Αποτελεί χαρακτηριστικό μόνο της ανθρώπινης φύσης το να μετατοπίζει τις ευθύνες της και αυτό έχει σημαντική επίδραση στις απόψεις για τη θρησκεία και την πνευματικότητα. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να αντιληφθούν μια πραγματικότητα ή αλήθεια στην οποία τα γεγονότα και οι συνθήκες της ζωής τους προέρχονται από αυτά που σκέφτονται και πράττουν.
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μισούρι, όσοι κατηγορούν το κάρμα ή βρίσκουν άλλες μη κοσμικές αιτίες για την κακή κατάσταση της υγείας τους, υποφέρουν από περισσότερο πόνο και χειρότερη σωματική και ψυχική υγεία. Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι οι στοχευμένες παρεμβάσεις με σκοπό να αντισταθμιστούν οι αρνητικές πνευματικές πεποιθήσεις μπορούν να βοηθήσουν ορισμένα άτομα να μειώσουν τον πόνο και να βελτιώσουν τη γενική υγεία τους.
Advertisment
Κάθε συναίσθημα, συμπεριλαμβανομένης της αγάπης και του μίσους, διαθέτει μια συγκεκριμένη συχνότητα. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι συντονίζονται σε μια συχνότητα που πιστεύουν ότι τους απαλλάσσει από τις ευθύνες. Η αλήθεια δεν κρύβεται, ούτε βρίσκεται πολύ μακριά. Είναι εδώ. Όποιος είναι διατεθειμένος να ανακαλύψει την αλήθεια, μπορεί εύκολα να την ανακαλύψει. Ωστόσο, οι άνθρωποι προτιμούν να ελπίζουν κι όχι να πιστεύουν ότι κάτι άλλο είναι υπεύθυνο για την υγεία, τον πόνο και σε γενικές γραμμές την πραγματικότητά τους.
O Brick Johnstone, νευροψυχολόγος και καθηγητής της Ψυχολογίας της Υγείας στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μισούρι, δηλώνει τα εξής: «Σε γενικές γραμμές, όσο περισσότερο θρησκευόμενος είναι κάποιος τόσο καλύτερη υγεία διαθέτει, πράγμα το οποίο είναι λογικό. Σε ορισμένα άτομα όμως, ακόμη και αν έχουν στο ελάχιστο αρνητική πνευματικότητα – δηλαδή πιστεύουν ότι είναι άρρωστοι επειδή έχουν κάνει λάθη και ο Θεός τους τιμωρεί – η υγεία τους είναι χειρότερη». Δυστυχώς, όταν απορρίπτουμε την προσωπικές μας ευθύνες, απορρίπτουμε επίσης και την αλήθεια για το ποιοί είμαστε και τι έχουμε δημιουργήσει για τον εαυτό μας. Αναπόφευκτα, στον αγώνα μας ενάντια στις ευθύνες πιστεύουμε ότι ο Θεός ή κάποια άλλη οντότητα μας φέρεται άσχημα ή κάποιο γεγονός κακώς συμβαίνει.
Ο Johnstone και οι συνεργάτες του εξέτασαν σχεδόν 200 άτομα για να μάθουν πώς οι πνευματικές πεποιθήσεις τους επηρέαζαν την υγεία τους. Τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν διάφορα προβλήματα υγείας, όπως καρκίνο, τραυματική εγκεφαλική βλάβη ή χρόνιο πόνο, ενώ άλλα ήταν υγιή. Οι ερευνητές χώρισαν τα άτομα σε 2 ομάδες: η ομάδα αρνητικής πνευματικότητας αποτελούνταν από εκείνους που ανέφεραν ότι ένιωθαν εγκαταλελειμμένοι ή τιμωρημένοι από μια ανώτερη δύναμη. Η άλλη ομάδα αποτελούνταν από άτομα που δεν αισθάνονταν εγκαταλελειμμένα ή τιμωρημένα από μια ανώτερη δύναμη. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την ψυχική και σωματική τους υγεία συμπεριλαμβανομένου του σωματικού πόνου που ένιωθαν.
Advertisment
Όσοι ανήκαν στην πρώτη ομάδα ανέφεραν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά πόνου καθώς και χειρότερη σωματική και ψυχική υγεία, ενώ η δεύτερη ομάδα με τη θετική πνευματικότητα ανέφερε καλύτερη ψυχική υγεία. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στα άτομα που ανέφεραν θετική πνευματικότητα, ακόμα και ο παραμικρός βαθμός αρνητικών πνευματικών πεποιθήσεων συνέβαλλε σε χειρότερα αποτελέσματα όσον αφορά την υγεία τους.
«Τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα αν αρχίζαμε να παίρνουμε περισσότερες ευθύνες». Ειδικά αν δεχόμασταν ότι τα γεγονότα και οι συνθήκες της ζωής μας δημιουργούνται από αυτά που σκεφτόμαστε και πράττουμε. Ο κόσμος που βλέπουμε είναι ο κόσμος που δημιουργούμε γύρω μας. Αυτός ο κόσμος δεν περιλαμβάνει μόνο τον τρόπο ζωής μας, αλλά και τους ανθρώπους γύρω μας καθώς και τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε σύμφωνα με αυτό που βγάζουμε προς τα έξω.
Ο Johnstone συμπληρώνει: «Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου το 10% των ανθρώπων έχει αρνητική πνευματικότητα. Για παράδειγμα, αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν ότι αν δεν κάνουν κάτι σωστά, ο Θεός δεν θα τους αγαπά. Αυτή είναι η αρνητική πτυχή της θρησκείας, όταν δηλαδή κάποιοι θεωρούν ότι αφού ο Θεός δεν τους υποστηρίζει, δεν έχουν καμία ελπίδα. Ωστόσο, όταν οι άνθρωποι πιστεύουν ακράδαντα ότι ο Θεός τους αγαπά και τους συγχωρεί παρά τα μειονεκτήματά τους, έχουν σημαντικά καλύτερη ψυχική υγεία».
Τα άτομα με αρνητικές πνευματικές πεποιθήσεις ανέφεραν επίσης ότι εκτελούσαν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα λιγότερο συχνά και είχαν χαμηλότερα επίπεδα θετικής πνευματικότητας και συγχώρεσης. Οι παρεμβάσεις που συμβάλλουν στην καταπολέμηση των αρνητικών πνευματικών πεποιθήσεων και προωθούν τις θετικές, μπορούν να βοηθήσουν ορισμένα άτομα να βελτιώσουν τα επίπεδα πόνου καθώς και την ψυχική τους υγεία, ανέφερε ο Johnstone.
Η μελέτη με τίτλο «Η σχέση ανάμεσα στις αρνητικές πνευματικές πεποιθήσεις και την υγεία ατόμων με ετερογενή ιατρικά προβλήματα» δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of Spirituality in Mental Health».