, ,

6 τρόποι για να αντιμετωπίσετε το φούσκωμα από την κατακράτηση νερού στο σώμα σας

Πώς να καταπολεμήσετε το πρήξιμο με φυσικό τρόπο.

6 τρόποι για να αντιμετωπίσετε το φούσκωμα από την κατακράτηση νερού στο σώμα σας

Το οίδημα ή η κατακράτηση νερού είναι μια κατάσταση κατά την οποία συσσωρεύεται υγρό μέσα στους ιστούς και τις κοιλότητες ή το κυκλοφορικό σύστημα του σώματος. Είναι κάτι συνηθισμένο πριν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και οδηγεί σε οίδημα στα πόδια, τα πέλματα, τους αστραγάλους και τα χέρια.

Το οίδημα είναι επίσης συνηθισμένο σε άτομα που δεν είναι ιδιαιτέρως ενεργητικά, ακολουθούν μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή, είναι κλινήρεις ή κάνουν καθιστική ζωή. Η κατακράτηση νερού δεν είναι απειλητική για τη ζωή, αλλά ίσως υποδεικνύει ένα πιο σοβαρό πρόβλημα, όπως καρδιακή ανεπάρκεια ή νεφρική νόσο. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, η κατακράτηση νερού μπορεί να προληφθεί, να θεραπευθεί και το πρήξιμο να μειωθεί.

Advertisment

Διαβάστε επίσης

10 κορυφαίοι συνδυασμοί τροφίμων που καίνε το σωματικό λίπος

6 αποδεδειγμένες μέθοδοι για να κάψετε το λίπος στην κοιλιά σας κερδίζοντας χρόνια ζωής

Advertisment

Αν εντοπίσετε την αιτία του οιδήματος, θα ξέρετε και πώς να την αντιμετωπίσετε. Διαβάστε παρακάτω μερικές από τις πιο συνηθισμένες αιτίες κατακράτησης νερού:

1. Υπερβολική πρόσληψη νατρίου

6 τρόποι για να αντιμετωπίσετε το φούσκωμα από την κατακράτηση νερού στο σώμα σας

Σε περίπτωση κατανάλωσης τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο και ανεπαρκούς πρόσληψης νερού, το σώμα εισέρχεται σε «κατάσταση εφεδρείας» και αρχίζει να συγκρατεί το νερό. Έτσι, τα κύτταρα μπορεί να γίνουν 20 φορές μεγαλύτερα από το νερό με σκοπό να μειώσουν το αλμυρό περιβάλλον.

Επιπλέον, το αλάτι δεν είναι η μόνη τροφή που είναι πλούσια σε νάτριο, αλλά έχει επίσης βρεθεί ότι οι κονσέρβες λαχανικών, ορισμένα καρυκεύματα και το επεξεργασμένο κρέας περιέχουν άφθονο νάτριο. Αντιθέτως, υπάρχουν είδη αλατιού που δεν οδηγούν σε κατακράτηση νερού, αλλά μπορούν να σας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης. Προτιμήστε το θαλασσινό αλάτι

2. Ανεπάρκεια βιταμίνης B6

Η βιταμίνη Β6 είναι υπεύθυνη για την ισορροπία του νερού στο σώμα, γι’ αυτό αν ο οργανισμός σας δεν τη διαθέτει, είναι πιθανό να υποφέρετε από κατακράτηση νερού.

Σε μια μελέτη που έγινε από το περιοδικό «Journal of Caring Sciences» διαπιστώθηκε ότι για τις γυναίκες που έπασχαν από κατακράτηση νερού λόγω προεμμηνορροϊκού συνδρόμου η πρόσληψη βιταμίνης Β6 ήταν εξαιρετικά ωφέλιμη. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι μειώνει τα συμπτώματα πιο αποτελεσματικά σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλα συμπληρώματα που χρησιμοποίησαν στο παρελθόν. Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι υδατοδιαλυτή και χρειάζονται πολλοί επιπλέον παράγοντες για να υπάρξουν αποτελέσματα. Γι’ αυτό λοιπόν, καλό είναι να τη λαμβάνετε με τη μορφή ολοκληρωμένων τροφών.

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Β6 περιλαμβάνουν το κοτόπουλο, τον τόνο, τη γαλοπούλα, τους ηλιόσπορους, τα αποξηραμένα φρούτα, τα φιστίκια, τις μη αποφλοιωμένες πατάτες, τις μπανάνες κ.λ.π.

3. Ανεπάρκεια καλίου

καλιο μεταλλαΑυτό το σημαντικό μεταλλικό στοιχείο είναι υπεύθυνο για τη σωστή λειτουργία των οργάνων, των ιστών και των κυττάρων του σώματος. Συγκεκριμένα, είναι ένας ηλεκτρολύτης που χρησιμεύει στην ισορροπία του νερού στο σώμα. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αλάτι, η υπερβολική εφίδρωση λόγω γυμναστικής και η μη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο μπορεί να οδηγήσει στην ανεπάρκειά του, γεγονός που συμβάλλει στη δημιουργία οιδήματος.

Επιπλέον, η έλλειψη καλίου μπορεί να οδηγήσει σε πολλά άλλα προβλήματα υγείας, όπως αύξηση του σωματικού βάρους, κράμπες και μυϊκούς σπασμούς. Με τη μείωση των επιπέδων νατρίου και την αύξηση της παραγωγής ούρων, αυτό το μεταλλικό στοιχείο μειώνει αποτελεσματικά το οίδημα.

Το κάλιο βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα φρούτα, αλλά κυρίως στο πεπόνι, το καρπούζι και το πεπόνι Κανταλούπε. Για καλύτερα αποτελέσματα, αντί να λαμβάνετε συμπληρώματα αυξήστε το ποσοστό καλίου καταναλώνοντας διάφορα φρούτα και λαχανικά.

4. Αφυδάτωση

Η ανεπαρκής ποσότητα νερού οδηγεί στην αφυδάτωση του σώματος. Σε αυτή την περίπτωση, το σώμα αντιδρά συγκρατώντας το νερό ως μια μέθοδο επιβίωσης. Η τακτική κατανάλωση νερού και χυμών υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο μπορεί να μειώσει το οίδημα και την αφυδάτωση.

Πίνετε άφθονο νερό μέχρι η κατακράτηση νερού να υποχωρήσει και αποφύγετε τα αναψυκτικά και τον καφέ, διότι αφυδατώνουν επιπλέον τον οργανισμό σας.

5. Ανεπάρκεια μαγνησίου

https://enallaktikidrasi.com/2016/06/6-tropoi-gia-na-antimetopisete-fouskoma-apo-tin-katakratisi-nerou-sto-soma-sas/Η κατακράτηση νερού είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της έλλειψης μαγνησίου. Το μαγνήσιο χρησιμεύει σχεδόν σε κάθε λειτουργία του σώματος, κι έτσι τα χαμηλά επίπεδά του παρεμποδίζουν πολλές λειτουργίες συμβάλλοντας στην κατακράτηση νερού.
Σύμφωνα με μια μελέτη, η λήψη 200 mg μαγνησίου καθημερινά μείωσε την κατακράτηση νερού σε γυναίκες με προεμμηνορροϊκά συμπτώματα.

Η αύξηση κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε μαγνήσιο ή η χρήση συμπληρωμάτων μαγνησίου υψηλής ποιότητας μειώνουν σημαντικά το οίδημα. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε μαγνήσιο περιλαμβάνουν τη μαύρη σοκολάτα, τα σκούρα πράσινα λαχανικά, το αβοκάντο, τους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τον αρακά, το σπανάκι, το γιαούρτι και τα αποξηραμένα φρούτα.

6. Υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων

Εκτός από το γεγονός ότι είναι πλούσια σε νάτριο και ζάχαρη, τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν επίσης πολλά τεχνητά πρόσθετα τροφίμων που δρουν ως τοξίνες και βλάπτουν το συκώτι και τα νεφρά. Συγκεκριμένα, τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ζάχαρη και ειδικά σε τεχνητές γλυκαντικές ουσίες οδηγούν σε ταχεία αύξηση του σακχάρου και της ινσουλίνης, το οποίο στη συνέχεια οδηγεί σε κατακράτηση νατρίου από τα κύτταρα αυξάνοντας την επαναρρόφηση από τα νεφρά.

Γι’ αυτό τον λόγο, θα πρέπει να αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Πρέπει επίσης να αποτοξινώσετε το σώμα σας με χυμούς, προκειμένου να διατηρήσετε το συκώτι σας σε καλή κατάσταση και να αποφύγετε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένα βότανα που έχουν εξαιρετικά ευεργετικά αποτέλεσμα σε περίπτωση κατακράτησης νερού, αφού διαθέτουν ισχυρές διουρητικές ιδιότητες. Τα βότανα αυτά είναι τα εξής:

πολυκόμπι

πικραλίδα

• μετάξι καλαμποκιού

• τσουκνίδα

ιβίσκος

• σκόρδο

• μάραθος

• μαϊντανός

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση