, , , ,

Η άσκηση του καθρέφτη για αποδοχή και αγάπη του εαυτού

Η άσκηση του καθρέφτη που σας βοηθά να αναγνωρίσετε και να αγαπήσετε τον εαυτό σας.

Η ποιότητα της σχέσης που έχουμε με τον εαυτό μας επηρεάζει την ποιότητα όλων των σχέσεων που διατηρούμε στη ζωή μας και αντανακλάται σ’ αυτές. Η ικανότητά μας να αγαπάμε τον εαυτό μας αυξάνει την αυτοπεποίθησή μας ότι θα μπορέσουμε να συνδεθούμε με την εσωτερική μας σοφία και να καλλιεργήσουμε τα δώρα της ψυχής μας, με τα οποία ήρθαμε σ’ αυτή τη γη. Η ικανότητα να αγαπάμε τον εαυτό μας, μας βοηθά να αναγνωρίσουμε πότε μας αγαπούν οι άλλοι και συνήθως αυτή η ικανότητα διευκολύνει τους άλλους να μας αγαπήσουν. Αγαπώντας τον εαυτό μας μπορούμε πολύ πιο εύκολα να αγαπήσουμε άνευ όρων.

Πολλοί άνθρωποι έχουν προγραμματιστεί να πιστεύουν πως η αγάπη για τον εαυτό είναι εγωισμός. Και δυστυχώς το μόνο που καταφέρνουν είναι να παραδίδουν τη δύναμή τους στους άλλους, να φυλακίζονται στο ρόλο του θύματος και να κατηγορούν είτε τις συνθήκες ή τους άλλους για τις απογοητεύσεις της ζωής τους. Θα ήθελα να τους υπενθυμίσω πως όταν ταξιδεύουμε αεροπορικώς, οι αεροσυνοδοί μας τονίζουν πως, σε περίπτωση προβλήματος, θα πρέπει να βάλουμε πρώτα τη δική μας μάσκα οξυγόνου και κατόπιν των παιδιών μας. Γιατί, τι βοήθεια μπορούμε να προσφέρουμε αν δεν είμαστε καλά;

Advertisment

Πώς μπορούμε να αγαπήσουμε οποιοδήποτε άλλον αν δεν αγαπάμε τον εαυτό μας; Πως μπορούμε να προσφέρουμε κάτι που δεν έχουμε; Η άσκηση του καθρέφτη μας προσφέρει την ευκαιρία να συναντήσουμε τον εαυτό μας, να συνδεθούμε μαζί του σ’ ένα βαθύ επίπεδο και να θυμηθούμε ποιοι πραγματικά είμαστε. Μας βοηθά να ανακαλύψουμε τον αληθινό εαυτό μας, να τον αποδεχτούμε και να αναγνωρίσουμε ποιοι είμαστε όταν δεν μας επικρίνουμε και δεν μας απορρίπτουμε.

Η Louise Hay ήταν αυτή που ανακάλυψε την αποτελεσματικότητα των θετικών δηλώσεων που γίνονται όταν κοιτάζουμε τον εαυτό μας στα μάτια σ’ ένα καθρέφτη. Ονόμασε αυτή την τεχνική “Mirror Work” και την χρησιμοποίησε ώστε να θεραπεύσει τραυματικές εμπειρίες της ζωής της.

Ο ρόλος της αυτοεκτίμησης είναι θεμελιώδης για την εσωτερική μας ισορροπία και την επίτευξη μίας ευτυχισμένης ζωής. Η πρακτική της άσκησης του καθρέφτη θα μας βοηθήσει να συνειδητοποιήσουμε πως αγαπώντας τον εαυτό μας επιτρέπουμε στους άλλους να κάνουν το ίδιο. Θα συνειδητοποιήσουμε επίσης πως, αν αισθανόμαστε πως δεν έχουμε τίποτα να προσφέρουμε, η ζωή μας δεν θα αφήσει κανένα αποτύπωμα σ’ αυτόν τον κόσμο. Ο κόσμος είναι ένας καθρέφτης, αντανακλά πίσω σε μας αυτό που τον αφήνουμε να δει.

Advertisment

Η άσκηση

Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένας καθρέφτης. Κοιτάζουμε σταθερά στα μάτια τον εαυτό μας, χωρίς να σταματήσουμε να αναπνέουμε κανονικά. Η αναπνοή βοηθά πολύ στην άσκηση. Λέμε: «Σ’ αγαπώ», «Σ’ αγαπώ πραγματικά» κοιτώντας βαθιά στα μάτια μας. Το επαναλαμβάνουμε αργά μερικές φορές και μετά προσθέτουμε το όνομά μας. Για παράδειγμα «Μαρία σ’ αγαπώ» και το επαναλαμβάνουμε κάποιες φορές.

Παρατηρούμε αυτό που βιώνουμε, εστιάζουμε την προσοχή μας για να αντιληφθούμε πώς αισθανόμαστε και σε ποιο σημείο του σώματος νιώθουμε ένταση ή ποιο είναι χαλαρό. Με αυτή την άσκηση δεν κάνουμε κριτική, ούτε χαρακτηρίζουμε σαν «καλό» ή «κακό» αυτό που βιώνουμε, είμαστε απλά ειλικρινείς. Παρατηρούμε την εσωτερική μας φωνή, τον εσωτερικό μας κριτή που μας προτρέπει να «αφήσουμε τις χαζομάρες και να ασχοληθούμε με αυτά που πρέπει να κάνουμε».

Κάθε φορά που κάνουμε την άσκηση γίνεται πιο εύκολη και κυλά πιο φυσικά επειδή βρίσκουμε και συνδεόμαστε με το μέρος μέσα μας που μας αγαπάει. Το μυστικό είναι να πάμε πέρα από τις λέξεις και να εστιάσουμε στις αισθήσεις μας, σ’ αυτό που πραγματικά συμβαίνει μέσα μας. Αν σας είναι δύσκολο να κάνετε τα παραπάνω, μπορείτε απλά να πείτε: «Είμαι πρόθυμη/ος να σέβομαι και να αγαπώ τον εαυτό μου την σημερινή ημέρα».

Η άσκηση χρειάζεται να επαναλαμβάνεται 5 φορές την ημέρα για 1 λεπτό τη φορά, για μία εβδομάδα τουλάχιστον, για να έχει αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει τίποτα σημαντικότερο από το να γνωρίσουμε και να αποδεχτούμε το ποιοι πραγματικά είμαστε, το δυναμικό που υπάρχει μέσα μας και πνίγεται από τις περιοριστικές πεποιθήσεις και τις λανθασμένες ερμηνείες μας. Τι είναι πιο σημαντικό από το να φτάσουμε στα βαθύτερα επίπεδα της ύπαρξής μας και να λουστούμε στο φως που είναι ο πυρήνας και η πηγή μας;

Βιολέττα Ψωφάκη – Certified Professional Coach (CPC), συγγραφέας

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση