, , ,

Περιπατητικός διαλογισμός: Μια τεχνική 10 λεπτών για την καθημερινότητά σας

Πριν ξεκινήσετε το διαλογισμό σας, βρείτε ένα ήσυχο μέρος για να περπατήσετε. Μπορεί να είναι κάπου έξω, στην αυλή σας, ακόμα και μέσα στο

Περιπατητικός διαλογισμός: Μια τεχνική 10 λεπτών για την καθημερινότητά σας

Πριν ξεκινήσετε το διαλογισμό σας, βρείτε ένα ήσυχο μέρος για να περπατήσετε. Μπορεί να είναι κάπου έξω, στην αυλή σας, ακόμα και μέσα στο σπίτι σας. Ο περιπατητικός διαλογισμός μπορεί να αποτελείται από μια συνηθισμένη, επίσημη πρακτική, όπως η παρακολούθηση της αναπνοής. Ή μπορεί να αποτελείται και από μια ανεπίσημη, όπως η συνειδητή επίγνωση της κίνησης για παράδειγμα από το σημείο Α στο σημείο Β.

Ο περιπατητικός διαλογισμός μας δίνει την ευκαιρία να επαναφέρουμε την επίγνωση και την συνειδητή μας σκέψη, η οποία χάνεται ή αποδυναμώνεται κατά τη διάρκεια μιας κουραστικής και γεμάτης μέρας. Είτε περπατάτε μέσα σε ένα δάσος, είτε ανάμεσα από κτίρια και σπίτια, είναι καλή ευκαιρία να απενεργοποιήσετε τον αυτόματο πιλότο σας. Στρέφοντας την προσοχή σε εσάς, μένετε ασφαλείς, καθώς επανενεργοποιείτε την συνειδητοποίηση και αναγνώριση των πραγμάτων που σας περιτριγυρίζουν. Το περπάτημα, η πεζοπορία ή το τρέξιμο είναι ιδανικά γι’ αυτή τη διεργασία.

Advertisment

Η πρακτική

1. Όταν ξεκινάτε, περπατήστε με κανονικό, μη βεβιασμένο ρυθμό. Τοποθετήστε τα χέρια σας όπως σας βολεύουν: στην κοιλιά σας, πίσω από την πλάτη σας ή στα πλευρά σας χαλαρά.

• Μπορεί να σας φανεί βοηθητικό το να μετράτε τα βήματά σας μέχρι το 10 και ύστερα να ξεκινάτε από την αρχή. Αν βρίσκεστε σε μικρό χώρο, όταν φτάσετε τα 10 βήματα, σταματήστε και με πρόθεση επιλέξτε μια στιγμή για να γυρίσετε.

• Με κάθε βήμα, προσέξτε το σήκωμα και το κατέβασμα του βήματός σας. παρατηρήστε την κίνηση των ποδιών σας και του υπόλοιπου σώματος.

Advertisment

• Αν κάτι εξωτερικό σας τραβά την προσοχή, επιστρέψτε συνειδητά στην εστίασή σας στο βάδισμα. Ο νους σας θα περιπλανιέται, αλλά προσπαθήστε να τον καθοδηγήσετε πίσω στη δραστηριότητα που κάνετε εκείνη τη στιγμή.

• Ειδικά αν βρίσκεστε έξω, προσπαθήστε να εσωτερικεύσετε το σύνολο του περιβάλλοντος και να μην αποσπάται η προσοχή σας από κάτι συγκεκριμένο.

2. Τώρα για λίγα λεπτά, στρέψτε την προσοχή σας στους ήχους. Αν βρίσκεστε έξω, στο δάσος, στην πόλη, προσέξτε τους ήχους, χωρίς να προσπαθείτε να προσδιορίσετε από πού προέρχονται ή να τους ονοματίσετε ή και να τους χαρακτηρίσετε ως ευχάριστους ή μη.

3. Ύστερα, στρέψτε συνειδητά την προσοχή σας στην αίσθηση της όσφρησης. Μην πιέζετε τον εαυτό σας να νιώσει οπωσδήποτε κάτι, απλά στρέψτε την προσοχή σας εκεί και ίσως ανακαλύψετε κάτι.

4. Τώρα μετακινηθείτε προς την αίσθηση της όσφρησης: Επιστρέψτε με επιμονή και υπομονή πίσω κάθε φορά που κάτι άλλο σας τραβά την προσοχή. Πράξτε φυσικά, όχι πιεστικά, μην προβληματίζεστε και μην παρασύρεστε από τις καθημερινές σας ασχολίες.

5. Αφήστε ενεργοποιημένη την πλήρη επίγνωση και ενσυνειδητότητα, στην οποία έχετε φτάσει. Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα, να διορθώσετε ή να αλλάξετε κάτι. Απλά περπατήστε.

6. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων λεπτών, επιστρέψτε στη σωματική αίσθηση του βαδίσματος, σε όποιο επίπεδο ενσυνειδητότητας και αν είχατε φτάσει. Παρατηρήστε τα πόδια σας ξανά και τις κινήσεις τους. Στρέψτε την προσοχή σας στις κινήσεις του σώματος σας.

Όταν είστε έτοιμοι να ολοκληρώσετε τον διαλογισμό σας, μείνετε ακίνητοι για μια στιγμή. Εκεί επιλέξτε μια στιγμή για να βάλετε μια τελεία. Όταν τελειώσετε, συλλογιστείτε πώς μπορείτε να μεταφέρετε αυτό το θετικό συναίσθημα στην υπόλοιπη μέρα σας.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση