, ,

10 «κρυφές» ιδιότητες της μπανάνας που ίσως δεν γνωρίζετε

Οι μπανάνες είναι από τα λίγα εκείνα φρούτα που συνδυάζουν την υπέροχη, γλυκιά γεύση με τα οφέλη για την υγεία. Οι βιταμίνες και τα

10 «κρυφές» ιδιότητες της μπανάνας που ίσως δεν γνωρίζετε

Οι μπανάνες είναι από τα λίγα εκείνα φρούτα που συνδυάζουν την υπέροχη, γλυκιά γεύση με τα οφέλη για την υγεία. Οι βιταμίνες και τα άλλα χρήσιμα συστατικά τους αποτελούν του προστάτες του οργανισμού μας. Εδώ, σας έχουμε ετοιμάσει μια λίστα με 10 ιδιαίτερες ιδιότητες αυτού του τροπικού φρούτου και σχεδόν όλα αυτά εξαρτώνται από την ωριμότητα της μπανάνας. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγετε κάποιες, αλλά απλά να περιμένετε το σωστό βαθμό ωριμότητας, που θα έχει τη μέγιστη επίδραση στην υγεία σας.

Ποιες είναι λοιπόν οι 10 αυτές ιδιότητες;

Πρόληψη ογκολογικών παθήσεων

Οι μπανάνες περιέχουν μια συγκεκριμένη πρωτείνη (παράγοντας νέκρωσης των όγκων) που βοηθά στην πρόληψη κατά των ογκολογικών παθήσεων. Τα ώριμα φρούτα περιλαμβάνουν περισσότερη, οπότε συστήνεται να καταναλώνουμε τις μπανάνες που έχουν σχεδόν ή τελείως σκούρα φλούδα.

Advertisment

Καταπολεμά τις κράμπες

Η έλλειψη μεταλλικών στοιχείων αποτελεί συχνή αιτία εμφάνισης κραμπών, ειδικά στον αστράγαλο. Καταναλώνοντας προϊόντα που είναι πλούσια σε μαγνήσιο και κάλιο όπως οι μπανάνες, μπορείτε να αποφύγετε τις μυϊκές κράμπες. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί αθλητές την περιλαμβάνουν στη διατροφή τους.

Πρόληψη των νεφρικών παθήσεων

Οι τροφές που περιέχουν αρκετό κάλιο βοηθούν στην αποφυγή εμφάνισης πέτρας στα νεφρά. Σύμφωνα με μια έρευνα, η τακτική κατανάλωση μπανάνας μπορεί επίσης να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης κακοήθους όγκου στα νεφρά κατά 40%.

Καθαρά αιμοφόρα αγγεία

Η χοληστερόλη είναι η κύρια αιτία απόφραξης ή θρόμβωσης των αρτηριών, που οδηγούν σε αρτηριοσκλήρυνση. Οι μπανάνες περιέχουν φυτοστερόλες που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και διατηρούν την υγεία των αγγείων σας.

Advertisment

Ένα υγιές στομάχι

Οι μπανάνες συστήνονται σε άτομα που πάσχουν από γαστρικό έλκος και σε εκείνα τα άτομα που ανήκουν στην ομάδα επικινδυνότητας. Περιέχουν ένα ειδικό ένζυμο που αυξάνει την έκκριση της ειδικής εκείνης βλέννας που προστατεύει τα τοιχώματα του στομάχου.

Πηγή ενέργειας

Η αφθονία βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων καθιστά τις μπανάνες σπουδαία πηγή ενέργειας. Οι απλοί υδατάνθρακες πέπτονται γρήγορα και μπορούν να «γεμίσουν» τις αποθήκες ενέργειάς μας σχεδόν αμέσως, αν χρειαστεί.

Καλή διάθεση

Οι μπανάνες περιέχουν ντοπαμίνη -την ορμόνη της χαράς- μαζί με ένα σύμπλεγμα βιταμινών Β που επηρεάζει θετικά το νευρικό σύστημα. Αυτά τα χαρακτηριστικά μας επιτρέπουν να τις συμπεριλάβουμε στις τροφές που μπορούμε να καταναλώσουμε αν νιώσουμε ξαφνικά ανόρεχτοι.

Βοηθά στις περιπτώσεις διαβήτη

Αυτά τα τροπικά φρούτα έχουν έναν συγκεκριμένο τύπο ανθεκτικού αμύλου που βοηθά στη βελτίωση της υγείας ενός ατόμου με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Πρέπει να σημειωθεί, βέβαια, ότι οι πράσινες μπανάνες είναι εκείνες που περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα αμύλου (12.5 γραμμάρια σε αντίθεση με τις ώριμες που περιέχουν μόνο 5 γραμμάρια).

Λεπτή σιλουέτα

Το ανθεκτικό άμυλο επίσης εμποδίζει την αποθήκευση λίπους στο σώμα και αυξάνει τη χρήση ενέργειας και αυτές οι βελτιώσεις γίνονται σχετικά γρήγορα ορατές, ειδικά κατά τη διάρκεια εντατικής γυμναστικής. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση αυτής της ουσίας είναι 10 γραμμάρια. Και, φυσικά, προσπαθήστε να είστε δραστήριοι/ες και να ελέγχετε τις διατροφικές σας συνήθειες.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://www.jstage.jst.go.jp/article/fstr/15/3/15_3_275/_pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15455348

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21371638

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15166807

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27041291

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23900937

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10725161

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22357745

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24499148

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα
Προβιοτικά: 13 top τροφές για καλύτερη υγεία του εντέρου
ΕΦΕΤ: Τρεις κανόνες για να απολαύσουμε με ασφάλεια το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση