,

Είσαι σίγουρος ότι γνωρίζεις ποια είναι η πραγματική σου αξία;

Ένα από τα πράγματα που δεν μπορώ να διαχειριστώ είναι όταν βλέπω υπέροχους ανθρώπους, όμορφους, έξυπνους, ταλαντούχους, με δεξιότητες, να καταστρέφουν την ζωή τους.

Είσαι σίγουρος ότι γνωρίζεις ποια είναι η πραγματική σου αξία;

Ένα από τα πράγματα που δεν μπορώ να διαχειριστώ είναι όταν βλέπω υπέροχους ανθρώπους, όμορφους, έξυπνους, ταλαντούχους, με δεξιότητες, να καταστρέφουν την ζωή τους. Να καταστρέφουν την ζωή τους γιατί έτσι κάποια στιγμή αποφάσισαν.

Ο πολύτιμος λίθος

Επίτρεψε μου να μοιραστώ μαζί σου μια ιστορία. Έστω λοιπόν ότι έχω στα χέρια μου έναν πολύτιμο λίθο. Μια πέτρα. Φαντάσου λοιπόν ότι παίρνω αυτή την πέτρα και πηγαίνω σε έναν άνθρωπο στον δρόμο και του λέω “Την αγοράζεις;”. Και μου απαντάει “Φυσικά και όχι”.

Advertisment

Παίρνω την ίδια πέτρα και πηγαίνω σε έναν φίλο μου ο οποίος ασχολείται λίγο με λίθους. Του λέω “Τον αγοράζεις;” και μπορεί να μου πει “Ναι την αγοράζω” για 30 € ή 60 € ή 100 €.

Πηγαίνοντας όμως με την ίδια πέτρα σε έναν αρχαιολόγο που γνωρίζει πολύ καλά από λίθους, την αξία τους και την ιστορία τους, του δείχνω αυτή την πέτρα και μου λέει “Μα αυτή είναι ανεκτίμητης αξίας. Αυτή κάνει πολλές χιλιάδες ευρώ”

Με την ίδια πέτρα είχα τρεις διαφορετικές εκτιμήσεις. Αυτό που θέλω να μοιραστώ μαζί σου με αυτό το παράδειγμα, με αυτή την υπέροχη ιστορία, είναι το εξής:

Advertisment

Πολλές φορές οι άνθρωποι δανειζόμαστε την αξία μας σε σχέση με το πως μας κοστολογεί κάποιος εκεί πέρα έξω. Αλλά αυτό που δεν σκεφτόμαστε είναι ότι η αξία που θα μας δώσει ο άλλος είναι η αξία που έχει προσδώσει στον εαυτό του. Γιατί σε εμάς, στο πρόσωπο μας, καθρεφτίζει τον εαυτό του.

Σταμάτα να είσαι ζητιάνος της αξίας σου

Έτσι λοιπόν, αν θέλεις πραγματικά να αναγνωρίσεις την αξία σου, σταμάτα να είσαι ζητιάνος αυτής, ειδικά σε ανθρώπους που δεν έχουν να δώσουν. Είναι σαν να πας να ζητήσεις δανεικά από έναν άνθρωπο που πεινάει. Δεν γίνεται.

Πήγαινε σε έναν άνθρωπο που έχει. Και όταν λέω δανεικά δεν εννοώ μόνο χρήματα. Εννοώ και συναισθήματα. Πόσοι άνθρωποι τσακώνονται, πόσα ζευγάρια, φίλοι, σχέσεις, γιατί; Για μία προσδοκία.

“Προσδοκώ να μου γυρίσεις πίσω την αγάπη που σου έδωσα.”

“Προσδοκώ να με βοηθήσεις όπως σε βοήθησα.”

“Προσδοκώ να κάνεις αυτό που σου έκανα.”

Αυτό είναι προσδοκία όμως και είναι λάθος. Γιατί δεν είναι απαραίτητο ότι εσύ έχεις να μου δώσεις αυτό που εγώ θέλω από εσένα να μου δώσεις.

“Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος”

Αλλά αν είχες μηδέν ευρώ στον λογαριασμό σου θα έλεγα ότι είμαι τρελός αν πάω να σου ζητήσω 500 ευρώ.

Από την άλλη όταν σου ζητάω μια αγάπη την οποία ενδεχομένως εσύ ποτέ δεν έλαβες, – και δεν ξέρω την ιστορία σου, μπορεί να είσαι πληγωμένος, μπορεί να την φοβάσαι, μπορεί να μην την αντιλαμβάνεσαι ή να μην έχουμε τον ίδιο κώδικα επικοινωνίας – και τσαντίζομαι κι από πάνω… Αυτό δεν είναι τρελό;

Έτσι λοιπόν αν θέλεις να δεις πραγματικά ποια είναι η αξία σου αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου και δώσε την τιμή με την οποία πιστεύεις ότι θέλεις να ζήσεις την ζωή σου.

Η αξία σου είναι ανεκτίμητη. Από εκεί και πέρα η ζωή θα σου δώσει αυτό που θα της ζητήσεις. Αν κοστολογήσεις τον εαυτό σου για 5 ευρώ, 5 ευρώ θα πάρεις πίσω.

Αν κοστολογήσεις τον εαυτό σου για 10 ευρώ, 10 ευρώ θα πάρεις πίσω. Αν αξιολογήσεις τον εαυτό σου για x αγάπη, x αγάπη θα πάρεις πίσω. Για ψ αγάπη, ψ αγάπη θα πάρεις.

Η ζωή είναι σκληρή αλλά είναι και υπέροχη

Οπότε σταμάτα να είσαι ζητιάνος από εδώ κι από εκεί, ειδικά από ανθρώπους που δεν έχουν να σου δώσουν, αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου, δες ποια είναι η αξία σου και βγες έξω να πας να το πάρεις. Η ζωή πολλές φορές είναι σκληρή αλλά είναι και υπέροχη γιατί είναι σκληρή.

Βγες έξω, ανεξάρτητα με το τι συμβαίνει, και πάρε αυτό που σου αξίζει στην ζωή σου σε προσωπικό, συναισθηματικό και οικονομικό επίπεδο, χωρίς δικαιολογίες.

Και όταν λέω χωρίς δικαιολογίες τι εννοώ; Υπάρχουν άνθρωποι που λένε “Εγώ είμαι υπέροχος. Κάνω διαλογισμό και όλα είναι τέλεια. Δεν χρειάζονται τα χρήματα.”

Υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που λένε “Sex, drugs and Rock n’ Roll”. Όχι. Η ζωή δεν είναι ή το ένα ή το άλλο. Η ζωή είναι και το ένα και το άλλο και το παρ’ άλλο.

Ισορροπία

Το κλειδί είναι στην ισορροπία. Δεν θα μπορούσες να φτιάξεις ένα ωραίο φαγητό εάν δεν μπορούσες να φτιάξεις τις επιμέρους γεύσεις. Αν δεν είναι τα επιμέρους συστατικά, τα επιμέρους υλικά, το ίδιο καλά. Ισορροπία λοιπόν στην ζωή σου.

Δώσε στην ζωή σου, στον εαυτό σου, στην καθημερινότητα σου αυτό που θέλεις και αξίζεις και στους τρεις τομείς. Σε προσωπικό επίπεδο, να νιώθεις χαρούμενος και δυνατός.

Σε συναισθηματικό επίπεδο, να έχεις μια υπέροχη σχέση να μοιράζεσαι την ζωή σου. Και σε οικονομικό, να βγαίνεις έξω και να απολαμβάνεις εμπειρίες.

Και να έχεις χρόνο, διάθεση και χώρο για να αναπτύξεις την πνευματικότητα σου και να προσφέρεις στους άλλους ανθρώπους.

Είσαι υπέροχος! Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αυτογνωσία | Τα 3 στάδια και τεχνικές για να την κατακτήσετε
Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε: Μια αναμέτρηση με τον εαυτό μας και τη μοναξιά
Οι μικρές μου αλήθειες | O φόβος της επιτυχίας
Τι αισθάνεστε όταν ακούτε μουσική; Τα ευρήματα των ερευνών για τον ήχο και την επιρροή του στο σώμα μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση