, , ,

Πώς να εξασκήσετε την ενσυνείδητη διατροφή για υγιέστερη σχέση εγκεφάλου-εντέρου

Είναι σχεδόν αδύνατο να θεραπεύσει κανείς ένα διαταραγμένο γαστρεντερικό σύστημα, χωρίς να λάβει υπόψη την επίδραση του στρες και του συναισθήματος. Το εντερικό μας

Πώς να εξασκήσετε την ενσυνείδητη διατροφή για υγιέστερη σχέση εγκεφάλου-εντέρου

Είναι σχεδόν αδύνατο να θεραπεύσει κανείς ένα διαταραγμένο γαστρεντερικό σύστημα, χωρίς να λάβει υπόψη την επίδραση του στρες και του συναισθήματος. Το εντερικό μας σύστημα και ο εγκέφαλος βρίσκονται πραγματικά σε ένα συνεχή διάλογο και αυτό επιδρά στη συνολική αίσθηση ευεξίας μας. Πώς όμως μπορούμε να πάρουμε αυτή την αποδεδειγμένη θεωρία και να την εφαρμόσουμε στην καθημερινότητά μας;

Ο οργανισμός μας αποτελείται από περισσότερα βακτήρια παρά κύτταρα. Συνολικά, τα τρισεκατομμύρια αυτά βακτήρια ονομάζονται μικροβίωμα. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού ζει στο γαστρεντερικό μας σύστημα. Όλοι έχουμε μια μοναδική ισορροπία μικροβιώματος. Ένα υγιές γαστρεντερικό σύστημα μπορεί να σημαίνει διαφορετικές αναλογίες βακτηρίων για διαφορετικούς ανθρώπους και αυτή η ποικιλία είναι που διατηρεί την αίσθηση ευεξίας.

Advertisment

Οι αλλαγές του φυσιολογικού μικροβιώματος ονομάζεται δυσβίωση και η δυσβίωση μπορεί να συνεισφέρει στην εμφάνιση κάποιας ασθένειας. Για την ακρίβεια, οι αλλαγές στη σταθερότητα και ποικιλία του μικροβιώματος του εντέρου έχουν συνδεθεί με αρκετές ασθένειες, όπως αυτοάνοσες, γαστρεντερικές, ακόμα και εγκεφαλικές διαταραχές.

Το μικροβίωμα έχει την ικανότητα να παίζει ζωτικό ρόλο στη σωματική και ψυχική υγεία μέσω του δικού του νευρωνικού δικτύου, του εντερικού νευρικού συστήματος (ΕΝΣ), που πολλές φορές αναφέρεται ως δεύτερος εγκέφαλος. Δεδομένων των επιπτώσεων που η δυσλειτουργία του ΕΝΣ επιφέρει στη συνολική μας υγεία, οι θεραπείες για νευρολογικές, νευροψυχιατρικές, αυτοάνοσες και γαστρεντερικές δυσκολίες έχουν πάρει μια νέα τροπή. Ίσως ένας από τους καλύτερους τρόπους τόνωσης του εγκεφάλου μας είναι μέσω της διατήρησης μιας άψογης εντερικής υγείας.

Όλα αυτά καταλήγουν σε ένα ερώτημα: ποιες επιλογές μπορούμε να κάνουμε στον τρόπο ζωής μας, ώστε να προωθήσουμε τη μέγιστη ευεξία ψυχισμού-σώματος-εγκεφάλου; Στο παρόν άρθρο θα εστιάσουμε σε μια συγκεκριμένη τεχνική που θα αποφέρει ολιστικά αποτελέσματα στον οργανισμό σας: την ενσυνείδητη διατροφή.

Advertisment

Η ενσυνείδητη διατροφή, κατά την άποψή μου, αφορά στο να έχουμε επίγνωση τόσο του τι, όσο και του πώς τρώμε. Προσέχοντας τι βάζουμε στο στόμα μας, προστατευόμαστε από το να επιλέξουμε κάποια είδη τροφών, εξαιρετικά τοξικών για τον εγκέφαλο και το έντερό μας. Για διαφορετικούς ανθρώπους, κάποιες τροφές προκαλούν μεγαλύτερη ή μικρότερη δυσβίωση. Γενικά μιλώντας ωστόσο, όσο πιο επεξεργασμένη η τροφή, τόσο πιο επιβλαβής.

Η ασυνείδητη διατροφή μπορεί να προκαλέσει χάρος στο γαστρεντερικό μας σύστημα, εκλύοντας ορμόνες του στρες και γι’ αυτό μπορεί να βάζουμε και βάρος, να χάνουμε τη δυνατότητα απόλαυσης και να συντηρούμε γαστρεντερικές δυσλειτουργίες. Αντιθέτως, η ενσυνείδητη διατροφή μειώνει τις ορμόνες του στρες και προσφέρει στον οργανισμό μας το χρόνο και το χώρο που χρειάζεται για να πέπτει την τροφή σωστά, χωρίς φλεγμονές.

Εκτός από τη μείωση των ορμονών του στρες, η ενσυνείδητη διατροφή μας επιτρέπει να απολαύσουμε αργά την πράξη αυτή, το να τρώμε. Μας δίνει τέλος τη δυνατότητα να συγχρονιστούμε και να αντιληφθούμε έγκαιρα την αίσθηση κορεσμού, το σήμα που μας δίνει ο εγκέφαλός μας και το οποίο συχνά αγνοούμε.

Ενσυνείδητη διατροφή για το νου και το γαστρεντερικό σας σύστημα

Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψη, προτείνονται πέντε τρόποι για να αρχίσετε να εξασκείτε την ενσυνείδητη διατροφή.

1. Ρωτήστε τον εαυτό σας

Όσον αφορά στην πρακτική της ενσυνείδητης διατροφής, δεν υπάρχουν αυστηρές κατευθυντήριες. Μπορείτε ας πούμε να ξεκινήσετε, θέτοντας στον εαυτό σας κάποια βασικά ερωτήματα:

• Γιατί τρώω τώρα: Πεινάω ή απλά έχω λαιμαργία για κάτι συγκεκριμένο;

• Τι είναι αυτό που τρώω: Αυτή η επιλογή θα ενισχύσει την αίσθηση ευεξίας μου με κάποιο τρόπο ή θα επιβαρύνει το σώμα μου και το μετανιώσω; Βέβαια είναι οκ να με «κερνάω» κάποιες φορές και κάτι νόστιμο, που όμως δεν είναι υγιεινό, αλλά σε μέτριες δόσεις. Παρ’ όλα αυτά, αναρωτηθείτε αν αξίζει ή αν θα προκαλέσει αδίκως χάος στο γαστρεντερικό σας σύστημα.

• Τι άλλο κάνω αυτή τη στιγμή: Θα φάω κάτι ενώ διαβάζω ένα άρθρο, παρακολουθώ τηλεόραση ή έχω μια συζήτηση; Καλύτερα να επιλέγετε ΑΠΛΑ να τρώτε.

2. Να είστε ευγνώμονες

Πριν πέσετε βιαστικά πάνω στο φαγητό σας, πάρτε λίγο χρόνο για να αναλογιστείτε πόσο ευγνώμονες είστε που μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γεύμα. Αυτή η πρακτική μπορεί να είναι μια απλή προσευχή ή κάτι πιο απλό, όπως ένα ευχαριστώ, απευθυνόμενοι στη γη, στον ήλιο ακόμα και στο σύμπαν που έδωσε ένα χεράκι, για να φτάσει αυτή η τροφή στο πιάτο σας.

3. Μασήστε και μετά ξαναμασήστε

Καθώς η πραγματική πέψη ξεκινά από το μάσημα, πάρτε το χρόνο σας για να μασήσετε και να ξαναμασήσετε. Με αυτό τον τρόπο, βοηθάτε τα ένζυμα στο σάλιο σας να κάνουν τη δουλειά τους, έτσι ώστε να μπορέσετε να απορροφήσετε επαρκώς τα θρεπτικά συστατικά της τροφής σας.

4. Γευματίστε βρίσκοντας αρκετό χρόνο

Υπάρχει το φαγητό στο πόδι και το κανονικό γεύμα. Οι περισσότεροι από εμάς συνήθως δεν έχουμε τον απαιτούμενο χρόνο για ένα κανονικό γεύμα, ειδικά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Όμως, αν γευματίζετε κανονικά, θα επιτρέψετε στον εαυτό σας να νιώσει όμορφα και να απολαύσει με την ησυχία του το φαγητό με κάθε μπουκιά και να βυθιστεί στο άρωμα, στις υφές και στη γεύση του. Μπορεί να σας φαίνεται ασήμαντο, αλλά δεν είναι καθόλου.

5. Εξασκήστε την προσοχή σας

Είτε πρόκειται για διαλογισμό, για καθοδηγούμενες αναπνοές, είτε για ενσυνείδητη διατροφή, ένα βασικό συστατικό σε αυτές τις πρακτικές είναι η συγκέντρωση, ο συγχρονισμός και η ρύθμιση. Ο νους μας αναπόφευκτα περιπλανιέται και αυτό αποτελεί δεδομένο της ανθρώπινης φύσης. Όταν τρώτε και αρχίζετε να παρατηρείτε ότι το μυαλό σας «πετάει» πολύ και γίνεται φλύαρο, δείτε αν μπορείτε, να ανακατευθύνετε την προσοχή σας πίσω στην εμπειρία του γεύματος.

Jennifer Wolkin, Nευροψυχολόγος με ειδίκευση στον τομέα της διατροφής

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 «αθώες» τροφές που δεν γνωρίζατε ότι σας παχαίνουν
Οι top 16 πιο υγιεινοί σπόροι ή κόκκοι δημητριακών
Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση