, , ,

Επιστήμονες κατάφεραν να αποκαταστήσουν την κίνηση των άνω άκρων σε 13 τετραπληγικούς

13 νέοι τετραπληγικοί απέκτησαν κίνηση στα άνω άκρα τους μέσω μιας νέας χειρουρικής επέμβασης μεταφοράς νεύρων. Οι ασθενείς κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν τους αγκώνες και

Επιστήμονες κατάφεραν να αποκαταστήσουν την κίνηση των άνω άκρων σε 13 τετραπληγικούς

13 νέοι τετραπληγικοί απέκτησαν κίνηση στα άνω άκρα τους μέσω μιας νέας χειρουρικής επέμβασης μεταφοράς νεύρων. Οι ασθενείς κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν τους αγκώνες και τα χέρια τους. Μπορούν πια να τρέφονται μόνοι τους, να κρατούν πράγματα, να βουρτσίζουν τα δόντια τους, ακόμα και να γράφουν.

Και όλα αυτά είναι αποτέλεσμα μιας επαναστατικής και νέας χειρουργικής τεχνικής, επιτυχημένης όπως αποδείχτηκε, η οποία συνδέσει τα λειτουργικά νεύρα με τα τραυματισμένα, καταφέρνοντας έτσι να επαναφέρει τη δύναμη και την κινητικότητα σε όσους μύες ήταν παραλυμένοι και μη λειτουργικοί.

Advertisment

Αυστραλοί εξειδικευμένοι χειρουργοί με μεγάλη πείρα σε ειδικές χειρουργικές επεμβάσεις συνέδεσαν λοιπόν τα λειτουργικά νεύρα κοντά από την περιοχή του τραυματισμού στη σπονδυλική στήλη με τα παράλυτα νεύρα που υπήρχαν κάτω από αυτή.

Μετά την χειρουργική επέμβαση ακολούθησαν δύο χρόνια εντατικής φροντίδας και τακτικής φυσικοθεραπείας με αποτέλεσμα οι 13 τετραπληγικοί συμμετέχοντες να είναι πια σε θέση να απλώσουν το χέρι τους και να το ανοίξουν για να κρατήσουν και να χειριστούν αντικείμενα. Σταδιακά επανήλθε και η κίνηση του αγκώνα και κατάφεραν να κινήσουν μόνοι τους το αναπηρικό τους αμαξίδιο, αλλά και να μεταφέρονται σε άλλες θέσεις, στο κρεβάτι ή στο αυτοκίνητο.

Σε 10 από τους τεραπληγικούς συμμετέχοντες οι μεταφορές των νεύρων συνδυάστηκαν με μεταφορές τενόντων, για την πιθανή μεγιστοποίηση του οφέλους. Τα νεύρα και οι τένοντες αποκαθιστούν διαφορετικές κινητικές λειτουργίες. Αυτή η διαδικασία δημιούργησε μια πιο φυσική κίνηση και διόρθωσε μεγαλύτερες λεπτομέρειες στην κινητικότητα των χεριών, δίνοντας τη δυνατότητα ανύψωσης βαρών.

Advertisment

Το μεγάλο επιστημονικό εγχείρημα πραγματοποιήθηκε σε 16 νέους ενήλικες με μέση ηλικία 27 ετών και με σχετικά πρόσφατο (λιγότερο από 18 μήνες) τραυματισμό του νωτιαίου μυελού στον αυχένα, οι οποίοι εισήχθησαν στο Νοσοκομείο Όστιν στη Μελβούρνη για αποκατάσταση της λειτουργίας του άνω άκρου. Ολοκληρώθηκαν 59 μεταφορές νεύρων σε 16 συμμετέχοντες (13 άνδρες και τρεις γυναίκες σε 27 άκρα) και σε 10 συμμετέχοντες, οι μεταφορές νεύρων συνδυάστηκαν με μεταφορές τένοντα για βελτίωση της λειτουργίας των χεριών.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν ήπια γνωστική εξασθένιση: Τα κοινά συμπτώματα
Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση