Ο βήχας υπό οποιεσδήποτε συνθήκες είναι σίγουρα από ενοχλητικός έως άβολος και μπορεί επίσης να ανησυχήσει τους ανθρώπους γύρω μας. Γιατί βήχουμε κατ’ αρχάς; Σε ένα πολύ βασικό επίπεδο, ο βήχας είναι ένας τρόπος για να καθαρίσουμε τους αεραγωγούς μας. Είναι ένα αντανακλαστικό και μια προστατευτική αντίδραση σε κάθε ερεθιστικό παράγοντα σε αυτές τις περιοχές – είτε βλέννα, σκόνη, σάλιο ή ακόμη και τροφή. Εάν έχετε βήχα που παρατείνεται ή αναπτύξετε ξαφνικό έντονο βήχα με δυσκολία στην αναπνοή, συριγμό ή ξαφνική απώλεια φωνής, χρειάζεται να επισκεφθείτε άμεσα το γιατρό σας.
Αλλά, αν αντιμετωπίζετε απλώς έναν συνηθισμένο βήχα, μπορείτε να δοκιμάσετε λύσεις στο σπίτι για να προσπαθήσετε να ανακουφιστείτε. Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να συνεργαστείτε με τον γιατρό σας για να διαπιστώσετε αν ο βήχας σας σχετίζεται με αλλεργίες, άσθμα, κρυολόγημα ή κάτι άλλο. Κάποιοι ειδικοί τονίζουν ότι το κοινό σιρόπι για το βήχα είναι απίθανο να βοηθήσει πολύ. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι φυσικές παρεμβάσεις μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές στη διακοπή του βήχα από ό,τι το κοινό κατασταλτικό του βήχα, η δεξτρομεθορφάνη.
Advertisment
Τρόποι για να σταματήσουμε μια ξαφνική κρίση βήχα
Μια ξαφνική κρίση βήχα μπορεί να είναι ανησυχητική και συχνά χρειάζεστε γρήγορη βοήθεια για να τη σταματήσετε. Οι ειδικοί λένε ότι αυτές οι φυσικές λύσεις μπορούν να βοηθήσουν:
1. Πίνουμε υγρά
Το να καταφύγετε σε διαυγή υγρά, όπως νερό ή ζωμό, είναι το καλύτερο για να βοηθήσετε να σταματήσει μια κρίση βήχα. Καθαρίζουν κυριολεκτικά τους ανώτερους αεραγωγούς -πάνω από τις φωνητικές χορδές από ερεθιστικούς παράγοντες. Εάν βρίσκεστε κοντά σε φούρνο μικροκυμάτων ή έχετε πρόσβαση σε ένα ζεστό ρόφημα, αυτό είναι ακόμη καλύτερο. Τα ζεστά υγρά μπορούν να βοηθήσουν στην καταπράυνση του λαιμού και στη χαλάρωση της βλέννας.
2. Ρόφημα που περιέχει τζίντζερ
Το τζίντζερ έχει δύο πλεονεκτήματα: δρα ως αποσυμφορητικό και μπορεί επίσης να χαλαρώσει τους μυς γύρω από τους αεραγωγούς. Το τζίντζερ είναι επίσης ένα θαυμάσιο αντιφλεγμονώδες και χρησιμοποιείται συνήθως σε σπιτικές θεραπείες για το βήχα.
Advertisment
3. Αναπνέουμε από τη μύτη
Αν αισθάνεστε ότι ο βήχας σας συνδέεται με ένα «γαργάλημα» στο λαιμό σας, μπορείτε να δοκιμάσετε το εξής: Καθίστε κάτω, προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμοι και αναπνεύστε από τη μύτη σας. Αυτό ανοίγει ένα διαφορετικό τμήμα του αεραγωγού και χαλαρώνει τους μυς γύρω από τις φωνητικές χορδές.
Τρόποι να σταματήσουμε έναν επίμονο βήχα κατά τη διάρκεια της ημέρας
Αν έχετε έναν βήχα κατά τη διάρκεια της ημέρας που δεν λέει να σταματήσει, αυτές οι λύσεις μπορεί να σας βοηθήσουν:
1. Πάρτε μια σταγόνα αντιβηχικού αποχρεμπτικού για το βήχα
Οι σταγόνες βήχα απελευθερώνουν στερεοποιημένες γλυκαντικές ουσίες για να καλύψουν το λαιμό. Και, αν έχετε βουλωμένη μύτη, μπορείτε να βρείτε παστίλιες με μενθόλη για αποσυμφορητικό αποτέλεσμα.
2. Ρόφημα με θυμάρι
Έρευνες έχουν δείξει ότι το θυμάρι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του βήχα, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης που διαπίστωσε ότι ένα αφέψημα θυμαριού μείωσε τον αριθμό των κρίσεων βήχα που είχαν άτομα με βρογχίτιδα κατά σχεδόν 69% σε σύγκριση με σχεδόν 48% σε άτομα που έπαιρναν ψευδοφάρμακο. Μια άλλη μελέτη με 749 άτομα με βήχα διαπίστωσε ότι όσοι έλαβαν ένα σιρόπι εμπλουτισμένο με θυμάρι είχαν «σημαντική μείωση» της έντασης του βήχα τους. Για να αποκομίσετε τα οφέλη στο σπίτι, προτείνεται να αναμείξετε μια κουταλιά της σούπας αποξηραμένο θυμάρι σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό, να το αφήσετε για λίγο, να το σουρώσετε και στη συνέχεια να προσθέσετε λίγο χυμό λεμονιού και μέλι.
3. Δοκιμάζουμε θεραπεία με ατμό
Η έκθεση των αεραγωγών στον ατμό – η οποία μπορεί να είναι τόσο απλή όσο το να αφήνουμε αρκετό ζεστό νερό στο ντους μας και να αναπνέουμε βαθιά. Αυτό θα βοηθήσει να χαλαρώσει οποιαδήποτε συμφόρηση.
Τρόποι για να σταματήσουμε τον νυχτερινό βήχα
Ο νυχτερινός βήχας μπορεί να μας κρατήσει ξύπνιους. Αυτές οι λύσεις μπορούν να μας βοηθήσουν:
1. Παίρνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι
Έρευνες δείχνουν ότι η λήψη μιας κουταλιάς μέλι πριν από τον ύπνο μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική στη διακοπή του βήχα από ό,τι το πραγματικό φάρμακο για το βήχα. Μια μελέτη σε 105 παιδιά ηλικίας μεταξύ δύο και 18 ετών με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος διαπίστωσε ότι εκείνα που έπαιρναν μέλι την ώρα του ύπνου είχαν τη μεγαλύτερη ανακούφιση από το βήχα τους και κοιμόντουσαν καλύτερα από εκείνα που έπαιρναν σιρόπι για το βήχα ή καμία θεραπεία. Επικαλύπτει το πίσω μέρος του λαιμού, διευκολύνοντας κάποια από τη δυσφορία και τον ερεθισμό που προκαλεί το βήχα.
2. Προσέχουμε τη διατροφή μας
Είναι πιθανό ο βήχας σας να συνδέεται με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μια κατάσταση που μπορεί να συμβεί όταν το οξύ του στομάχου ή η χολή ερεθίζει την επένδυση του οισοφάγου σας. Αυτός ο ερεθισμός μπορεί στη συνέχεια να προκαλέσει βήχα. Ορισμένες τροφές προκαλούν πολύ την παλινδρόμηση, απαριθμώντας ως ιδιαίτερα προβληματικές αυτές που έχουν πολλά μπαχαρικά, καφεΐνη και λίπος, μαζί με το αλκοόλ. Ορισμένες τροφικές αλλεργίες μπορεί επίσης να το προκαλέσουν, όπως τα γαλακτοκομικά.
Οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγουμε αυτά τα τρόφιμα και τα ποτά κοντά στην ώρα του ύπνου για να μειώσουμε τα συμπτώματά μας. Ιδανικά, το τελευταίο γεύμα θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον δύο έως και τρεις ώρες πριν από τον ύπνο.
3. Χρησιμοποιούμε έναν υγραντήρα στην κρεβατοκάμαρα
Η εσωτερική θέρμανση θα ζεστάνει το σπίτι σας, αλλά μπορεί επίσης να αφαιρέσει την υγρασία από τον αέρα – και αυτό μπορεί να ερεθίσει το λαιμό και τους πνεύμονές σας. Ένας υγραντήρας μπορεί να σας βοηθήσει να προσθέσετε ξανά αυτή την υγρασία. Η επιπλέον υγρασία θα προκαλέσει λιγότερη ξηρότητα και ερεθισμό που οδηγεί σε λιγότερο βήχα.
Πηγή:
www.mindbodygreen.com/articles/how-to-stop-coughing