,

Γιατί φοβόμαστε να ερωτευτούμε; Μια ψυχολόγος εξηγεί

Ο έρωτας απαιτεί να αναγνωρίσουμε συναισθήματα της επιθυμίας μας και αυτό μπορεί να μας καταστήσει συναισθηματικά εκτεθειμένους και ευάλωτους.

Η ψυχολόγος, ψυχαναλύτρια Melissa Ritter, Ph.D έγραψε πρόσφατα, στην Αμερικανική Ψχιατρική Ένωση, ένα άρθρο στο οποίο εξηγεί γιατί ο έρωτας μπορεί να είναι τρομακτικός για πολλούς ανθρώπους. Ο έρωτας, λέει, απαιτεί να αναγνωρίσουμε ισχυρά συναισθήματα της επιθυμίας μας και αυτό μπορεί να μας καταστήσει συναισθηματικά εκτεθειμένους και ευάλωτους.

Και αιτιολογεί…

Advertisment

Πάθος και Επιθυμία

Χρησιμοποιείώ τη λέξη πάθος για να μεταφέρω την αίσθηση της έντονης έλξης του σημαντικού άλλου: να θέλεις την παρουσία του, την προσοχή του, το σώμα του… κάθε κομμάτι από αυτόν. Όταν συναντάμε κάποιον από τον οποίο ελκόμαστε σωματικά, συναισθηματικά, πνευματικά ή και με τους τρεις τρόπους, το προστατευτικό μας κέλυφος σπάει.

Το πάθος και η επιθυμία διαβρώνουν το ψυχικό δέρμα μας υποβάλλοντας μας σε μία αβέβαιη έκβαση, πολύ πιθανόν σε ένα αποτέλεσμα με αγωνιώδη πόνο. Η αγάπη μας ίσως να μην βρει ανταπόκριση. Και ακόμα κι αν τα συναισθήματά μας ανταποδοθούν, υπάρχει ένα πλήθος εμποδίων που θα μπορούσαν να παρουσιαστούν. Δεν υπάρχει απολύτως καμία εγγύηση ότι η ρομαντική αγάπη θα «λειτουργήσει».

Advertisment

Ποιος είναι ο κίνδυνος;

Ο κίνδυνος βρίσκεται στο ράγισμα της καρδιάς. Και αυτό είναι μια μεγάλη απειλή. Δεν είναι ασυνήθιστη η προσπάθεια που κάνουμε για να αποφύγουμε την επίθεση του βασανιστηρίου του ραγίσματος. Όλοι γνωρίζουμε άτομα που αποφεύγουν τη βαθιά δέσμευση με τους ερωτικούς συντρόφους ή επιθυμούν να παραμείνουν σε νεκρές σχέσεις. Αλλά στην πραγματικότητα, είμαστε φτιαγμένοι για την αγάπη και δεν είναι τόσο εύκολο να ξεφύγουμε.

Έτσι, αρκετά συχνά, παρά τα αυτοπροστατευτικά μέτρα που βάζουμε, βρισκόμαστε ανυπεράσπιστοι έναντι του αποικισμού των συναισθημάτων μας: καταλήγουμε στην απεγνωσμένη λαχτάρα για αυτόν τον ακαταμάχητο κάποιον. Πώς μπορεί αυτό να είναι κάτι άλλο παρά τρομακτικό;

Η λογική δεν είναι η λύση

Δεν θέλουμε να χάσουμε την (φαντασιωσική) μας εξουσία πάνω ​​στα συναισθήματά μας. Ο έρωτας είναι μία αμείλικτη υπενθύμιση ότι η λογική είναι σε μεγάλο βαθμό άσχετη με πολλές πτυχές της συναισθηματικής ζωής μας. Το συναίσθημα του έρωτα είναι τρομακτικό και ταυτόχρονα άξιο σοβαρού βιώματος, όχι απόρριψης ή άρνησης ή ανάλυσης σε τακτοποιημένες λίστες στις οποίες αναφερόμαστε για την ανακούφιση από την αβεβαιότητα. Ο φόβος, ο κίνδυνος και ο πόνος είναι μέρος της περιοχής που κινείται ο έρωτας. Όπως είναι η χαρά και η κατάπληξη και η υπερβατικότητα. Θα πρέπει να προχωρήσουμε με το να αισθανόμαστε όλα αυτά όσο καλύτερα μπορούμε, κατανοώντας ότι το να φοβόμαστε είναι μέρος του να είσαι ζωντανός: η πληρέστερη γκάμα των συναισθημάτων που προσφέρει μία ολοκληρωμένη ζωή.

[toggle title="Πηγές"]

www.apsa.org

www.psychologynow.gr

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κανόνας 7-7-7: Η τακτική που κάθε υγιής σχέση θα πρέπει να ακολουθεί
Γιατί παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας; Ίσως φταίνε… οι ορμόνες
Ποια είναι η νέα «θεραπεία» για τη μοναξιά; Κάντε έναν φίλο τον χρόνο
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του έρωτα στον εγκέφαλό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση