, , , , ,

4 υγιεινές διατροφικές τάσεις που μας αφήνει «κληρονομιά» το 2020

Για τη φετινή χρονιά έχουμε πολλά να πούμε. Τα πράγματα άλλαξαν δραματικά, ταχύτατα και αρκετοί από εμάς, ίσως και οι περισσότεροι, φέτος περάσαμε πολύ

4 υγιεινές διατροφικές τάσεις που μας αφήνει «κληρονομιά» το 2020

Για τη φετινή χρονιά έχουμε πολλά να πούμε. Τα πράγματα άλλαξαν δραματικά, ταχύτατα και αρκετοί από εμάς, ίσως και οι περισσότεροι, φέτος περάσαμε πολύ παραπάνω χρόνο στο σπίτι μας, κάτι εξαιρετικά ασυνήθιστο. Κάτι εξίσου ασυνήθιστο ήταν το γεγονός ότι υιοθετήσαμε ορισμένες νέες μαγειρικές συνήθειες, υγιεινές που κάνουν καλό σε όλους μας και στο περιβάλλον.

Ποιες είναι κάποιες από τις πιο διαδεδομένες διατροφικές συνήθειες που εμφανίστηκαν φέτος; Αυτάρκεια και βελτίωση των συνταγών είναι δύο βασικά χαρακτηριστικά, τα οποία οδηγούν σε λιγότερα απόβλητα/απορρίμματα, περισσότερη ενασχόληση με την κουζίνα και πολύ γνώση. Απ’ όσα δοκιμάσαμε κατά τη διάρκεια του 2020, αυτά τα 4 ξεχωρίζουν.

Advertisment

4 υγιεινές διατροφικές τάσεις που μας αφήνει το 2020

1. Φτιάχνουμε τη δική μας σπιτική ζύμη

Για σχεδόν τα πάντα. Φτιάξαμε ζυμαρικά, brownies, κέικ, όλα σπιτικά. Φέτος, συνειδητοποιήσαμε ότι μπορούσαμε να φτιάξουμε ψωμί με τίποτα παραπάνω από αλεύρι, μαγιά, νερό και υπομονή. Το νέο έτος προβλέπεται ακόμα πιο δημιουργικό σε αυτό τον τομέα. Μπορούμε να δημιουργούμε απίστευτες, νόστιμες γεμίσεις και αυτό να γίνει ένα από τα αγαπημένα μας χόμπι.

2. Καλλιεργούμε τα δικά μας βότανα και μπαχαρικά

Μπορεί να ξεκίνησε από μια γενική αβεβαιότητα σχετικά με τις προμήθειες και το μέλλον μας κατά το πρώτο lockdown, αλλά εξελίχθηκε σε ένα διαδεδομένο χόμπι. Οι άνθρωποι άρχισαν να μαθαίνουν πώς να φυτεύουν και να καλλιεργούν λαχανικά, φρούτα, μπαχαρικά και βότανα ακόμα και στο στενότερο περβάζι του σπιτιού τους.

Κατά τη διάρκεια του νέου έτους, ελπίζουμε και ευχόμαστε αυτή η νέα συνήθεια να εγκαθιδρυθεί και να γίνεται με μεγαλύτερη συνειδητότητα. Αυτό σημαίνει ότι όταν επιστρέψουμε σε κάποια νέα κανονικότητα, δεν θα τα αγνοήσουμε και θα τα αφήσουμε να μαραθούν, αλλά θα τα κάνουμε μέρος της διατροφής και της ενασχόλησής μας.

Advertisment

3. Ψήσιμο με φρούτα

Το ψωμί μπανάνας έγινε δημοφιλές και στη χώρα μας, αλλά δεν σταματήσαμε εκεί. Μάθαμε να χρησιμοποιούμε λιωμένες μπανάνες και μήλα ως υποκατάστατα ανθυγιεινών υλικών στο ψήσιμο. Οι μπανάνες προσθέτουν την υγρασία που χρειαζόμαστε στα μάφινς και στα κέικ χωρίς να χρησιμοποιούμε επεξεργασμένα λάδια ή έξτρα λιπαρά, μπορούν ακόμα να μειώσουν κατά πολύ ή και εντελώς τη χρήση ζάχαρης.

4. Μάθαμε να φτιάχνουμε το δικό μας καφέ

Χωρίς την καθημερινή μας διαδρομή προς την εργασία μας, πολλές από τις επισκέψεις μας στα καφέ μειώθηκαν, σταδιακά κόπηκαν εντελώς. Και αν και έχουμε τη δυνατότητα να παραγγέλνουμε τον καφέ μας απ’ έξω, αποφασίσαμε ότι είναι οικονομικότερο και πιο δημιουργικό να μάθουμε να φτιάχνουμε τον δικό μας σπιτικό καφέ.

Αλλά δεν μείναμε στην απλή διαδικασία ενός ελληνικού καφέ που φτιάχνεται στο μπρίκι. Μεγιστοποιήσαμε τη γεύση και την ποιότητα του ροφήματος, αγοράζοντας μηχανές εσπρέσο και γαλλικού και αναζητώντας την καλύτερη δυνατή ποιότητα, δοκιμάζοντας διάφορες παραλλαγές.

Το 2021 προβλέπεται να επιστρέψουμε φυσικά στα αγαπημένα μας τοπικά καφέ, ώστε να τα στηρίξουμε κιόλας, αλλά ίσως μειώσουμε τις παραγγελίες έτοιμου καφέ στο σπίτι. Τι σημαίνει αυτό; Λιγότερο πλαστικό για αρχή.

Πηγή:

www.mindbodygreen.com/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Φρούτα και λαχανικά: Να τα προτιμάμε ολόκληρα ή να πίνουμε τον χυμό τους;
4 είδη ουσιών στα τρόφιμα που «ξεγελούν» τον εγκέφαλό μας
Αλάτι: Πόσο χρειάζεται να καταναλώνουμε μέσα στη μέρα;
Ο μικρός καρπός με τη «γιγάντια» διατροφική αξία | Προστατεύει το έντερο, βελτιώνει τον ύπνο και αγαπά την καρδιά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση