, ,

Μερικές φορές χρειάζεται να χάσουμε τον εαυτό μας για να τον ξαναβρούμε

Από την πρώτη μέρα του 2018, επαναλαμβάνω στον εαυτό μου ότι αυτή θα είναι η χρονιά μου. Το έχω επαναλάβει τόσες φορές, που τελικά

Μερικές φορές χρειάζεται να χάσουμε τον εαυτό μας, ώστε να τον ξαναβρούμε

Από την πρώτη μέρα του 2018, επαναλαμβάνω στον εαυτό μου ότι αυτή θα είναι η χρονιά μου. Το έχω επαναλάβει τόσες φορές, που τελικά το πίστεψα. Σχεδόν τίποτα δεν έχει εξελιχθεί όπως τα είχα σχεδιάσει ή όπως πίστευα ότι θα εξελισσόταν. Στην αρχή αυτό με αποθάρρυνε, για να είμαι ειλικρινής, θα έλεγα ψέματα αν δήλωνα ότι όλα κυλούσαν υπέροχα· με τρομοκράτησαν και με πίεσαν οι καταστάσεις μέχρι του σημείου να χάσω τις ελπίδες και την αίσθηση του προορισμού μου. Όμως, από κάποια στιγμή και μετά, δεν επέτρεψα στον εαυτό μου αυτό να με σταματήσει, μάζεψα τα κομμάτια μου, ανασυντάχθηκα και προχώρησα παρακάτω. Έμαθα το πιο σημαντικό μου μάθημα, όσο έκανα αυτό. Έμαθα ποια είμαι και έμαθα πώς να αγαπώ τον εαυτό μου.

Ορισμένες φορές, χρειάζεται να διαλυθείτε, ώστε να ξανασυναρμολογήσετε τα κομμάτια σας και να δημιουργήσετε κάτι ισχυρότερο, καλύτερο από πριν. Τα λάθη παραμένουν λάθη, αν δεν μάθετε κάτι από αυτά. Ή ορισμένες φορές βολεύεστε σε έναν τρόπο ζωής που είναι εντάξει, αλλά δεν εκπληρώνει αυτό που επιθυμείτε βαθιά μέσα σας. Και υπάρχουν και εκείνες οι φορές που ξέρετε ότι κάτι δεν είναι δίκαιο ή σωστό για εσάς, όμως πείθετε τον εαυτό σας για το αντίθετο.

Advertisment

Γιατί είναι τρομακτικό να φεύγετε από κάτι καλό, αλλά έμαθα ότι επειδή κάτι είναι καλό, δε σημαίνει ότι πρέπει και να συμβιβαστούμε, επειδή φοβόμαστε ότι δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο εκεί έξω να μας περιμένει. Κάντε πάντα ό,τι σας τρομάζουν περισσότερο· σας τρομάζουν μόνο, επειδή ξέρετε ότι η σκέψη της επίτευξης κάτι καλύτερου, μπορεί να αλλάξει όσα έχετε σήμερα. Γιατί όμως, αυτό σας τρομάζει, γιατί σας σταματά; Κι όμως… αξίζετε το καλύτερο.

Το μότο μου γι’ αυτό το χρόνο, που μπορείτε κι εσείς να υιοθετήσετε, είναι ότι θα κάνω όλα εκείνα που με τρομάζουν, ασχέτως του πόσο μικρά ή μεγάλα είναι.
Μετακομίστε σε εκείνη την πόλη, αγοράστε εκείνο το εισιτήριο, βάψτε τα μαλλιά σας εκείνο το χρώμα, παραιτηθείτε από τη βαρετή δουλειά σας για να βρείτε εκείνη των ονείρων σας, γνωρίστε νέα άτομα ή δοκιμάστε ένα νέο χόμπι, που πάντα είχατε κατά νου. Ειλικρινά, σκεφτείτε αυτό: τι έχετε να χάσετε; Η κάθε μέρα που ζείτε δεν είναι μια υπόσχεση, αλλά ένα δώρο και αν σήμερα ήταν η τελευταία σας μέρα, δεν νομίζω ότι θα θέλατε να μείνετε με ένα «αν».

Ο στόχος μου είναι να σβήσω όσα περισσότερα μπορώ από τη λίστα μου, να κυριαρχήσω πάνω στους φόβους μου όσο μπορώ και να απολαύσω κάθε δευτερόλεπτο ζωής, γιατί δεν χρειάζεται να περιμένουμε πότε θα γίνουν όλα τέλεια στη ζωή μας, για να την απολαύσουμε. Βαρέθηκα να περιμένω πότε θα επισκεφτώ όλα εκείνα τα όμορφα μέρη του κόσμου. Βαρέθηκα να φτιάχνω λίστες «αναμονής» και αρχίζω να ζω.

Advertisment

Και το πιο σημαντικό, βαρέθηκα να αναρωτιέμαι πώς θα ήταν ζωή, αν δεν ήμουν τόσο βολεμένη και φοβισμένη, αν δεν είχα επιλέξει να μείνω σε ένα μέρος, αντί να ακολουθήσω τις ελπίδες και τα όνειρά μου. Ήρθε η στιγμή να τα πραγματοποιήσω, επειδή το μόνο άτομο που μας κρατά πίσω είναι ο εαυτός μας.

Μπορεί να μη γνωρίζετε προς τα πού κατευθύνεστε, μπορεί να βρείτε εμπόδια στο δρόμο, αλλά η απρόβλεπτη περιπλάνηση δεν είναι ποτέ λόγος για να τα παρατήσετε. Κάποιες φορές, χρειάζεται να περιπλανηθούμε στο άγνωστο, για να βρούμε τον εαυτό μας.

«Όλοι όσοι περιπλανιούνται δεν έχουν απαραίτητα χαθεί» μας είπε ο Τόλκιν και είναι κάτι που χρειάζεται να θυμάστε πάντα. Όλοι αντιμετωπίζουμε τις δικές μας προκλήσεις, καθένας από εμάς είναι μοναδικός με το δικό του τρόπο και αυτή είναι και η ομορφιά της ζωής. Θα υπάρξουν κάποιες στιγμές που θα περπατάμε σε ένα μονοπάτι, νομίζοντας ότι θα είναι το μοναδικό, αλλά στη συνέχεια θα αλλάξουμε, γιατί δεν θα είναι γραφτό να παραμείνουμε σε αυτό· κάποιες φορές, αυτή είναι και η χρησιμότητα των εμποδίων. Είναι εκεί για να μας κατευθύνουν, υπάρχουν για ένα λόγο.

Σας προτρέπω να κάνετε αυτή τη χρονιά, χρονιά σας. Κάντε όλα όσα σας τρομάζουν με κάθε τρόπο, όλα όσα έχετε πείσει τον εαυτό σας ότι δεν μπορούσατε να κάνετε ή όλα όσα έχετε βάλει στη λίστα αναμονής σας για μια πιο «κατάλληλη στιγμή». Γιατί δεν υπάρχει κατάλληλη στιγμή. Πιστέψτε στα όνειρά σας, στις ελπίδες σας, μα κυρίως στον εαυτό σας. Δεν θα το μετανιώσετε.

Ε. Δ – Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αυτογνωσία | Τα 3 στάδια και τεχνικές για να την κατακτήσετε
Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε: Μια αναμέτρηση με τον εαυτό μας και τη μοναξιά
Οι μικρές μου αλήθειες | O φόβος της επιτυχίας
Τι αισθάνεστε όταν ακούτε μουσική; Τα ευρήματα των ερευνών για τον ήχο και την επιρροή του στο σώμα μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση