,

Γιατί μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να αλλάξουν;

Γιατί μερικοί άνθρωποι αντιστέκονται στην αλλαγή τόσο σθεναρά.

Γιατί μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να αλλάξουν;

Γιατί μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να αλλάξουν;

Όλοι μας θέλουμε να δούμε την πολυπόθητη αλλαγή στα πράγματα γύρω μας, αλλά δύσκολα αλλάζει κανείς τον εαυτό του. Το να αλλάξουμε τον εαυτό μας, προϋποθέτει να αναγνωρίσουμε τυχόν λάθη ή στοιχεία που πρέπει να δώσουν τη θέση τους στο καινούριο, και αυτό δεν είναι εύκολο… το καινούριο μας φοβίζει!

Advertisment

Krishnamurti: Η αλλαγή πρέπει να ξεκινήσει από μέσα μας

Γιατί μερικοί άνθρωποι αντιστέκονται στην αλλαγή τόσο σθεναρά

Φοβούνται την αλλαγή

Το καινούριο και ο φόβος του αγνώστου, τρομάζουν τον άνθρωπο. Μπορεί να λέμε πως μας αρέσει να πειραματιζόμαστε και να δοκιμάζουμε καινούρια πράγματα, αλλά μόλις βρούμε κάτι που μας ταιριάζει, κολλάμε σε αυτό και δεν το αφήνουμε ακόμα κι αν έχει σταματήσει να λειτουργεί τόσο καλά για εμάς. Φοβόμαστε ό,τι δεν γνωρίζουμε ή ό,τι δεν καταλαβαίνουμε, μας αρέσει η ζώνη ασφαλείας μας και δεν την εγκαταλείπουμε όσο εύκολα νομίζουμε.

https://enallaktikidrasi.com/2016/10/giati-merikoi-anthropoi-den-mporoun-allaxoun/

Δεν γνωρίζουν πώς να αλλάξουν

Πολλοί, ακόμη κι αν ξεπεράσουν το φόβο της αλλαγής, δεν γνωρίζουν τι ακριβώς χρειάζεται να κάνουν για να πετύχουν την αλλαγή που θέλουν. Μπορεί να πρέπει να ακολουθήσουν ένα συγκεκριμένο πλάνο ή να πρέπει να υλοποιήσουν ένα – ένα βήμα προς τον απώτερο σκοπό τους και στην ουσία να μην ξέρουν πώς να τα κάνουν όλα αυτά. Μερικές αλλαγές, επίσης, απαιτούν μεγάλη ενδοσκόπηση και εξάσκηση της αυτογνωσίας μας, πράγμα που από μόνο του μπορεί να είναι δύσκολο για πολλούς.

Advertisment

Δεν έχουν κατανοήσει ότι πρέπει να αλλάξουν

Μερικές φορές δεν είναι εύκολο να αντιληφθούμε ότι έχει η ώρα για να αλλάξει μια κατάσταση. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτό που κάνουμε μπορεί να είναι βολικό για εμάς, κι έτσι να μην συνειδητοποιούμε την ανάγκη για αλλαγή. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να βλέπουμε τις καταστάσεις, όσο γίνεται, όπως θα την έβλεπε ένα τρίτο άτομο, αμερόληπτα και αντικειμενικά.

Δεν «βοηθάει» το κοντινό περιβάλλον

Συνήθως κάνουμε πράγματα που κάνουν και οι άλλοι γύρω μας. Το γεγονός αυτό, καθιστά την αλλαγή δύσκολη. Αν για παράδειγμα, όλοι γύρω μας καπνίζουν, θα μας είναι πιο δύσκολο να το κόψουμε από το να μην κάπνιζε κανείς ή έστω λίγα άτομα.

https://enallaktikidrasi.com/2016/10/giati-merikoi-anthropoi-den-mporoun-allaxoun/

Δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους

Απαραίτητη προϋπόθεση για να αλλάξει κανείς, είναι να έχει δεχτεί τα λάθη του ώστε να αποφασίσει να τα αλλάξει. Είναι πολλοί, όμως, που δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν το φταίξιμό τους και συνηθίζουν να ρίχνουν τις ευθύνες σε άλλους.

Ο φόβος των προσδοκιών

Πολλοί άνθρωποι φοβούνται πως αν καταφέρουν να αλλάξουν, θα υπάρχει η προσδοκία να λειτουργούν πλέον και να φέρονται πιο ώριμα, ποιοτικά και γενικά αρκετά καλύτερα ως ένα άτομο που κατόρθωσε να αλλάξει κάτι και να εξελιχθεί σε ένα βαθμό. Αυτό, απαιτεί μεγάλη συγκέντρωση και αφοσίωση, που πολλοί δεν είναι πρόθυμοι να δείξουν.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση