, , , , ,

Οι 9 εχθροί της καρδιάς

Αν έχετε καρδιακά προβλήματα, δείτε τις κυριότερες αιτίες που τα προκαλούν και διορθώστε τις.

Οι 9 εχθροί της καρδιάς

Οι εχθροί της καρδιάς που η σύγχρονη ιατρική δεν υπολογίζει όσο θα έπρεπε

Αν και ακόμα επικρατεί η άποψη ότι οι καρδιακές ασθένειες οφείλονται στη διατροφή με πολλά λιπαρά, τα τελευταία στοιχεία ενοχοποιούν εννέα άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να είναι η αιτία.

Advertisment

Αν και η ιατρική για πολύ καιρό ενοχοποιούσε τα λίπη και τη χοληστερίνη ως υπαίτιους για την πρόκληση καρδιακών ασθενειών, όλο και περισσότερα στοιχεία αποδεικνύουν ότι ο πραγματικός εχθρός είναι συνολικά η σύγχρονη διατροφή – συγκεκριμένα ό,τι είναι συσκευασμένο και έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Η επιστημονική έρευνα υποδεικνύει δύο παράγοντες που είναι θανάσιμοι εχθροί της καρδιάς: η επεξεργασμένη ζάχαρη και τα transλιπαρά.

Όπως αναφέρει ο Δρ Τζον Μάνσφιλντ στο βιβλίο του ‘TheSixSecretsofSuccessfulWeightLoss’ (Τα έξι μυστικά της επιτυχημένης απώλειας βάρους), μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα δεν υπήρχαν πολλά περιστατικά παχυσαρκίας, διαβήτη ή καρδιαγγειακών ασθενειών. Μάλιστα, η πρώτη περίπτωση καρδιαγγειακής ασθένειας που έχει καταγραφεί ήταν τα 1912. Τι άλλαξε από τότε; Πολύ απλά, η εισαγωγή των επεξεργασμένων υδατανθράκων στη διατροφή μας στα μέσα της δεκαετίας του ’50, ο οποίοι περιλαμβάνουν την επεξεργασμένη ζάχαρη, το άσπρο αλεύρι και το άσπρο ρύζι, και στη συνέχεια η εμφάνιση των «ψεύτικων» λιπαρών όπως η μαργαρίνη.

Όπως αναφέρει ο Μάνσφιλντ, “Μέσα στη χρονική περίοδο των 60 ετών από το 1910 έως το 1970, η ποσότητα των παραδοσιακών ζωικών λιπαρών στην Αμερικανική διατροφή μειώθηκε από 83% σε 62%. Η κατανάλωση βουτύρου μειώθηκε από 8Kg σε 2Kg ανά άτομο ετησίως. Την ίδια στιγμή, το ποσοστό των φυτικών λιπαρών με τη μορφή μαργαρίνης και επεξεργασμένων ελαίων αυξήθηκε κατά 400%… και η κατανάλωση ζάχαρης και επεξεργασμένων τροφίμων αυξήθηκε περίπου 60%”.

Advertisment

Όμως εκτός από αυτούς τους παράγοντες της σύγχρονης διατροφής, υπάρχουν επτά επιπλέον παράγοντες κινδύνου καρδιακών ασθενειών που η σύγχρονη ιατρική δεν τους λαμβάνει υπόψη όσο θα έπρεπε. Αν έχετε κάποιο καρδιακό πρόβλημα, δείτε τις παρακάτω αιτίες και διορθώστε τις, πριν προχωρήσετε στη λήψη στατινών ή πριν ακολουθήσετε διατροφή χαμηλών λιπαρών, καθώς και οι δύο αυτές λύσεις έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικές σε βάθος χρόνου.

9 βασικοί παράγοντες κινδύνου καρδιακών ασθενειών

1. Η ζάχαρη

Η ινσουλίνη ρυθμίζει τη γλυκόζη (σάκχαρα) στα κύτταρα του αίματος και βοηθά στην αποθήκευσή της σε άλλα κύτταρα για χρήση ως καύσιμο ή για μελλοντική χρήση. Παράγεται στο πάγκρεας και απελευθερώνεται στο αίμα όταν τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος αυξηθούν μετά το φαγητό.

Το σώμα αποκτά αντίσταση στη γλυκόζη όταν βομβαρδίζεται συνεχώς από ζάχαρη. Τότε πρέπει να παράγει μεγάλες ποσότητες ινσουλίνης που σταματά την δράση ανίχνευσης ινσουλίνης σε μία προσπάθεια να προστατευτεί από την τοξική επίδραση που έχουν τα υψηλά επίπεδα αυτής στον οργανισμό. Καθώς το σώμα παύει να αναγνωρίζει την παρουσία ινσουλίνης, παράγει όλο και περισσότερη για να ρυθμίσει την ποσότητα γλυκόζης στο αίμα. Αυτή η κατάσταση συχνά οδηγεί σε «μεταβολικό σύνδρομο» και διαβήτη τύπου ΙΙ, όταν το πάγκρεας υπερλειτουργεί και δεν μπορεί να παράγει πλέον αρκετή ινσουλίνη για να ελέγξει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

https://enallaktikidrasi.com/2017/03/exthroi-kardias-sygxroni-iatriki-ypologizei-oso-eprepe/

Οι επεξεργασμένες τροφές συνήθως περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη και ραφιναρισμένους υδατάνθρακες που γρήγορα μετατρέπονται σε υπερβολική γλυκόζη στο σώμα. Αυτό «κουράζει» το πάγκρεας, μειώνοντας την ικανότητά του να παράγει επαρκή ινσουλίνη για να καλύψει τη ζήτηση. Ερευνητές από τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών ανακάλυψαν μία σημαντική σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης ζάχαρης και του κινδύνου καρδιακής ασθένειας όταν ανάλυσαν τη διατροφή περισσότερων από 40.000 Αμερικανών. Τα άτομα που καταναλώνουν υπερβολική ζάχαρη αυξάνουν το βάρος τους και συχνά γίνονται παχύσαρκοι, το οποίο, με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών και θανάτου.1

Μάλιστα, κάποιο ερευνητές αρχίζουν να εγκαταλείπουν την ιδέα ότι η LDL είναι η «κακή χοληστερόλη». Ενώ φαίνεται ότι μπορεί να φράξει τις αρτηρίες μας, το κάνει για να επιδιορθώσει τη ζημιά που έχει γίνει στα τοιχώματα των αρτηριών, λόγω της φλεγμονής, που συμβαίνει εξαιτίας του σωματικού στρες που προκαλείται από τις επεξεργασμένες τροφές που περιέχουν ζάχαρη.

Λύση: Αλλάξτε τη διατροφή σας. Ξεφορτωθείτε όλες τις επεξεργασμένες τροφές, το άσπρο αλεύρι και την άσπρη ζάχαρη και προτιμήστε βιολογικά τρόφιμα, όχι προμαγειρεμένα. Ψάξτε τα κρυμμένα σάκχαρα στις τροφές, που μπορεί να εμφανίζονται ως δεξτρόζη, φρουκτόζη ή άλλες μορφές επεξεργασμένων σακχάρων.

2. Τα «ψεύτικα» λιπαρά

Τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα χαμηλών λιπαρών είναι ανεπαρκή σε βασικά λιπαρά οξέα και πιθανόν να προκαλέσουν ανισορροπία μειώνοντας την «καλή» HDL χοληστερόλη ενώ αυξάνουν τα τριγλυκερίδια, τη μορφή λίπους που αποθηκεύεται στα κύτταρα στο σώμα σας.2 Μεταξύ των πιο επικίνδυνων από αυτές τις τροφές χαμηλών λιπαρών είναι η μαργαρίνη που παρασκευάζεται από υδρογονωμένα έλαια.

Η υδρογόνωση είναι μία διαδικασία που παρέχει στη βιομηχανία τροφίμων τη δυνατότητα να παράγει πολυακόρεστα λιπαρά σε στερεά μορφή αντί για βούτυρο. Κατά τη διάρκεια της υδρογόνωσης τα έλαια περνούν μια θερμική επεξεργασία σε υψηλή θερμοκρασία κατά την οποία παράγονται συνθετικά trans λιπαρά οξέα, αλλά με διαφορετική μοριακή δομή από τα βασικά λιπαρά οξέα που βρίσκονται στον άνθρωπο και τα άλλα θηλαστικά. Η διαδικασία δημιουργεί επίσης συνθετικά trans ισομερή λιπαρών οξέων, κάποια από τα οποία είναι ιδιαίτερα τοξικά.3

Τα συνθετικά trans λιπαρά οξέα είναι ακόμα πιο επιβλαβή όταν θερμαίνονται, καθώς μετατρέπονται σε κάτι παρόμοιο με τα πολυμερή στα πλαστικά. Υδρογονωμένα λιπαρά συναντάμε σε τρόφιμα fastfood, ντόνατς, μπισκότα κ.α. Ο Τζορτζ Μαν, γιατρός στο Νάσβιλ του Τενεσί που έχει διεξάγει έρευνες σε αυτό το θέμα, υποστηρίζει ότι οι υποδοχείς λιποπρωτεϊνών στα κύτταρα καταστρέφονται από τα trans λιπαρά οξέα. Καθώς αυτή η βλάβη εμποδίζει το σώμα να παράγει LDL χοληστερόλη, τα κύτταρα του σώματος αυξάνουν το ρυθμό σύνθεσης χοληστερόλης, οδηγώντας τελικά σε υψηλά επίπεδα στο αίμα. Πράγματι, πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η χοληστερόλη στο αίμα αυξάνεται γρήγορα σε άτομα που καταναλώνουν trans λιπαρά οξέα.4

https://enallaktikidrasi.com/2017/03/exthroi-kardias-sygxroni-iatriki-ypologizei-oso-eprepe/

Μία μελέτη οκτώ ετών σε 85.000 γυναίκες που διεξήχθη από την ιατρική σχολή του Χάρβαρντ ανακάλυψε ότι εκείνες που έτρωγαν μαργαρίνη είχαν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών.5 Όσο περισσότερα trans λιπαρά οξέα καταναλώνετε (και αποθηκεύονται ως σωματικό λίπος) τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος, σύμφωνα με έναν Ουαλό ερευνητή που ανακάλυψε μία ισχυρή σύνδεση μεταξύ των trans λιπαρών οξέων στο σώμα και των καρδιαγγειακών επεισοδίων.6

Λύση: Αποφύγετε λίπη που έχουν υποστεί υδρογόνωση. Αυτό περιλαμβάνει τα περισσότερα λιπαρά σε επεξεργασμένα τυποποιημένα τρόφιμα και τις μαργαρίνες. Προτιμήστε ελαιόλαδο, βούτυρο και έλαιο καρύδας.

3. Το επεξεργασμένο κρέας

Νέα στοιχεία υποδεικνύουν τα συντηρητικά στα επεξεργασμένα τρόφιμα ως άλλη μία αιτία υπέρτασης και σκλήρυνσης των αρτηριών. Τα φωσφορικά άλατα σε τροφές όπως τα τυποποιημένα τυριά και τα αναψυκτικά τύπου cola μπορούν να διεγείρουν την παραγωγή του αυξητικού παράγοντα ινοβλαστών 23 (FGF23), μίας ορμόνης που ελέγχει το αλάτι και τα επίπεδα ασβεστίου στο σώμα. Όταν αυξάνονται τα επίπεδα του FGF23, τα νεφρά πρέπει να απορροφήσουν περισσότερο ασβέστιο, που οδηγεί σε σκλήρυνση ή ασβεστοποίηση των αρτηριών. Σύμφωνα με ερευνητές, υψηλά επίπεδα της ορμόνης αυτής μπορεί επίσης να σημαίνουν υψηλά επίπεδα αλατιού και χρόνια νεφρική νόσο που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων.7

Τα επεξεργασμένα κρέατα έχουν επίσης συνδεθεί με καρδιακή ανεπάρκεια, ιδιαίτερα σε άντρες. Για κάθε 50g επεξεργασμένου κρέατος (το ισοδύναμο με μία φέτα αλλαντικών) καθημερινά, αυξάνεται ο κίνδυνος θανάτου λόγω καρδιακής ανεπάρκειας κατά 38%. Όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένου κρέατος έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή ανεπάρκεια σε σχέση με όσους καταναλώνουν επεξεργασμένο κρέας σε μικρότερες ποσότητες και όχι συχνά.8

Λύση: Αποφύγετε την κατανάλωση αλλαντικών και επεξεργασμένων κρεάτων, καθώς και την κατανάλωση τυποποιημένων τυριών και αναψυκτικών.

4. Ο ρόλος του στρες

Εκτός από τα θέματα διατροφής, μία μεγάλη διεθνής έρευνα ανακάλυψε ότι οι «ψυχοκοινωνικοί παράγοντες» όπως το συνεχές σοβαρό στρες μπορούν να αυξήσουν δυόμιση φορές τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.9

Το χρόνιο στρες αυξάνει την παραγωγή ινσουλίνης και προκαλεί το σώμα να λαχταρά τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, οι οποίες μετατρέπονται εύκολα σε σάκχαρα για άμεση παραγωγή ενέργειας. Όπως αναφέρει η Μέριλιν Γκλένβιλ στο βιβλίο της ‘FatAroundtheMiddle’ οι λιπαρές ή ζαχαρώδεις τροφές που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια περιόδων στρες συνήθως καταλήγουν να συσσωρεύονται στην περιοχή της μέσης “γιατί είναι πιο κοντά στο συκώτι, όπου μπορούν πιο γρήγορα να μετατραπούν σε ενέργεια αν χρειαστεί. Με τον καιρό, η υπερβολική ζάχαρη και το συσσωρευμένο λίπος μπορούν να προκαλέσουν αντίσταση στην ινσουλίνη.

https://enallaktikidrasi.com/2017/03/exthroi-kardias-sygxroni-iatriki-ypologizei-oso-eprepe/

Ενώ όλοι μας βρισκόμαστε σε συνθήκες έντονου στρες κατά διαστήματα, ο τύπος που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές ασθένειες είναι το χρόνιο στρες, όταν αισθανόμαστε ανίσχυροι και κοινωνικά απομονωμένοι, χωρίς να βλέπουμε λύση στο πρόβλημα. Ο Δρ Μάλκομ Κέντρικ, συγγραφέας του ‘TheGreatCholesterolCon: TheTruthAboutWhatReallyCausesHeartDiseaseandHowtoAvoidIt’, αναφέρει τα είδη του στρες που μπορούν να προκαλέσουν καρδιακή νόσο. Τα κύρια, κατά την άποψή του, περιλαμβάνουν:

– Πίεση στο χώρο εργασίας

– Ρατσισμός

– Μακροχρόνια οικονομικά προβλήματα

– Κοινωνική απομόνωση

– Έλλειψη στοργής ή κακοποίηση από το σύντροφο

Λύση: Πάρτε μέρος σε κοινωνικές ομάδες που θα σας παρέχουν την κοινωνική και συναισθηματική υποστήριξη που έχετε ανάγκη. Αν η εργασία σας είναι το πρόβλημα, προσπαθήστε να βρείτε κάποια άλλη. Βρείτε δραστηριότητες που θα σας μειώσουν το στρες, όπως για παράδειγμα η άσκηση, ο διαλογισμός, ή κάποια θεραπεία χαλάρωσης και φροντίστε να την εξασκείτε καθημερινά.

5. Τα ψηλά επίπεδα ινωδογόνου και C-αντιδρώσας πρωτεΐνης

Ακόμα και οι συντηρητικές ιατρικές ομάδες όπως Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία αναγνωρίζουν πλέον το ρόλο της φλεγμονής στην καρδιακή νόσο και διάφορες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τη συσχέτιση. Η φλεγμονή είναι η ανοσοαπόκριση του σώματος στο στρες και τη λοίμωξη. Στην ιατρική το ζήτημα του στρες αναφέρεται σε κάθε προσβολή στο σώμα, όπως η κακή διατροφή, η περιβαλλοντική μόλυνση καθώς και η ένταση, η κατάθλιψη ή η αίσθηση μοναξιάς, απομόνωσης και έλλειψης βοήθειας.

Μία μελέτη ανακάλυψε ότι η ρίζα της καρδιακής νόσου δεν ήταν τόσο η χοληστερόλη όσο ο συνδυασμός χοληστερόλης και του παράγοντα πήξης του αίματος ινωδογόνου, μίας πρωτεΐνης που σηματοδοτεί την αυξημένη φλεγμονή. Εκείνοι που είχαν αυξημένη τόσο την LDL χοληστερόλη όσο και το ινωδογόνο είχαν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο. Αντίθετα, άτομα με χαμηλά επίπεδα ινωδογόνου σπάνια εμφανίζουν καρδιακά προβλήματα, ακόμα και αν έχουν ψηλή χοληστερόλη.10

Οι άντρες των οποίων τα επίπεδα ινωδογόνου ήταν ψηλά, είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από καρδιακή πάθηση και οι καπνιστές φαίνεται ότι έχουν ψηλά επίπεδα ινωδογόνου, επιβεβαιώνοντας τη σύνδεση καπνίσματος και καρδιακών προσβολών.

Αν η καρδιακή νόσος ήταν πραγματικά μία ασθένεια συσσώρευσης λίπους, όπως υποστηρίζει η θεωρία της χοληστερόλης, τότε τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) που συντίθεται στο συκώτι δεν θα μπορούσαν να προβλέψουν με ακρίβεια μελλοντικά καρδιακά προβλήματα – και όμως το κάνουν, σύμφωνα με κάποιες αναφορές. Ως δείκτης αυξημένης φλεγμονής, τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης είναι επίσης ένα μέσο ακριβούς πρόβλεψης εγκεφαλικού, διαβήτη, καρδιακής προσβολής και καρδιαγγειακών προβλημάτων, ακόμα και χρόνια πριν το γεγονός.11

Οι στατίνες, τα φάρμακα κατά της χοληστερίνης, φαίνεται να έχουν το μη εσκεμμένο όφελος να μειώνουν τα επίπεδα της CRP, και οι ασθενείς με χαμηλά επίπεδα αναρρώνουν γρηγορότερα από καρδιακές παθήσεις – ακόμα και στις περιπτώσεις όπου το φάρμακο αποτυγχάνει να μειώσει την LDL χοληστερόλη.12 Αυτό αποδεικνύει για άλλη μια φορά τη σημασία της φλεγμονής. Σε μία μελέτη στην οποία συγκρίθηκαν 506 άντρες που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή με 1025 υγιείς, η φλεγμονή ήταν ένας σημαντικός δείκτης της καρδιακής ασθένειας. Οι άντρες με τα υψηλότερα επίπεδα της CRP στο αίμα τους είχαν πάνω από διπλάσιες πιθανότητες να έχουν καρδιαγγειακό πρόβλημα.13

Λύση: Η φλεγμονή μπορεί να προκαλείται από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως το γκάζι μαγειρέματος, αλλά στις περισσότερες περιπτώσει οι ένοχοι είναι οι ιδιοσυγκρασιακή μας αντίδραση σε συγκεκριμένες τροφές. Ψάξτε αν έχετε για πιθανές δυσανεξίες σε τροφές.

https://enallaktikidrasi.com/2017/03/exthroi-kardias-sygxroni-iatriki-ypologizei-oso-eprepe/

6. Η ομοκυστεΐνη

Νέα έρευνα δείχνει ότι ο κίνδυνος καρδιαγγειακού προβλήματος ίσως αυξάνεται από την ομοκυστεΐνη, ένα αμινοξύ που βρίσκεται σε ψηλές τιμές σε ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό ή καρδιοπάθεια. Η παθολογική εμπλοκή της αναγνωρίστηκε πρώτη φορά το 1969, όταν ανακαλύφθηκαν υπερβολικά ψηλές τιμές ομοκυστεΐνης σε ασθενείς με αρτηριοσκλήρυνση (14) αν και τότε απορρίφθηκε κάθε σύνδεση με αρτηριακές βλάβες και αποδόθηκε στην αργή μεταβολική δράση σε εκείνους τους ασθενείς.

Χρόνια αργότερα, μία αξιολόγηση 27 μελετών για την ομοκυστεΐνη και τις αγγειακές παθήσεις από το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον επιβεβαίωσε ότι η ομοκυστεΐνη ήταν ένα ισχυρό μέσο πρόβλεψης του κινδύνου καρδιακής προσβολής και απόφραξης της καρωτιδικής αρτηρίας.15 Μάλιστα, η μεγαλύτερη έρευνα για την καρδιαγγειακή υγεία, η USFraminghamHeartStudy, αποκάλυψε ότι όσο ψηλότερα είναι τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης στο αίμα, τόσο πιο πιθανή είναι η στένωση της καρωτιδικής αρτηρίας.16

Μία άλλη μελέτη από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στη οποία συμμετείχαν 15000 άντρες γιατροί, βρήκε όμοια ότι οι άντρες με τα υψηλότερα επίπεδα ομοκυστεΐνης είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα από εκείνους που είχαν χαμηλότερα επίπεδα,17 ενώ μία μελέτη από το Μπέργκεν στη Νορβηγία ανακάλυψε μία διαβαθμισμένη σχέση μεταξύ των επιπέδων της ομοκυστεΐνης στο αίμα και των ποσοστών θανάτων.18

Αυτό το αμινοξύ είναι το υποπροϊόν της φυσιολογικής διάσπασης των πρωτεϊνών στο σώμα. Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Συντονισμένης Δράσης για την ομοκυστεΐνη και της αγγειακής νόσου που περιλάμβανε 22 συνεργασίες σε όλη την Ευρώπη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ομοκυστεΐνη αλληλεπιδρά με τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, και ουσιαστικά αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου ακόμα και αν η χοληστερόλη είναι φυσιολογική ή χαμηλή.19

Λύση: Φροντίστε να λαμβάνετε όλο το σύμπλεγμα των βιταμινών Β που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης.

7. Η περιοδοντίτιδα

Έρευνα στο τμήμα οδοντιατρικής στο εθνικό πανεπιστήμιο της Σεούλ στη Νότια Κορέα σε 265 περιπτώσεις ασθενών που είχαν υποστεί ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο και 214 υγιή άτομα ελέγχου, ανακάλυψε ότι εκείνοι που έπασχαν από περιοδοντίτιδα – που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και μόλυνση που επηρεάζει όχι μόνο τα ούλα αλλά επίσης τους συνδέσμους και τα οστά που υποστηρίζουν τα δόντια – είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό, που διπλασιάζει τον κίνδυνο από εκείνον του διαβήτη.20

Η περιοδοντίτιδα έχει συνδεθεί με αθηροσκλήρωση – σκλήρυνση και στένωση των αρτηριών. Σε μία μικρή Ιταλική μελέτη, άτομα με αθηρωματική πλάκα στην καρωτιδική αρτηρία (εναποθέσεις λιπών) είχαν σημαντικά λιγότερο υγιή ούλα σε σχέση με τα άτομα που δεν είχαν αθηρωματική πλάκα, ακόμα και αν λάμβαναν υπόψη άλλους διαπιστωμένους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου(21). Επιπλέον, μία αξιολόγηση σε 31 δημοσιευμένες μελέτες ανακάλυψε συσχέτιση μεταξύ περιοδοντίτιδας και αθηρωσκλήρωσης, εμφράγματος και καρδιαγγειακής νόσου(22). Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της υγείας των ούλων μας και της υγείας της καρδιάς μας.

Η ασθένεια των ούλων και η καρδιοπάθεια είναι και τα δύο συνέπειες της φτωχής διατροφής σε θρεπτικά συστατικά όπως το συνένζυμο Q10. Το συνένζυμο Q10 συμμετέχει στην παραγωγή κυτταρικής ενέργειας και κάνει τις κυτταρικές μεμβράνες πιο ανθεκτικές στην οξειδωτική βλάβη. Είναι άφθονο στην καρδιά κυρίβς εξαιτίας των τεράστιων αποθεμάτων ενέργειας στα καρδιακά κύτταρα. Μελέτες υποστηρίζουν ότι στο 96% των ατόμων με ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα τα επίπεδα του συνενζύμου Q10 είναι κάτω από το φυσιολογικό.23

https://enallaktikidrasi.com/2017/03/exthroi-kardias-sygxroni-iatriki-ypologizei-oso-eprepe/

Η έλλειψη βιταμίνης C έχει συνδεθεί επίσης με ασθένεια των ούλων και καρδιοπάθεια. Μία μελέτη σε Φινλανδούς και Ρώσους ανακάλυψε ότι εκείνοι που είχαν περιοδοντίτιδα ήταν πιο πιθανό να έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Cστο αίμα τους, κάτι που θεωρείται παράγοντας κινδύνου για καρδιακό επεισόδιο.24

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ίσως επίσης να παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των ούλων. Μία πρόσφατη μελέτη από το Χάρβαρντ ανακάλυψε ότι “η πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων DHA και σε μικρότερο βαθμό EPA, συνδέονταν με μικρότερη σοβαρότητα της περιοδοντίτιδας”, σε πάνω από 9000 ενήλικες στις ΗΠΑ.25 Τα ωμέγα-3 λιπαρά είναι γνωστά για την αντιφλεγμονώδη δράση τους και τον ευεργετικό ρόλο τους στην καρδιά.

Λύση: Λαμβάνετε συμπλήρωμα διατροφής με coQ10, βιταμίνη C και ωμέγα-3 λιπαρά. Επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας τουλάχιστον κάθε έξι μήνες.

8. Η έλλειψη χρωμίου

Έπειτα από τη μελέτη χιλιάδων ασθενών για πολλά χρόνια, ο Δρ Στίβεν Ντέιβις, πρωτοπόρος της διατροφής, ανακάλυψε ότι όσο οι ασθενείς γερνούν, τα επίπεδα του χρωμίου πέφτουν ενώ ακόμα απαιτούνται επαρκείς ποσότητες για τη λειτουργία των υποδοχέων ινσουλίνης. Τουλάχιστον 13 ελεγχόμενες δοκιμές έχουν δείξει ότι η αύξηση των επιπέδων χρωμίου μέσω της τροφής ή με συμπληρώματα διατροφής έως και δεκαπλάσια από τη μέση τιμή στην φυσιολογική διατροφή μπορεί να μειώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη και να ρυθμίσει τα επίπεδα των σακχάρων στο αίμα.26

Λύση: Λαμβάνετε συμπλήρωμα διατροφής που να περιέχει χρώμιο.

9. Η έλλειψη άσκησης

Η έλλειψη άσκησης οδηγεί σε μείωση της ικανότητας του σώματος να ρυθμίζει τα σάκχαρα. Ερευνητές ανακάλυψαν ότι μία μέτρια προσπάθεια άσκησης αύξησε την πρόσληψη γλυκόζης από τους σκελετικούς μύες(27). Στην πραγματικότητα, κάθε προσπάθεια άσκησης μπορεί να βοηθήσει στη διόρθωση της αντίστασης στην ινσουλίνη αυξάνοντας τη μεταφορά γλυκόζης και έτσι βοηθώντας στην πρόληψη του διαβήτη τύπου ΙΙ, όταν το πάγκρεας δεν μπορεί πλέον να παράγει την απαραίτητη ινσουλίνη για να παραμείνουν φυσιολογικά τα επίπεδα γλυκόζης στο σώμα.

Λύση: Ασκηθείτε τουλάχιστον για 20 λεπτά την ημέρα. Η καλύτερη μορφή άσκησης είναι το γρήγορο περπάτημα.

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό HOLISTIC LIFE

[toggle title="Πηγές"]

1 JAMA Ιntern Med,2014;174:51&-24
2www.atkins.com/how-it·works/library/articles/the-role-of-dietary-fats-and-cholesterol-in-heart-health
3Lancet, 1994; 343:1268-71
4J Lipid Res, 1992; 33:399-410
5Lancet, 1993;341:581-5
6BrJ PrevSocMed, 1975; 29:82-90
7EMB0MolMed,2014;6:744-59
8CircHeartfail,2014; 7:552-7
9Lancet,2004; 364:937-52
10Arteriosder Thromb, 1994;14: 54-9
11 JPeriodontol,2008;79[8Suppl]:1544-51
12NEnglJMed,2005;352:20-8
13BMJ,2000;321:199-204
14AmJPathol,1969;56:111-28
1SJAMA,1995;274: 1049-57
16NEnglJMed,1995; 332:286-91
17JAMA, 1992;268:877-81
18N EnglJMed, 1997; 337:230-6
19Eur JCardiovascPrevRehabil,2009;16:150-5
20JPeriodontol,2008;79:1652-8
21Atherosclerosis,2010; 213:263-7
22Ann Periodontol,2003;8:38-53
23AItMedRev,1996;1:11-7
24ClinDiagnLabImmunol,2003;10:897-902
25JAmDietAssoc,2010;110:1669-75
26Diabetes Technol Ther, 2006;8: 677-87
27AnnuRevMed,1998; 49:235-61.

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Έκθεση σε παγωμένο νερό: Τα «ναι» και τα «όχι» ενός νευροεπιστήμονα
Γιατί αλλάζει το βάρος μας κατά τη διάρκεια της ημέρας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση