Οι υπερήρωες δεν φοράνε προσωπεία

Μάσκες υγειονομικές, μάσκες αποκριάτικές, μάσκα του Ζορό, μάσκες για όλες τις περιστάσεις και τα γούστα. Μπαίνουν και βγαίνουν κατά το δοκούν. Μα, κι όταν

Οι υπερήρωες δεν φοράνε προσωπεία

Μάσκες υγειονομικές, μάσκες αποκριάτικές, μάσκα του Ζορό, μάσκες για όλες τις περιστάσεις και τα γούστα. Μπαίνουν και βγαίνουν κατά το δοκούν. Μα, κι όταν βγαίνουν, παραμένουν οι μάσκες (προσωπεία) πίσω από τις μάσκες. Αυτές που φτιάχτηκαν από δυσάρεστες εμπειρίες, τραυματικά γεγονότα, αρνητικά συναισθήματα ή περιοριστικές πεποιθήσεις και στερεότυπα.

Φορώντας τες θαρρούμε πως γινόμαστε υπερήρωες, γιατί η αλήθεια είναι ότι μας κάνουν να νιώθουμε πιο δυνατοί, νομίζουμε ότι μας προστατεύουν συναισθηματικά. Και συνήθως αυτή, δηλαδή η προστασία, είναι η υφέρπουσα πρόθεση πίσω από τη μάσκα μας, από την απόκρυψη του αυθεντικού μας εαυτού.

Advertisment

Όμως, πολλές φορές μας οδηγούν σε μη ωφέλιμες συμπεριφορές ή μη επιθυμητές αντιδράσεις. Το χειρότερο είναι όταν αυτές πληγώνουν άλλους ανθρώπους. Το χείριστο είναι όταν πληγώνουν τον πιο σημαντικό άνθρωπο στη ζωή μας.

Τα μαθήματα είναι πολύ χρήσιμα και μας βοηθούν να εξελιχθούμε, αλλά μερικά είναι πολύ σκληρά και μπορούν να μας κοστίσουν τον ίδιο μας τον εαυτό. Οπότε μπορούμε να προλάβουμε προτού γίνουν πολύ οδυνηρά. Πριν χάσουμε εμάς ή έναν σημαντικό άνθρωπο από τη ζωή μας, έναν άνθρωπο που αγαπάμε.

Αλλά, έστω και με καθυστέρηση, κι επειδή στην πραγματικότητα ποτέ δεν είναι αργά, το πιο ισχυρό κίνητρο για να κάνουμε συνειδητοποιήσεις, ν’ αλλάξουμε, να βελτιωθούμε, και να πετάξουμε μια για πάντα τη μάσκα που φοράμε, είναι η Αγάπη.

Advertisment

Μπορεί το κίνητρο να είναι κάτι άλλο πιο απλό, όπως η ικανοποίηση ή η χαρά που θα νιώσεις όταν τα καταφέρεις, η ανταμοιβή σου που αγωνίστηκες και νίκησες. Η Αγάπη, όμως, θα δώσει πιο δυνατά και πιο γρήγορα αποτελέσματα. Και στο τέλος θα νικήσει!

Τελικά, γινόμαστε υπερήρωες όταν βγάζουμε τα προσωπεία. Ας τα αποτινάξουμε, λοιπόν, κι ας τα βάλουμε απέναντι μας. Ας κοιτάξουμε κατάματα τα “αποκρουστικά” πλέον μέρη του εαυτού μας κι ας τα απελευθερώσουμε.

Έτσι, μπορούμε πάλι να εστιάσουμε στο κέντρο μας και να ανακαλύψουμε ξανά την ομορφιά μας, την αγάπη μέσα μας, αλλά και την αγάπη γύρω μας. “Αμάσκωτοι” και γυμνοί απέναντι στον εαυτό μας, γυμνοί και αληθινοί μπροστά στην αγάπη, γυμνοί και παραδομένοι στην αγκαλιά της!

Κωνσταντίνος Σουλαντίκας | Μaster Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού (NLP) και Ύπνωσης, Life Coach, Δάσκαλος Διαλογισμού και Ενσυνειδητότητας, δημοσιογράφος

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το Πάσχα ως ένα εξελικτικό πέρασμα σε αλλαγές με διεύρυνση αγάπης
Η θλιβερή ιστορία της βρεφοδόχου που υπήρχε στο κέντρο της Αθήνας
Οι άνθρωποί μας φεύγουν, αλλά ζουν παντοτινά μέσα μας
«Το αγέννητο παιδί μου…»

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση