, , ,

Το φρούτο που καθαρίζει και διατηρεί τις αρτηρίες υγιείς

Οι αρτηρίες είναι εκείνα τα μικρά αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν το αίμα σε όλο το σώμα, από τον εγκέφαλό μας μέχρι τα δάκτυλα των

Το φρούτο που καθαρίζει και διατηρεί τις αρτηρίες υγιείς

Οι αρτηρίες είναι εκείνα τα μικρά αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν το αίμα σε όλο το σώμα, από τον εγκέφαλό μας μέχρι τα δάκτυλα των ποδιών μας. Οι υγιείς αρτηρίες διαθέτουν απαλά εσωτερικά τοιχώματα, έτσι ώστε το αίμα να μπορεί με ευκολία να τις διαπερνά, επιτρέποντας στον οργανισμό μας να παραμένει υγιής.

Ωστόσο, οι αρτηρίες μπορούν και να βουλώσουν εξαιτίας της πλάκας που συσσωρεύεται στα εσωτερικά τοιχώματα, εμποδίζοντας το αίμα να ρέει σωστά, ή σε κάποιες περιπτώσεις, μπλοκάροντάς το τελείως. Οι φραγμένες αρτηρίες δεν είναι καθόλου αστεία υπόθεση· αυξάνουν την πιθανότητα καρδιακού εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου ή ακόμα και θανάτου. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μάθουμε πώς να διατηρούμε τις αρτηρίες μας υγιείς.

Advertisment

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Atherosclerosis, βρέθηκε ότι το εκχύλισμα ροδιού μπορεί να εμποδίσει, ακόμα και να αντιστρέψει, την προοδευτική σκλήρυνση των στεφανιαίων αρτηριών, που συμβαίνει εξαιτίας της συσσώρευσης λιπαρών υλικών και αναφέρεται ως «αρτηριοσκλήρωση». Τα δεδομένα αυτά είναι καλά νέα, αφού θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε μια από τις πρωταρχικές αιτίες θανάτου από καρδιακές παθήσεις.

Πώς το ρόδι μπορεί να «καθαρίσει» τις αρτηρίες σας

Σε βασικές γραμμές, αυτό που η έρευνα δείχνει είναι ότι το εκχύλισμα ροδιού μπορεί να εμποδίσει και να θεραπεύσει κάποιες αρτηρίες που έχουν συσσωρεύσει πλάκα στα εσωτερικά τοιχώματά τους. Η μελέτη εστίασε στα εργαστηριακά ποντίκια, τα οποία είχαν όλα ιστορικό, σύμφωνα με το οποίο θεωρούνται «ευάλωτα» στο μπλοκάρισμα των στεφανιαίων αρτηριών.

Στα ποντίκια που επιλέχθηκαν, χορηγήθηκε εκχύλισμα ροδιών, το οποίο προστέθηκε στο νερό τους για δύο συνεχόμενες εβδομάδες. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι, παρά το γεγονός ότι το εκχύλισμα αύξησε τα επίπεδα χοληστερόλης, που σχετίζονται με πολύ μικρού μεγέθους μόρια λιποπρωτεινών, τα ποντίκια γενικώς εμφάνισαν μείωση της αρτηριοσκληρωτικής πλάκας των αρτηριών τους, όπως επίσης και μείωση στον αριθμό των αρτηριών με αποφρακτική πλάκα.

Advertisment

Επιπροσθέτως, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το εκχύλισμα είχε και άλλα οφέλη στα ποντίκια, όπως χαμηλά επίπεδα οξειδωτικού στρες και βελτιωμένη καρδιακή υγεία, όπως υποδείκνυαν και δείκτες σαν τη συσσώρευση λιπιδίων και τη διήθηση μακροφάγων στον μυ της καρδιάς.

Αυτή η έρευνα βέβαια δεν είναι η πρώτη που αποδεικνύει το πώς τα ρόδια μπορούν να ωφελήσουν την υγεία των αρτηριών σας. Μια άλλη μελέτη το 2004 περιέγραψε ακριβώς πώς η καθημερινή κατανάλωση χυμού ροδιού μπορεί να επιδράσει θετικά στους ασθενείς με στένωση της καρωτίδας. Η στένωση αυτή αναφέρεται στην συσσώρευση πλάκας στα εσωτερικά τοιχώματα της καρωτίδας. Η έρευνα κατέληξε στο ότι ο χυμός ροδιού μπορεί να μειώσει την σκλήρυνση της αρτηρίας αυτή, την πίεση του αίματος και την οξείδωση της LDL.

Κάποιες τελευταίες σκέψεις

Ακόμα και αν δεν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τις αρτηρίες σας, τα ρόδια θα μπορούσαν έτσι κι αλλιώς να αποτελέσουν μια ευχάριστη προσθήκη στην καθημερινή διατροφή σας! Είναι ένα εξαιρετικά υγιεινό φρούτο και διαθέτει υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών (σχεδόν τρεις φορές περισσότερες από το πράσινο τσάι). Επιπλέον, ο χυμός ροδιού συγκεκριμένα αποτελεί σπουδαία πηγή βιταμινών A, C και Ε, που συνοδεύονται από φώσφορο, σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο, φολικό οξύ, νιασίνη, θειαμίνη και ριβοφλαμίνη.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα
Βιταμίνη D: Πώς θα γεμίσετε τις αποθήκες του οργανισμού σας με φυσικό τρόπο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση