, ,

Φωτογραφία δείχνει πώς βλέπει κάποιος που έχει αστιγματισμό

Ο αστιγματισμός είναι η διαθλαστική ανωμαλία του οφθαλμού, κατά την οποία οι παράλληλες ακτίνες του φωτός δεν διαθλώνται με τον ίδιο τρόπο σε όλους

Φωτογραφία δείχνει πώς βλέπει κάποιος που έχει αστιγματισμό

Ο αστιγματισμός είναι η διαθλαστική ανωμαλία του οφθαλμού, κατά την οποία οι παράλληλες ακτίνες του φωτός δεν διαθλώνται με τον ίδιο τρόπο σε όλους τους μεσημβρινούς στον αμφιβληστροειδή. Το αποτέλεσμα είναι θολή όραση.

Ο αστιγματισμός εμφανίζεται τόσο σε παιδιά, όσο και σε ενήλικες. Υπάρχει συνήθως εκ γενετής, ή είναι παρούσα στη γέννα, αλλά μπορεί επίσης και να αναπτυχθεί μετά από μια χειρουργική επέμβαση στο μάτι ή έναν τραυματισμό.

Advertisment

Πριν λίγες μέρες έγινε μια δημοσίευση στο Twitter για το πώς βλέπουν το φως οι άνθρωποι με αστιγματισμό και έγινε viral και έκανε χιλιάδες χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν την συνηθισμένη αυτή πάθηση.

Φωτογραφία δείχνει πώς βλέπει κάποιος που έχει αστιγματισμό

Το tweet δείχνει δύο νυχτερινές φωτογραφίες από αυτοκινητόδρομο σε κίνηση. Τα κόκκινα φώτα τους στη μία είναι θολά και μας δυσκολεύουν να δούμε καθαρά, αλλά στην άλλη τα φώτα είναι καθαρά και μπορεί κανείς να διακρίνει τα αυτοκίνητα και το δρόμο.

Advertisment

Το NHS μας εξηγεί με πιο απλά λόγια το τι είναι αστιγματισμός και το τι μας προκαλεί: «Αστιγματισμός σημαίνει ότι το μάτι μας είναι διαμορφωμένο περισσότερο σαν μπάλα του ράγκμπι παρά σαν μπάλα του ποδοσφαίρου, κι έτσι το φως εστιάζεται σε παραπάνω από ένα σημείο στο μάτι. Αυτό μπορεί να προκαλέσει: θολή όραση, πονοκέφαλο και πίεση στα μάτια».

Πολλοί από τους χρήστες σχολίασαν πως νόμιζαν ότι όλοι οι άνθρωποι βλέπουν αυτές τις γραμμές φωτός. Όμως, αν και δεν είναι επικίνδυνο για τον οργανισμό μας, ο αστιγματισμός δυσκολεύει την οδήγηση κατά τις βραδινές ώρες. Μειώνει την ικανότητά μας να δούμε καθαρά και αυτό μπορεί να μας βάλει σε κίνδυνο.

Σε περίπτωση λοιπόν που η αριστερή φωτογραφία είναι αυτό που βλέπετε το βράδυ, τότε συνιστάται να επισκεφθείτε έναν οφθαλμίατρο. Αν ο αστιγματισμός είναι ήπιος, ο γιατρός δεν θα σας δώσει κάποια θεραπεία. Σε αντίθετη περίπτωση, οι διορθωτικοί φακοί είναι η συνηθισμένη προσέγγιση, και σε κάποιες περιπτώσεις ο γιατρός μπορεί να προτείνει χειρουργείο laser για πλήρη αποκατάσταση της υγιούς όρασης.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διαβήτης τύπου 2: Η μέτρια και έντονη σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο
Πολλαπλή Σκλήρυνση | Τα πρώιμα σημάδια και ο ρόλος της ψυχικής υγείας
Νόσος Αλτσχάιμερ – Άνοια: Ένα τεστ με στυλό και χαρτί δείχνει τον κίνδυνο σε 3 λεπτά
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ο ρόλος του στρες στις εξάρσεις της νόσου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση