, , ,

Ο σακχαρώδης διαβήτης εξαπλώνεται ραγδαίως στην Ελλάδα – Ποιοι είναι οι λόγοι

Το 1970 το ποσοστό των Ελλήνων με Σακχαρώδη Διαβήτη ήταν μόλις 2.8%. 50 χρόνια αργότερα, δηλαδή σήμερα, το ποσοστό έχει πλέον ξεπεράσει το 10%.

Ο σακχαρώδης διαβήτης εξαπλώνεται ραγδαίως στην Ελλάδα – Ποιοι είναι οι λόγοι

Το 1970 το ποσοστό των Ελλήνων με Σακχαρώδη Διαβήτη ήταν μόλις 2.8%. 50 χρόνια αργότερα, δηλαδή σήμερα, το ποσοστό έχει πλέον ξεπεράσει το 10%. Αυτό το ποσοστό μετρήθηκε βάσει του ηλεκτρονικού συστήματος συνταγογράφησης.

Αυτά τα στοιχεία μαρτυρούν την ραγδαία εξάπλωση της νόσου. Οι μισές ελληνικές οικογένειες έχουν ένα μέλος τους το οποίο παρουσιάζει διαβήτη τύπου 2. Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, οι διαβητικοί που έχουν διαγνωστεί στη χώρα μας είναι περισσότεροι από 965.00 άτομα• εντούτοις, υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν ακόμα διαγνωστεί (περίπου το 40%).

Advertisment

Οι ασθενείς που δεν έχουν επίσημη διάγνωση, δεν λαμβάνουν και φαρμακευτική αγωγή, κάτι που δηλώνει ότι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιοπάθεια, νεφροπάθεια, διαβητικό πόδι και αμφιβληστροειδοπάθεια. Ποιοι είναι οι λόγοι όμως της ραγδαίας εξάπλωσης του σακχαρώδη διαβήτη;

Η ανθυγιεινή και πρόχειρη διατροφή, αλλά και η καθιστική ζωή είναι οι δύο βασικοί υπαίτιοι για την εμφάνιση και ανάπτυξη του διαβήτη, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Η καθιστική ζωή σχετίζεται σε αυτή την περίπτωση τόσο με το είδος της εργασίας (γραφεία), όσο και με την καθιστική ψυχαγωγία μπροστά από οθόνες. Μάλιστα, όταν η καθιστική ζωή συνδυάζεται με την έλλειψη άσκησης, ο κίνδυνος παχυσαρκίας ανεβαίνει, το ίδιο και ο διαβήτης, αφού αυτά τα δύο είναι «δίδυμα αδέρφια».

Ένας άλλος ένοχος που συχνά υποτιμάται είναι το άγχος, ειδικά εκείνο που προκαλεί αϋπνίες, καθώς έχει αποδειχθεί ερευνητικά ότι «χτίζει» τον διαβήτη σε άτομα που έχουν προδιάθεση. Στις αιτίες πρέπει να προσθέσουμε και την ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πρόκειται να ενισχυθεί, καθώς φαίνεται ότι μεγάλες χώρες όπως οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να δράσουν ώστε να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Advertisment

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ) και καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ, Γεώργιος Δημητριάδης αναφέρει ότι «το 80% των περιπτώσεων ΣΔ τύπου 2 (ΣΔτ2) μπορεί να προληφθεί με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, ενώ το 70% των πρώιμων θανάτων των ενηλίκων προκαλείται από συνήθειες που υιοθετούνται κατά την περίοδο της εφηβείας».

Αυτό σημαίνει ότι με τις κατάλληλες τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής, όπως με παρεμβάσεις στην ποιότητα της διατροφής και στην αύξηση της σωματικής άσκησης, ο διαβήτης μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο βαθμό. Είμαστε έτοιμοι οι Έλληνες να ενσωματώσουμε τέτοιες αλλαγές στην καθημερινότητά μας;

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

Με πληροφορίες από lifo.gr και tovima.gr

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά
Ιδιοπαθής υπέρταση: Πώς επηρεάζει η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας στην αντιμετώπισή της

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση