,

Τροφική δηλητηρίαση: Μικροβιολόγος εξηγεί τι πρέπει να προσέχουμε

Πολλά έχουν γραφτεί σχετικά με τη υγιεινή διατροφή και τη σημασία της επιλογής των κατάλληλων τροφίμων για έναν υγιή οργανισμό. Παρ’ όλα αυτά, η

Τροφική δηλητηρίαση: Μικροβιολόγος εξηγεί τι πρέπει να προσέχουμε

Πολλά έχουν γραφτεί σχετικά με τη υγιεινή διατροφή και τη σημασία της επιλογής των κατάλληλων τροφίμων για έναν υγιή οργανισμό. Παρ’ όλα αυτά, η υγεία μας εξαρτάται επίσης από άλλους παράγοντες, όπως η προέλευση, το μαγείρεμα και η συντήρηση των τροφίμων. Ακόμη και ένα μικρό λάθος στην επεξεργασία μιας τροφής μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση, προκαλώντας ασυνάρτητες συμπτώματα.

Τι πρέπει, λοιπόν, να προσέχουμε στην καθημερινή μας διατροφή; Σύμφωνα με τη μικροβιολόγο Primrose Freestone, η προσωπική υγιεινή παίζει καίριο ρόλο. Είναι σημαντικό να πλένουμε τα χέρια μας πριν έρθουμε σε επαφή με τρόφιμα, προλαμβάνοντας πιθανές λοιμώξεις.

Advertisment

Επιπλέον, οι πρακτικές μαγειρέματος παίζουν έναν σημαντικό ρόλο. Η δρ. Freestone προτείνει να ελέγχουμε τακτικά τις ημερομηνίες λήξης των τροφίμων, αποφεύγοντας τη χρήση τους αν φαίνονται αλλοιωμένα ή αν η συσκευασία δείχνει να έχει παρουσιάσει ζημιά.

Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση τροφίμων

Με τον ρυθμό της σύγχρονης ζωής, η διατροφή μας παίζει κρίσιμο ρόλο στην υγεία μας. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα σημεία που πρέπει να έχουμε υπόψη μας για να αποφύγουμε ενδεχόμενα ρίσκα στην καθημερινή μας διατροφή.

Advertisment

Η αποφυγή χρήσης των ίδιων σανιδών κοπής για ωμά και μαγειρεμένα φαγητά είναι βασική αρχή υγιεινής. Αυτό ενισχύει την πρόληψη της διαστολής πιθανών βακτηριακών λοιμώξεων.

Στο μαγείρεμα του κρέατος, ιδιαίτερα σε μπάρμπεκιου, είναι ουσιώδες να διασφαλίσουμε πλήρη ψήσιμο. Η χρήση θερμομέτρου ψησίματος (περίπου 70℃ εσωτερική θερμοκρασία) είναι βοηθητική για ασφαλές μαγείρεμα.

Αποφεύγετε το ξαναζέσταμα του μαγειρεμένου ρυζιού, καθώς οι σπόροι Bacillus cereus μπορεί να επιβιώσουν και να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.

Οι έτοιμες σαλάτες απαιτούν προσοχή. Πλύνετε τα φύλλα καλά πριν τη χρήση και καταναλώστε τις όσο το δυνατόν συντομότερα.

Τα ωμά οστρακοειδή είναι επικίνδυνα λόγω πιθανών μολυσμάτων. Προτιμήστε μαγειρεμένα, καθώς η υψηλή θερμοκρασία εξαλείφει τα επιβλαβή μικρόβια.

Αποφύγετε το φαγητό σε εξωτερικούς χώρους, καθώς το περιβάλλον ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων.

Στα μπουφέ, τα ευαίσθητα τρόφιμα πρέπει να διατηρούνται κρύα και καλυμμένα. Προσοχή στη διάρκεια, καθώς δύο ώρες είναι το όριο ασφαλούς διατήρησης.

Αυτές οι συμβουλές θα βοηθήσουν να απολαύσετε το φαγητό σας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μικροβιολόγος αποκαλύπτει τι δεν τρώει ποτέ για να αποφύγει την τροφική δηλητηρίαση
Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση