, ,

Πως η σύνδεση εγκεφάλου και εντέρου επηρεάζει την ψυχική ευεξία

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ για ποιο λόγο μερικές φορές νιώθετε σαν να έχετε πεταλούδες στο στομάχι σας; Ή εκείνο το αίσθημα κενού στο στομάχι όταν

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ για ποιο λόγο μερικές φορές νιώθετε σαν να έχετε πεταλούδες στο στομάχι σας; Ή εκείνο το αίσθημα κενού στο στομάχι όταν συμβαίνει κάτι αναπάντεχο; Τα τελευταία χρόνια, αρκετές μελέτες έχουν καθιερώσει την πεποίθηση ότι η κατάσταση του πεπτικού συστήματος επηρεάζει και την ψυχική υγεία ενός ατόμου. Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από δύο εγκεφάλους: ο ένας βρίσκεται στο κεφάλι μας και ο δεύτερος στο πεπτικό σύστημα. Και οι 2 εγκέφαλοι ξεκινούν να διαμορφώνονται από τη στιγμή που το ωάριο γονιμοποιείται.

Αναπτύσσονται από το ίδιο είδος ιστού όπου ένα τμήμα του εξελίσσεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος) και το άλλο στο εντερικό νευρικό σύστημα (πεπτικό). Το πνευμονογαστρικό νεύρο, το μεγαλύτερο σε μήκος από όλα τα κρανιακά νεύρα, συνδέει αυτά τα δύο είδη του νευρικού συστήματος. Οι χημικές ουσίες (ορμόνες, νευροδιαβιβαστές) οι οποίες ελέγχουν τον εγκέφαλο που βρίσκεται στο κεφάλι ελέγχουν και τον πεπτικό εγκέφαλο. Λόγω αυτής της σύνδεσης μεταξύ των 2 εγκεφάλων οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένα υγιές πεπτικό σύστημα βοηθά ταυτόχρονα στη διατήρηση της καλής ψυχικής και συναισθηματικής κατάστασης.

Advertisment

Στο πεπτικό σύστημα του ανθρώπου υπάρχει η εντερική μικροχλωρίδα, η οποία αποτελείται από πολλούς μικροοργανισμούς. Στο έντερο ζουν τρισεκατομμύρια μικροοργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 1000 διαφορετικών ειδών βακτηρίων με περισσότερα από 3 εκατομμύρια γονίδια (αριθμός 150 φορές μεγαλύτερος από αυτόν των ανθρώπινων γονιδίων). Σύμφωνα με μελέτες, η παρουσία ή απουσία της μικροχλωρίδας επηρεάζει την ανάπτυξη της συμπεριφοράς, η οποία προκαλεί νευροχημικές αλλαγές στον εγκέφαλο.

Η μικροχλωρίδα ελέγχει τη λειτουργία και την επικοινωνία με τον εγκέφαλο. Η παρουσία ή η απουσία της επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα και τις αντιδράσεις του. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητη μια υγιής επικοινωνία ανάμεσα στο πεπτικό σύστημα και τον εγκέφαλο για την αποφυγή εμφάνισης ψυχιατρικών ασθενειών. Επιπλέον, περίπου το 70% των κυττάρων που συνθέτουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος βρίσκεται στο πεπτικό σύστημα. Γι’ αυτό τον λόγο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να το διατηρείτε σε καλή κατάσταση.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (UCLA) μελέτησαν μια ομάδα αποτελούμενη από 45 γυναίκες στις οποίες είχαν δοθεί οδηγίες είτε να λαμβάνουν καθημερινά προβιοτικό γιαούρτι, είτε γιαούρτι χωρίς προβιοτικά είτε καθόλου γιαούρτι. Όταν οι γυναίκες εξετάστηκαν μετά από 4 εβδομάδες, διαπιστώθηκε ότι όσες κατανάλωναν προβιοτικό γιαούρτι είχαν πιο σταθερή συναισθηματική αντίδραση όταν έπρεπε να αντιμετωπίσουν μια στρεσογόνα κατάσταση.

Advertisment

Η Kirsten Tillisch, η οποία ηγήθηκε της έρευνας της Καλιφόρνιας, ανέφερε ότι αλλάζοντας το περιβάλλον του εντέρου μπορούμε να αλλάξουμε κι αυτό που συμβαίνει στον εγκέφαλο.

Όταν δίνετε τροφή στο μυαλό σας, φροντίστε να κάνετε το ίδιο και στο έντερό σας. Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για να διατηρήσετε ταυτόχρονα υγιές το μυαλό και το πεπτικό σας σύστημα.

1) Συμπεριλάβετε τα πρεβιοτικά στην καθημερινή σας διατροφή. Τα πρεβιοτικά είναι δύσκολο να αφομοιώσουν τους υδατάνθρακες που αυξάνουν τον αριθμό των βακτηρίων στο έντερο. Τέτοια είναι το γιαούρτι, η ωμή βρώμη, το σκόρδο, τα κρεμμύδια, οι μπανάνες, το ανεπεξέργαστο σιτάρι και κριθάρι κλπ.

2) Μην παραλείπετε το πρωινό γεύμα. Όταν ξυπνάτε το πρωί, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας είναι χαμηλά, γεγονός το οποίο μπορεί να σας φέρνει λήθαργο και να σας κάνει νωχελικούς. Για να ενισχύσετε την ενέργειά σας, να τρώτε πρωινό καθημερινά. Οι διάφορες αλλαγές στο επίπεδο σακχάρου οδηγούν και σε αλλαγές στο σώμα σας και την πνευματική σας ενέργεια.

3) Η έλλειψη ποικιλίας στη διατροφή σας σημαίνει και έλλειψη ποικιλίας στα εντερικά βακτήρια. Προσπαθήστε να καταναλώνετε όσο το δυνατόν περισσότερο υγιεινά και θρεπτικά γεύματα.

4) Αποφύγετε τις όξινες τροφές. Ελέγξτε την κατανάλωση καφέ και αλκοόλ.

5) Τρώτε αρκετά φρούτα, διότι αποτελούν την καλύτερη πηγή ενζύμων και βιταμινών.

6) Πολλά βότανα όπως η κανέλα, το κάρδαμο και ο κόλιανδρος συμβάλλουν στη διατήρηση των βακτηρίων στο έντερο. Συμβάλλουν επίσης στη μείωση των μη φιλικών βακτηρίων.

7) Μειώστε τα επίπεδα των ορμονών του στρες. Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που σας αρέσουν – τραγούδι, ζωγραφική, χορό κτλ.

8) Η γιόγκα και ο διαλογισμός είναι εξαιρετικοί τρόποι για να χαλαρώσετε. Η τακτική γυμναστική ενισχύει την έκκριση των υγιών ορμονών που απαιτούνται για τη διατήρηση ενός υγιούς νου. Έχει αποδειχτεί ότι διατηρούν και το έντερο σε καλή κατάσταση.

9) Κρατήστε σε ισορροπία τη σωματική και πνευματική σας ενέργεια με πολλά μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο καλός μεταβολισμός είναι το κλειδί για άριστη φυσική κατάσταση.

10) Πίνετε άφθονο νερό. Η αφυδάτωση προκαλεί διάφορα προβλήματα.

Πηγές:

https://onlinelibrary.wiley.com

https://gutmicrobiotawatch.org

www.theverge.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι Πολλαπλοί Εγκέφαλοι του Ανθρώπινου Σώματος: Επανεξετάζοντας την Ανθρώπινη Νοημοσύνη
Οι ορμόνες που διαμορφώνουν την κοινωνική συμπεριφορά μας
bruce lipton_hero

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση