,

Οι κίνδυνοι της καθιστικής ζωής και πώς να τους αντιμετωπίσετε

Η καθιστική ζωή δεν είναι φυσική για τους ανθρώπους, που είναι προγραμματισμένοι να βρίσκονται σε συνεχή κίνηση. Εντούτοις, ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων από πολλούς

Οι κίνδυνοι της καθιστικής ζωής και πώς να τους αντιμετωπίσετε

Η καθιστική ζωή δεν είναι φυσική για τους ανθρώπους, που είναι προγραμματισμένοι να βρίσκονται σε συνεχή κίνηση. Εντούτοις, ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων από πολλούς τομείς δουλεύουν σε αυτή τη στάση όλη μέρα. Επιπλέον, οι περισσότεροι καθόμαστε και στο σπίτι μετά τη δουλειά.

Συνολικά, καθόμαστε μέχρι και 13 ώρες την ημέρα και κοιμόμαστε για άλλες 6-8. Η καθιστική ζωή αναφέρεται ως το νέο «κάπνισμα», λόγω των βλαβών που προκαλεί στην υγεία και στην ευεξία. Οι περισσότεροι καθόμαστε επίσης στον ελεύθερό μας χρόνο, παρέα με το κινητό, την τηλεόραση και τον υπολογιστή.

Advertisment

Το πρόβλημα αυτό έχει επικρατήσει πια να προσδιορίζεται ως «καθιστική νόσος» και αναφέρεται στο μεταβολικό σύνδρομο και τα προβλήματα που σχετίζονται με τον καθιστικό τρόπο ζωής. Οι επιστήμονες πια έχουν αναγνωρίσει τους κινδύνους της καθιστικής ζωής και ενθαρρύνει τους εργοδότες και τους εργαζόμενους να εξερευνήσουν εναλλακτικές επιλογές.

11 βλαβερές συνέπειες της καθιστικής ζωής

1. Μειώνει τα χρόνια ζωής

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι όσοι κάθονται για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας είναι πιθανότερο να πεθάνουν από οποιαδήποτε πάθηση σε σύγκριση με όσους δεν κάθονται. Αυτό το εύρημα ισχύει ακόμα κι αν γυμνάζεστε καθημερινά. Έρευνα βρήκε ότι οι γυναίκες που κάθονται περισσότερο από έξι ώρες στον ελεύθερό τους χρόνο είχαν 37% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από εκείνες που κάθονται για 3 ώρες ή λιγότερο. Οι άνδρες αντίστοιχα βρέθηκε ότι είχαν 18% περισσότερες πιθανότητες.

2. Βλάπτει την καρδιά σας

Η καθιστική ζωή βλάπτει την καρδιά σας. Έρευνα έδειξε ότι οι άνδρες με 5 ώρες ημερήσιας καθιστικής στάσης είχαν 34% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια, σε σύγκριση με εκείνους που κάθονταν για 2 ή λιγότερες ώρες. Παρόμοια ποσοστά κινδύνου έχουν βρεθεί και για τις γυναίκες.

Advertisment

3. Ακυρώνει όλα τα οφέλη από τη γυμναστική

Λατρεύετε τη γυμναστική και ασκήστε κάθε μέρα; Αυτό αποδεικνύεται εξαιρετικά ωφέλιμο, αλλά μόνο αν κάθεστε για λιγότερο από 7 ώρες την ημέρα. Γιατί σε άλλη περίπτωση, ακόμα και 7 ώρες γυμναστικής την εβδομάδα «ακυρώνονται» από τις πολλές ώρες καθιστικής στάσης.

4. Βλάπτει τον εγκέφαλο

Οι πολλές ώρες καθιστικής στάσης μειώνουν τη γνωστική επίδοση και αυξάνουν τα επίπεδα άνοιας. Επιπλέον, μία έρευνα απέδειξε ότι μία δομή του εγκεφάλου, η οποία είναι υπεύθυνη για τη μνήμη, αποδυναμώνεται. Το λυπηρό σε αυτή την υπόθεση είναι και πάλι ότι η άσκηση δεν αντιστρέφει τις βλαβερές αυτές συνέπειες.

5. Αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η καθιστική ζωή αλλάζει τον τρόπο που ο οργανισμός σας επεξεργάζεται την ινσουλίνη. Μια έρευνα μάλιστα διαπίστωσε ότι όσοι έκαναν καθιστική ζωή είχαν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και μεταβολικού συνδρόμου. Όταν καθόμαστε, οι μύες κινούνται ελάχιστα και υπάρχει λιγότερη καύση ενέργειας. Τα μεταβολικά μονοπάτια που διαχειρίζονται τα αποθέματα σακχάρου στο αίμα είναι λιγότερο ενεργά και αναποτελεσματικά.

6. Αυξάνει τις πιθανότητες πρόκλησης θρόμβου

Χωρίς κίνηση, είναι πιθανό να δημιουργηθεί θρόμβος βαθιά στις φλέβες μας. Κατά τη διάρκεια της καθιστικής στάσης, τα πόδια μας κινούνται σπάνια και μένουν σε αφύσικη στάση, η ροή του αίματος παλεύει ενάντια στη βαρύτητα. Αυτό προκαλεί τη διαμόρφωση θρόμβων. Το τρομακτικό με αυτό είναι ότι ο θρόμβος μπορεί να μετακινηθεί και να καταλήξει στους πνεύμονες.

7. Βλάπτει την αρτηριακή πίεση

Υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στην παρατεταμένη καθιστική ζωή και στην αυξημένη αρτηριακή πίεση. Και προκύπτει από την κακή εργονομία και στάση σώματος του αυχένα και της πλάτης. Επιστημονική μελέτη συμπέρανε ότι η σύνδεση υπάρχει ανάμεσα στα κύτταρα των μυλών του αυχένα και σε μια εγκεφαλική δομή που είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο της πίεσης του αίματος. Ο αυχένας πιέζεται και αυτό προκαλεί και αύξηση της πίεσης του αίματος.

8. Προκαλεί χρόνιο πόνο στην πλάτη και στα ισχία

Η παρατεταμένη καθιστική στάση βλάπτει τους προσαγωγούς και προκαλεί ακαμψία και πόνο στην πλάτη σας. Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι πιέζονται και προκαλούν χρόνιο πόνο.

9. Η καθιστική ζωή μπορεί να προκαλέσει καρκίνο

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η παρατεταμένη καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένης της μήτρας, του εντέρου και των πνευμόνων. Συγκεκριμένα, έρευνα που διεξήχθη από την Αμερικάνικη Κοινότητα για τον Καρκίνο βρήκε ότι οι γυναίκες που κάθονταν για 6 ώρες στον ελεύθερό τους χρόνο είχαν 10% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο, σε σύγκριση με εκείνες που κάθονταν για 3 ώρες ή και λιγότερο. Ήταν πιθανότερο να αναπτύξουν μια επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού, των ωοθηκών και πολλαπλό μυέλωμα.

10. Μπορεί να προκαλέσει κιρσούς

Όταν κάθεστε για πολλές ώρες, το αίμα κινείται προς τα πόδια. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κιρσούς, πρησμένες, ορατές φλέβες, που δεν είναι καθόλου απωθητικές και προκαλούν θρόμβους.

11. Προκαλεί άγχος και κατάθλιψη

Παρόλο που φαίνεται σαν μια παράξενη σχέση, ολοένα και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η καθιστική ζωή μπορεί να συνδεθεί με άγχος και κατάθλιψη. Ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει, επειδή αυτοί οι άνθρωποι δεν λαμβάνουν τα ψυχικά οφέλη ενός δραστήριου τρόπου ζωής.

Πώς να μειώσετε τις ώρες της ημερήσιας καθιστικής στάσης

Μπορεί να πιστεύετε ότι επειδή εργάζεστε σε γραφείο, είστε καταδικασμένοι να ζείτε με τις αρνητικές συνέπειες της καθιστικής ζωής. Ωστόσο, τα νέα είναι καλά. Υπάρχουν ορισμένοι τρόποι για να αντιστρέψετε τις παρενέργειες αυτού του τρόπου ζωής.

– Σηκωθείτε και περπατήστε για λίγο ανά 30 λεπτά δουλειάς

– Επισκεφθείτε τους συναδέλφους σας στα γραφεία τους

– Περπατήστε, όταν μιλάτε στο τηλέφωνο

– Προμηθευτείτε και ένα γραφείο όρθιας στάσης για αλλαγή

– Να είστε δραστήριοι κατά τη διάρκεια του ελεύθερού σας χρόνου

– Περπατήστε ή χρησιμοποιήστε ποδήλατο από και προς τη δουλειά

– Ξεκινήστε ένα νέο δραστήριο χόμπι

– Προτιμήστε τη θέση του μπαρ στα εστιατόρια και στα καφέ

[toggle title="Πηγές"]

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0195549

https://link.springer.com/article/10.1007/s00125-015-3861-8

https://academic.oup.com/aje/advance-article-abstract/doi/10.1093/aje/kwy125/5045572?redirectedFrom=fulltext

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28993375

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση