, ,

H Τέχνη της Νοερής Απεικόνισης

Όπως ίσως ξέρετε ο ανθρώπινος εγκέφαλος διαθέτει το ενεργοποιητικό σύστημα του δικτυωτού σχηματισμού (RAS), που είναι ο μηχανισμός που ψάχνει και εντοπίζει πηγές και

H Τέχνη της Νοερής Απεικόνισης

Όπως ίσως ξέρετε ο ανθρώπινος εγκέφαλος διαθέτει το ενεργοποιητικό σύστημα του δικτυωτού σχηματισμού (RAS), που είναι ο μηχανισμός που ψάχνει και εντοπίζει πηγές και πληροφορίες, τις οποίες συνήθως δεν θα προσέχατε, και χωρίς τη λειτουργία του θα παρέμεναν ένας απροσδιόριστος θόρυβος. Το μυστικό της νοερής απεικόνισης έγκειται στο ότι το ενεργοποιητικό σας σύστημα (RAS) λειτουργεί σύμφωνα με όσα του έχετε πει.

Εσείς δημιουργείτε μια σαφή εικόνα για τον στόχο σας στο συνειδητό σας, την οποία το ενεργοποιητικό σας σύστημα (RAS) περνάει στο υποσυνείδητό σας κι αυτό με τη σειρά του σας παρακινεί να προωθήσετε τον στόχο σας. Νοερή απεικόνιση σημαίνει να κλείνετε τα μάτια σας και να φαντάζεστε ζωντανά τα επιτεύγματα των στόχων, που έχετε θέσει. Φαντάζεστε τι θα κάνατε και πώς θα νιώθατε και βλέπετε τον εαυτό σας να επιτυγχάνει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Advertisment

Το μυαλό σας δεν μπορεί να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ πραγματικών και φανταστικών γεγονότων, συνεπώς δεν ξέρει αν διαβάζετε ένα βιβλίο ή αν απλώς φαντάζεστε ότι διαβάζετε ένα βιβλίο. Για παράδειγμα, αν ονειρεύεστε ότι τρέχετε, το μυαλό σας δεν μπορεί να διακρίνει αν όντως τρέχετε ή απλώς το ονειρεύεστε. Ως εκ τούτου, το σώμα σας θα αντιδράσει σαν να ήταν αληθινό γεγονός και μπορεί να ιδρώσετε, να λαχανιάσετε ή να κουνάτε τα πόδια σας, ενώ ένας υπνοβάτης ενδέχεται να σηκωθεί από το κρεβάτι του και να τρέξει.

Το μυαλό σας δεν σκέφτεται με σκέψεις αλλά με εικόνες. Γι’ αυτό και οι στόχοι σας πρέπει να έχουν λεπτομερείς περιγραφές. Αν, για παράδειγμα, έχετε τον στόχο «Θέλω να γίνω πλούσιος», δεν θα καταφέρετε και πολλά, γιατί το μυαλό σας δεν μπορεί να φανταστεί πώς θα είναι κάτι τέτοιο. Είναι πολύ ασαφές κι αόριστο. Αν, ωστόσο, γράψετε «Μέχρι την 1η Ιουλίου 2020, θα έχω καθαρό ενεργητικό 1.000.000 δολάρια» το μυαλό σας μπορεί να το κάνει εικόνα και θα αρχίσει να αναζητά τρόπους για να το πετύχει.

Αν δηλώσετε «Θέλω ένα ωραίο σπίτι», το μυαλό σας θα δυσκολευτεί να κάνει εικόνα το σπίτι των ονείρων σας, γιατί ο στόχος σας είναι αόριστος. Αν, ωστόσο, γράψετε μια λεπτομερή περιγραφή του ιδανικού σπιτιού για σας, ξεκινώντας από τα χερούλια της πόρτας μέχρι τα χρώματα του σπιτιού, και μετά φανταστείτε τον εαυτό σας να περπατάει μέσα σ’ αυτό το σπίτι, το μυαλό σας θα αρχίσει να αναζητά τις απαραίτητες πληροφορίες για να το αποκτήσετε.

Advertisment

Οι σκέψεις, οι ιδέες και οι στόχοι σας πρέπει να είναι περιγραφικοί και σαφείς, ώστε να είστε σε θέση να μιλήσετε για κάθε λεπτομέρεια που τους αφορά. Πρέπει να βλέπετε όχι μόνο τους στόχους σας, αλλά και κάθε βήμα που θα κάνετε για να τους κατακτήσετε. Κι ο τρόπος για να αποκτήσετε τόσο αποκρυσταλλωμένη σκέψη είναι η νοερή απεικόνιση.

Γι’ αυτό είναι κρίσιμο να έχετε μια σαφή και θετική εικόνα για όσα θα κατακτήσετε και για το πώς θα είστε, όταν εκπληρωθούν οι στόχοι σας. Αν φαντάζεστε το επιθυμητό αποτέλεσμα αρκετά συχνά, το μυαλό σας θ’ αρχίσει να το αναγνωρίζει ως μια κανονικότητα αποδεκτή και εφικτή. Βάλτε όλο το πάθος και τον ενθουσιασμό σας και φανταστείτε πώς θα είστε, όταν κατακτήσετε το στόχο σας.

Όμως, ο εγκέφαλος χαλαρώνει, όταν πιστέψει ότι ο στόχος έχει επιτευχθεί. Γι’ αυτό είναι σημαντική και η νοερή απεικόνιση των πιθανών εμποδίων, ατυχιών και άλλων παραγόντων.

Πώς να κάνετε νοερή απεικόνιση

Η νοερή απεικόνιση γίνεται απλά, αλλά απαιτείται να την κάνετε τακτικά, για να σας αποδώσει τα μέγιστα. Αρχίστε με μια απλή δεξιότητα, που θα θέλατε να αποκτήσετε, όπως το να τρώτε αργά, το να ξυπνάτε νωρίς το πρωί ή το να απαντάτε ήρεμα σε κάποιον, που συνήθως σας εκνευρίζει.

Αν ξεκινήσετε με κάτι απλό, θα ενισχυθεί η ικανότητά σας στη νοερή απεικόνιση, προτού στραφείτε σε μεγαλύτερους και πιο σύνθετους στόχους. Ας πούμε, για παράδειγμα, ότι θέλετε να μάθετε να παίζετε κιθάρα. Ακολουθήστε τα εξής βήματα:

1. Χαλαρώστε: Βρείτε ένα ήσυχο μέρος, όπου κανείς δεν θα σας ενοχλήσει, κλείστε τα μάτια σας, πάρτε τρεις βαθιές ανάσες και διώξτε όλη την ένταση

2. Φανταστείτε τι θα κάνετε: Φανταστείτε την κιθάρα, το σχήμα της, τις χορδές και την ταστιέρα, μέχρι να σχηματίσετε μια σαφή εικόνα

3. Βάλτε τον εαυτό σας στην εικόνα: Φανταστείτε ότι παίρνετε και κρατάτε την κιθάρα. Προσέξτε πώς κάθεστε με την κιθάρα και προσθέστε όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε

4. Δράστε: Νιώστε την κιθάρα στα χέρια σας, νιώστε τις χορδές της, και εστιάστε στον ήχο που βγάζει κάθε χορδή. Αρχίστε να παίζετε, όπως θα παίζατε, αν κάνατε μάθημα. Φανταστείτε τον εαυτό σας να παίζει διάφορα τραγούδια, χωρίς να σταματάει και χωρίς να χάνει ούτε νότα, σαν να ήσασταν σπεσιαλίστας του είδους. Όταν σταματήσετε να παίζετε, ανοίξτε τα μάτια σας.

Στη νοερή απεικόνιση, να χρησιμοποιείτε και τις πέντε αισθήσεις σας και να φαντάζεστε τις σκηνές με κάθε δυνατή λεπτομέρεια. Για παράδειγμα, τι φορούσατε, με ποιον ήσασταν, πώς νιώθετε τώρα, τι ακούτε και τι μυρίζετε, πώς είναι το περιβάλλον γύρω σας. Επιχειρήστε τη νοερή απεικόνιση νωρίς το πρωί ή πριν πέσετε για ύπνο το βράδυ. Φανταστείτε τα εμπόδια και τις αναποδιές, που θα συναντήσετε, και δείτε τον εαυτό σας να τα ξεπερνάει με επιτυχία.

Από σήμερα αρχίστε να εκπαιδεύεστε στη νοερή απεικόνιση και εστιάστε νοερά μόνο στα πράγματα που θέλετε και όχι σε αυτά που δεν θέλετε.

Απόσπασμα από το βιβλίο των Allan & Barbara Pease “Η Aπάντηση”. Εκδόσεις Ιβίσκος -Μετάφραση: Ναούμ Π.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
"Contakids" | Σωματικό παιχνίδι και χορός για γονείς και παιδιά 2-5 ετών (φωτογραφίες + βίντεο)
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση