, , , , ,

Έμμηνόπαυση και ψυχολογία: Όσα είναι σημαντικά να γνωρίζουμε

Αυτές οι σωματικές αλλαγές συμπίπτουν χρονικά με άλλα άγχη της μέσης ηλικίας

Έμμηνόπαυση και ψυχολογία: Όσα είναι σημαντικά να γνωρίζουμε

Με την εισαγωγή μιας γυναίκας στο στάδιο της εμμηνόπαυσης συντελείται ορμονική αλλαγή τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά.

Πριν μια γυναίκα εισέλθει στα στάδιο της εμμηνόπαυσης υπάρχουν μία σειρά συμπτωμάτων, το σώμα δίνει τα πρώτα σημάδια κατά την διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης, όπου αρχίζουν οι πρώτες ήπιες διαταραχές καθώς έχει ξεκινήσει η αλλαγή στον οργανικό ορμονικό ρυθμό.

Advertisment

Η μέση ηλικία είναι εξορισμού μια πολύ δύσκολα δοκιμαζόμενη εποχή στην ζωή μιας γυναίκας, καλείται να αναπροσαρμόζει συνέχεια την φυσική της λειτουργία και να προσαρμόζεται καθημερινά σε συνεχείς αλλαγές και ανακατατάξεις. Κάποιες από αυτές είναι η ενηλικίωση παιδιών η δύσκολη εφηβική περίοδος τους, αλλά και οι επαγγελματικές προκλήσεις. Επίσης ένας άλλος ψυχολογικά επιβαρυντικός παράγοντας, είναι η αλλαγή στην εμφάνιση που παρουσιάζουν καθώς ωριμάζουν.

Ακριβώς σε αυτό το σημείο είναι, που πρέπει να θυμηθεί πως υπάρχει ως γυναίκα και να δώσει την μέγιστη δυνατή προσοχή στον εαυτό της για να διατηρήσει την αυτοπεποίθηση της κάτι που θα αποδειχθεί ένα ισχυρό όπλο στην αντιμετώπιση των μεταβαλλόμενων προκλήσεων στους τομείς της ζωής και της καθημερινότητας της.

Να σημειωθεί ότι, ένα ιστορικό καταθλιπτικών επεισοδίων κατά την μέχρι τώρα πορεία της ζωής, είναι ακόμη ένα στοιχείο που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη μιας και θα είναι πιο ευάλωτη πλέον στην κατάθλιψη, η οποία επιστημονικά εξηγείται και τεκμαίρεται από την αλλαγή της ισορροπίας των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν σταδιακά ή και ξαφνικά συμπτώματα όπως κόπωση, αδιαφορία για παλιές καλές συνήθειες, απώλεια βάρους, γενικά ευερέθιστη συμπεριφορά συνοδευόμενη από θλίψη.

Advertisment

Φυσικά μια τέτοια μεταβατική περίοδο δεν μπορεί να περάσει ανώδυνα, αλλά και ούτε μπορεί κάποια γυναίκα να την αντιμετώπιση χωρίς κάποιας μορφής στήριξη που θα βρει είτε στην ψυχοθεραπεία, είτε σε κάποια φαρμακευτική αγωγή πάντα με την στενή παρακολούθηση των επαγγελματιών υγείας αυτής της κατηγορίας.

Το σύνολο όλο αυτών των αλλαγών είναι πολύ πιθανό και όχι ελάχιστα συνηθισμένο να φέρουν στην επιφάνεια συμπτώματα φόβου, τρόμου, παρατεταμένου άγχους των οποίων η διακύμανση διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Σε κάποιες αποτελούν προπομπό μιας κατάστασης γνωστής και σαν γενική αγχώδη διαταραχή, όπως αναφέρουν οι επαγγελματίες της ψυχικής υγείας.

Η Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή είναι μια πολυσύνθετη κατάσταση, όπου κάποιος μπορεί να πιστεύει ότι μπορεί να χάσει και το μυαλό του, να έχει συμπτώματα δυσφορίας, να παρουσιάζει επιθετικότητα αλλά και εξάψεις. Ο ειδικός είναι αυτός που θα κρίνει την θεραπευτική προσέγγιση, είτε μέσω τεχνικών χαλάρωσης και ψυχοθεραπείας, είτε με την χρήση σκευασμάτων ή ακόμη και συνδυασμό όλων των παραπάνω.

Σημαντικό επίσης είναι να διατηρήσετε ή και να αυξήσετε τις δραστηριότητες σας,  ειδικά επάνω σε τομείς που κρατούν την μνήμη σε καλή φόρμα ώστε να εκλείψει ο φόβος. Με αυτόν τον τρόπο και κυρίως στο περιεμμηνοπαυσιακό στάδιο, θα μειωθεί η δυσκολία στην συγκέντρωση ή τα κενά μνήμης κάτι που αναφέρεται συχνά από τις γυναίκες σε αυτή την ορμονική φάση.

Η αυτοδιάγνωση αλλά και εμπειρική θεραπεία είναι ένας πολύ επικίνδυνος σύμβουλος και θα πρέπει να αποφευχθεί. Η πιο ορθή προσέγγιση είναι, να συμβουλευτείτε ειδικούς υγείας ώστε να γίνει το πέρασμα σας από αυτό το στάδιο όσο πιο σύντομα και όσο πιο ανώδυνα και φυσικά ακίνδυνα γίνεται.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κατάθλιψη και social media: Πόσο επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συναισθήματά μας;
Πώς η θεραπεία μέσω της φύσης βοηθά την ψυχική μας υγεία
Έρευνα: 2 στους 3 Έλληνες παραδέχονται ότι χαζεύουν άσκοπα στα social media
Σημάδια ότι το παιδί σας έχει άγχος και 8 τρόποι να το βοηθήσετε να το αποβάλει

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση