είναι σχεδόν διαυγές.

Advertisment

Αν είναι έντονο κίτρινο, πιείτε λίγο παραπάνω νερό. Για να παραμείνετε ενυδατωμένοι, οι ειδικοί συνιστούν τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας – και αν κάνει πολύ ζέστη έξω, βεβαιωθείτε ότι παίρνετε και ηλεκτρολύτες.

3. Συμπεριλαμβάνουμε φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες και στην προώθηση της υγείας του δέρματος. Είναι επίσης απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο είναι μία από τις κύριες πρωτεΐνες του δέρματός μας.

Μερικές από τις πιο αγαπημένες πηγές περιλαμβάνουν τα βατόμουρα, τις κόκκινες και πράσινες πιπεριές, τα ακτινίδια, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τις φράουλες, καθώς και τα εσπεριδοειδή που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε.

4. Καταναλώνουμε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα υγιεινά λιπαρά που βρίσκονται στα καρύδια, στους σπόρους κάνναβης, στους σπόρους chia, στο λινάρι, στα ψάρια κρύου νερού και στα αυγά είναι ζωτικής σημασίας για τη διατροφή μας. Αυτά τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμήσει το οξειδωτικό στρες.

5. Αναζητάμε πρόσθετες πηγές αντιοξειδωτικών

Πέρα από τα φρούτα και τα λαχανικά που αναφέρονται παραπάνω, τόσα πολλά φυτά συμβάλλουν στην προώθηση της υγείας του δέρματος και ενισχύουν τη φωτοπροστασία του δέρματος από τις υπεριώδεις ακτίνες. Μερικά από τα πιο αγαπημένα είναι τα φυλλώδη χόρτα. Με υψηλή περιεκτικότητα στα αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, βοηθούν στην προστασία του δέρματός σας από τον ήλιο.

Το κουνουπίδι – ένα αγαπημένο, αν και λίγο παρεξηγημένο, περιέχει αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες από τις ελεύθερες ρίζες.

Σε γενικές γραμμές, αν απολαμβάνετε 2 φλιτζάνια φρούτα/λαχανικά σε κάθε γεύμα, με έντονα, ζωντανά χρώματα – πιθανότατα θα καλύπτετε τις αντιοξειδωτικές σας ανάγκες.

Πηγή:

www.mindbodygreen.com/articles/sun-protection-from-inside-out-foods

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

ΕΦΕΤ: Τρεις κανόνες για να απολαύσουμε με ασφάλεια το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Ο εξωτικός καρπός που «αγαπά» τον θυρεοειδή, θωρακίζει την καρδιά και ενισχύει το νου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση