,

Η καλύτερη άσκηση αντιγήρανσης μετά το περπάτημα

Είναι γνωστό ότι η τακτική σωματική άσκηση αποτελεί βασικό πυλώνα της καλής υγείας του ανθρώπου, ανεξαρτήτου ηλικίας. Το περπάτημα σε καθημερινή βάση, βοηθάει τους μεγαλύτερους

Είναι γνωστό ότι η τακτική σωματική άσκηση αποτελεί βασικό πυλώνα της καλής υγείας του ανθρώπου, ανεξαρτήτου ηλικίας. Το περπάτημα σε καθημερινή βάση, βοηθάει τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους να διατηρήσουν μια καλύτερη καρδιακή και εγκεφαλική υγεία. Σύμφωνα, όμως, με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Strength and Conditioning Journal, υπάρχει ένα είδος άσκησης που παραμελούν ηθελημένα οι άνθρωποι σε αυτή την ηλικία: οι ασκήσεις με βάρη.

Βασική αιτία που συμβαίνει αυτό είναι επειδή ανησυχούν ότι οι μυς τους δεν μπορούν πια να ανταπεξέλθουν σε τέτοιες ασκήσεις. Αλλά αυτό είναι λάθος.

Advertisment

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 62 ανδρών ηλικίας 65-75 χρόνων. Στους μισούς έδωσαν ένα πρόγραμμα γυμναστικής διάρκειας 6 μηνών που περιείχε ήπιες ασκήσεις με βάρη και αερόβιες ασκήσεις. Στους υπόλοιπους έδωσαν ένα πρόγραμμα μόνο με αερόβιες ασκήσεις.

Στο τέλος του πειράματος διαπίστωσαν ότι τα μέλη της πρώτης ομάδας είχαν βελτίωση στα τεστ γνωστικής ικανότητας και δήλωναν περισσότερο ευχαριστημένοι από την ποιότητα ζωής τους. Από την άλλη πλευρά, τα μέλη της δεύτερης ομάδας δεν έδειξαν καμία βελτίωση στα τεστ γνωστικής ικανότητας.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ακόμα και η ήπια γυμναστική με βάρη έχει σημαντικό αντίκτυπο στην εγκεφαλική λειτουργία των μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων.

Advertisment

Αλλά εκτός από την γνωστική ικανότητα, οι ασκήσεις με βάρη έχουν σημαντικά οφέλη για μια σειρά άλλων, συνηθισμένων προβλημάτων σε αυτή την ηλικία, όπως αρθρίτιδα, υγεία των οστών, έλεγχος σωματικού βάρους και καρδιακή υγεία.

www.onmed.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση