Ψωρίαση: Διαφορετικοί τύποι που μπορεί να μην γνωρίζετε και συμπτώματα

Αν γνωρίζετε τον τύπο ψωρίασης που εμφανίζετε, μπορείτε να βοηθήσετε και τον γιατρό σας, ώστε να βρείτε μαζί ένα αποτελεσματικό θεραπευτικό πλάνο. Ο γιατρός

Τύποι ψωρίασης και συμπτώματα

Αν γνωρίζετε τον τύπο ψωρίασης που εμφανίζετε, μπορείτε να βοηθήσετε και τον γιατρό σας, ώστε να βρείτε μαζί ένα αποτελεσματικό θεραπευτικό πλάνο. Ο γιατρός σας μπορεί συνήθως να διαγνώσει τη μορφή με βάση τα συμπτώματα και μετά από μια προσεκτική εξέταση. Αλλά μια βιοψία χρειάζεται ορισμένες φορές για επιβεβαίωση.

Επειδή η ψωρίαση μπορεί να μοιάζει με άλλες δερματικές παθήσεις που προκαλούν φαγούρα, φολιδωτά εξανθήματα με φλεγμονή, συχνά συγχέεται με άλλους τύπους δερματικών προβλημάτων, όπως έκζεμα, πιτυρίδα, διάφορους τύπους καρκίνου και εξανθήματα λόγω ιδρώτα.

Advertisment

Η ψωρίαση μπορεί ακόμα και να ομοιάζει με μυκητίαση, όπως η δερματοφυτία. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μόνο έναν τύπο ψωρίασης, αλλά μπορεί και να αναπτύξετε οποιαδήποτε άλλη στιγμή κάποιον άλλο τύπο.

Τύποι που μπορεί να μην γνωρίζετε και συμπτώματα

Τι είναι η ψωρίαση κατά πλάκας;

Η ψωρίαση κατά πλάκας, που επίσης ονομάζεται psoriasis vulgaris, είναι το πιο συνηθισμένο είδος. Περίπου το 80-90% των ασθενών με ψωρίαση, εμφανίζουν αυτό τον τύπο, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας.

Αν έχετε ψωρίαση κατά πλάκας, μπορεί να έχετε προσέξει ερυθρές, ανασηκωμένες πλάκες που καλύπτονται από αργυρόχροες φολίδες.

Advertisment

Αυτές οι ανασηκωμένες πλάκες μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, αλλά συνήθως βρίσκονται στα γόνατα, στους αγκώνες, στο κρανίο ή στην πλάτη.

Οι πλάκες μπορεί να προκαλέσουν:

– Αίσθηση καύσου

– Πόνο

– Φαγούρα

– Ρωγμές

– Αιμορραγία

Τι είναι η σταγονοειδής ψωρίαση;

Η σταγονοειδής ψωρίαση είναι η δεύτερη πιο συχνή μορφή ψωρίασης, αποτελεί σχεδόν το 10% των ασθενών. Η σταγονοειδής ψωρίαση προκαλεί μικρές κόκκινες φολιδωτές σταγόνες στο σώμα.

Εμφανίζονται συχνά στα μπράτσα, στους γλουτούς, στο κρανίο ή στον κορμό. Συχνά, αυτή η μορφή ψωρίασης ξεκινά στην παιδική ηλικία ή στην μετα- εφηβεία.

Η σταγονοειδής ψωρίαση μπορεί να προκληθεί από στρεπτόκοκκο, στρες, ένα δερματικό τραυματισμό, αμυγδαλίτιδα ή άλλη φαρμακευτική αγωγή. Ορισμένες φορές, υπεύθυνη είναι και η κληρονομικότητα.

Αυτή η μορφή ψωρίασης μπορεί και να υποχωρήσει χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται. Σε κάποιους ασθενείς, είναι μόνο ένα το επεισόδιο, αλλά σε άλλους, μπορεί να σηματοδοτεί την εμφάνιση ψωρίασης κατά πλάκας.

Τι είναι η φλυκταινώδης ψωρίαση;

Αυτή η ασυνήθιστη μορφή ψωρίασης επιδρά συχνά σε ενήλικες. Η φλυκταινώδης ψωρίαση χαρακτηρίζεται από φλύκταινες που περιβάλλονται από ερυθρότητα στην επιδερμίδα. Αυτές περιέχουν λευκά αιμοσφαίρια και δεν είναι μεταδοτικά ή μολυσματικά. Μπορεί να προκαλέσουν μυϊκό πόνο, αλλά και τσούξιμο.

Οι φλύκταινες μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, αλλά πιο συχνά εμφανίζονται στα χέρια ή στα πόδια. Όταν αυτές ξεραθούν, αφήνουν καφέ σημάδια στο δέρμα.

Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες, που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης αυτής της μορφής ψωρίασης, όπως:

– Συστηματική πρόσληψη στεροειδών

– Απότομη διακοπή συγκεκριμένων φαρμάκων, όπως τοπικά στεροειδή

– Εγκυμοσύνη

– Μόλυνση

– Στρες

– Μεγάλη έκθεση σε ήλιο

– Ορισμένες χημικές ουσίες.

Περιστασιακά, οι φλύκταινες μπορεί να καλύψουν όλο το σώμα, κάτι που ονομάζεται γενικευμένη φλυκταινώδης ψωρίαση ή ψωρίαση Von Zumbusch.

Πρόκειται για σοβαρή πάθηση και απαιτεί άμεση φαρμακευτική αγωγή. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν:

– Πυρετό

– Ναυτία

– Κρυάδες

– Έντονο κόκκινο δέρμα

– Κόπωση

– Μυϊκή αδυναμία

– Οξεία φαγούρα

– Έλλειψη όρεξης

– Ταχυκαρδίες.

Τι είναι η ανάστροφη ψωρίαση;

Στην ανάστροφη ψωρίαση, οι ασθενείς αναπτύσσουν δερματικές πτυχώσεις με έντονο κόκκινο χρώμα και απαλές στην υφή. Αυτά τα σημάδια συνήθως εμφανίζονται σε σημεία όπου το δέρμα διπλώνεται, όπως στις μασχάλες, πίσω από τα γόνατα, κάτω από το στήθος ή στη βουβωνική περιοχή.

Αυτή η πάθηση μπορεί να προκαλέσει αυξημένη ευαισθησία, κάτι που μπορεί να χειροτερέψει αν τρίψετε την περιοχή ή εξαιτίας του ιδρώτα. Πολλές φορές, πυροδοτείται από συσσώρευση μυκήτων. Κάποιοι ασθενείς που έχουν αυτή τη μορφή ψωρίασης επίσης ταλαιπωρούνται και από κάποια άλλη μορφή.

Τι είναι η ερυρθροδερμική ψωρίαση;

Είναι αρκετά σπάνια, αλλά πολύ σοβαρή μορφή ψωρίασης. Μόνο το 3% των ατόμων με ψωρίαση θα αναπτύξουν ερυθροδερμική ψωρίαση στη ζωή τους.

Αυτή η μορφή συχνά εμφανίζεται σε άτομα που δεν έχουν αντιμετωπίσει (ή δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν) την ψωρίαση κατά πλάκας.

Αποτελείται από κόκκινες, απολεπιζόμενες περιοχές που επηρεάζουν σχεδόν όλο το σώμα.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

– Αίσθηση καύσου

– Ξεφλούδισμα

– Έντονη φαγούρα

– Πόνο

– Ταχυκαρδία

– Αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος

Αν εμφανίζετε ερυθροδερμική ψωρίαση, θα χρειαστείτε άμεση θεραπεία, καθώς μπορεί να κινδυνεύσει και η ζωή σας. Αυτή η μορφή μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, όπως απώλεια υγρών και πρωτεϊνών, μόλυνση, πνευμονία, σοβαρό πρήξιμο ή συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.

Η ερυθροδερμική ψωρίαση μπορεί να πυροδοτηθεί από:

– Έντονο κάψιμο από τον ήλιο

– Αλλεργική αντίδραση σε φάρμακο

– Απότομη διακοπή θεραπείας για την ψωρίαση

– Μόλυνση

– Ορισμένα φάρμακα, όπως λίθιο, κορτιζόνη, φάρμακα για την ελονοσία ή από προϊόντα που περιέχουν λιθανθρακόπισσα.

Τι είναι η ψωρίαση των νυχιών;

Η ψωρίαση μπορεί να εμφανιστεί και στα νύχια των χεριών ή των ποδιών. Τα συμπτώματα αυτής της μορφής μπορεί να είναι:

– Αποχρωματισμός των νυχιών

– Κόκκινα ή λευκά σημάδια κάτω από τα νύχια

– Ανώμαλη ανάπτυξη των νυχιών

– Μικρές τρύπες στα νύχια

– Μικρά φουσκώματα στα νύχια

– Απομάκρυνση του νυχιού από το δέρμα

– Θρυμματισμός των νυχιών

Πολλοί άνθρωποι που εμφανίζουν ψωρίαση κατά πλάκας έχουν και ψωρίαση των νυχιών. Για κάποιους, ωστόσο, αυτή μπορεί να περιοριστεί μόνο σε ένα νύχι.

Τι είναι ψωρίαση του κρανίου;

Η ψωρίαση του κρανίου εμφανίζεται ως κόκκινες περιοχές που προκαλούν φαγούρα και έχουν αργυρόχροες φολίδες στο τριχωτό της κεφαλής.

Αυτές οι φολίδες μπορεί να αιμορραγήσουν, αν προσπαθήσετε να τις αφαιρέσετε. Τουλάχιστον οι μισοί ασθενείς που εμφανίζουν γενικά ψωρίαση, την εντοπίζουν στο κρανίο τους.

Στο ξεκίνημά της, η ψωρίαση του κεφαλιού συχνά συγχέεται με τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα (δηλαδή την πιτυρίδα). Όμως, σε αυτή αν και υπάρχει φαγούρα, δεν υπάρχει φλεγμονή (δηλαδή πρήξιμο ή ερυθρότητα).

Η ψωρίαση του κρανίου μπορεί να επεκταθεί και πέρα από το τριχωτό μέρος και να επηρεάσει και το μέτωπο, τον αυχένα και γύρω από τα αυτιά.

Η ψωρίαση στα παιδιά εμφανίζεται αρχικά κυρίως στο κρανίο.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://www.niams.nih.gov/health-topics/psoriasis/advanced#tab-overview

https://www.aad.org/errors/GeneralError.aspx?aspxerrorpath=/media/stats/conditions/psoriasis

https://www.psoriasis.org/about-psoriasis/types/pustular

https://www.psoriasis.org/about-psoriasis/types/inverse

https://www.psoriasis.org/about-psoriasis/types/erythrodermic

https://www.omicsonline.org/open-access/scalp-psoriasis-a-brief-overview-jctt-1000110.php?aid=78252&view=mobile

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά
Ιδιοπαθής υπέρταση: Πώς επηρεάζει η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας στην αντιμετώπισή της

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση