Μπορεί να νικηθεί η γήρανση; Εδώ και αιώνες αυτή η ερώτηση παραμένει αναπάντητη. Μια νέα μικρή έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Aging Cell, προσπάθησε να αντιστρέψει την επιγενετική γήρανση μέσω ενός «κοκτέιλ» φαρμάκων, μίας ορμόνης και δύο αντιδιαβητικών.
Επιγενετική είναι η μελέτη των αναστρέψιμων κληρονομήσιμων αλλαγών στη λειτουργία των γονιδίων. Αποτελεί δηλαδή έναν επιστημονικό τομέα που μελετά την επίδραση του περιβάλλοντος ενός οργανισμού στο γονιδίωμά του, και τον τρόπο με τον οποίο εξωτερικοί παράγοντες επηρεάζουν την ανάπτυξή του. Όταν μιλάμε για εξωτερικούς παράγοντες εννοούμε την άσκηση, τη διατροφή, τη χρήση ουσιών, αλκοόλ κλπ. Η αντιγηραντική ιατρική, ένας επίσης πολλά υποσχόμενος ιατρικός τομέας χρησιμοποιεί πολύ την επιγενετική.
Advertisment
Ερευνητές από τον Καναδά και τις ΗΠΑ θέλησαν συγκεκριμένα να μάθουν ποια είναι η επίδραση της αυξητικής ορμόνης rhGH στον θύμο αδένα. Κι αυτό επειδή μια παλαιότερη έρευνα είχε δείξει ότι η χορήγηση αυτής της ορμόνης σε πειραματόζωα είχε ενισχύσει το ανοσοποιητικό τους σύστημα, μέσω του θύμου αδένα.
Ο θύμος αδένας είναι ένα σημαντικό όργανο στο σώμα μας που σχετίζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα. Εκεί ωριμάζουν τα πολύτιμα Τ- λεμφοκύτταρα (Τα-κύτταρα). Όσο μεγαλώνουμε όμως ο θύμος αδένας αναπτύσσει λιπώδη κατάλοιπα και η αυξητική αυτή ορμόνη μειώνεται• το αποτέλεσμα είναι η αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τι θα συνέβαινε όμως αν δίναμε στον θύμο αδένα την πολύτιμη αυτή αυξητική ορμόνη rhGH; Αυτό ακριβώς έκαναν οι ερευνητές σε 9 εθελοντές. Μαζί με την ορμόνη τους χορήγησαν και δύο αντιδιαβητικά φάρμακα, καθώς οι έρευνες δείχνουν ότι η DHEA πυροδοτεί εμφάνιση διαβήτη.
Advertisment
Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τους εθελοντές για έναν χρόνο. Αυτό που παρατήρησαν μετά από έναν χρόνο ήταν πως οι 7 στους 9 εθελοντές είχαν χάσει λίπος από τον θύμο αδένα τους και είχαν αναπτύξει υγιείς ιστούς.
Ωστόσο, οι ίδιοι οι ερευνητές ανέφεραν πως αν και τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά εντυπωσιακά, η μελέτη είχε πολύ περιορισμένο δείγμα συμμετεχόντων και απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να βεβαιωθούμε για τον ρόλο της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης στη διαδικασία της γήρανσης.
[toggle title="Πηγές"]
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/acel.13028
[/toggle]