,

Συνδυασμοί τροφών που καταπολεμούν τη χοληστερίνη

Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες συνδυάζοντας βιταμίνες, μεταλλικά άλατα, βασικά λιπαρά οξέα και διαφορετικά είδη αντιοξειδωτικών ουσιών, είναι δυνατόν να έχουμε θετικά αποτελέσματα. Στη συνέχεια

Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες συνδυάζοντας βιταμίνες, μεταλλικά άλατα, βασικά λιπαρά οξέα και διαφορετικά είδη αντιοξειδωτικών ουσιών, είναι δυνατόν να έχουμε θετικά αποτελέσματα. Στη συνέχεια λοιπόν θα εξετάσουμε ποιοι συνδυασμοί τροφών μπορούν να μειώσουν την «κακή» χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια.

Ντομάτες και Παρθένο Ελαιόλαδο

Advertisment

Από πρόσφατες έρευνες μαθαίνουμε για παράδειγμα ότι ο συνδυασμός της βιταμίνης Ε (περιέχεται στα δημητριακά ολικής αλέσεως, στο ελαιόλαδο και σε μερικά λαχανικά όπως το σπανάκι) και της λυκοπένης (ένζυμο που υπάρχει στις ντομάτες, στο κόκκινο γκρέιπ φρουτ, και στο πεπόνι) είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός για τη μείωση της χοληστερίνης στο αίμα αλλά και για τις εκφυλιστικές ασθένειες. Η σάλτσα ντομάτας αρταίνοντάς την με ωμό, παρθένο ελαιόλαδο είναι ένας εξαίρετος σύμμαχος για να νικήσουμε την «κακή» χοληστερίνη, αλλά και να βοηθήσουμε τη μείωση των τριγλυκεριδίων και του σωματικού λίπους γενικότερα, ιδιαίτερα μάλιστα αν τη φάμε μαζί με ένα πιάτο ζυμαρικών ολικής αλέσεως!

 Μανιτάρια Chamignon και Μπρόκολο

Ένας ακόμα συνδυασμός που καταπολεμά τη χοληστερίνη και προστατεύει τον οργανισμό από εκφυλιστικές ασθένειες είναι: σελήνιο (βρίσκεται στα δημητριακά ολικής αλέσεως, στα μανιτάρια, στους ελαιώδεις ξηρούς καρπούς κλπ.) με σουλφοραφάνη (περιέχεται στο μπρόκολο, στα λαχανάκια Βρυξελλών κλπ.) Ένα παράδειγμα; Ένα σάντουιτς με ψωμί ολικής αλέσεως στο οποίο θα προσθέσουμε μπρόκολο και μανιτάρια ΟΙι^ιηρίςηοη που θα περάσουμε γρήγορα με λίγο λάδι από το τηγάνι είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τη χοληστερίνη.

Advertisment

Περγαμόντο και Ίνες

Ο χυμός του περγαμόντου έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προσφέρει βιταμίνες, είναι πλούσιος σε μεταλλικά άλατα, και προστατεύει τη μικροκυκλοφορία.
Πρόσφατες μάλιστα έρευνες απέδειξαν ότι δρα ενάντια στο λίπος αφού είναι σε θέση να ελαττώνει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης (LDL) και των τριγλυκεριδίων στο αίμα.
Μία άλλη χρήσιμη σύνθεση που μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης, η οποία αποτελείται όχι πλέον από δύο αλλά από τρία συστατικά, είναι αυτή που προβλέπει την ένωση χυμού περγαμόντο με κόκκινο ρύζι, που έχει υποστεί ζύμωση, και ωμέγα 3. Αυτά τα συστατικά συμβάλλουν στην ελάττωση την απορρόφησης του λίπους και των σακχάρων που προήλθαν από τις τροφές, οπότε μειώνουν την αύξηση του βάρους αν εισαχθούν σε μία δίαιτα που έχει σκοπό την απώλεια βάρους.
Πιο συγκεκριμένα το κόκκινο ρύζι αναστέλλει την ενδογενή σύνθεση χοληστερίνης, δηλαδή με πιο απλά λόγια μειώνει την χοληστερίνη που παράγεται από τον οργανισμό λειτουργώντας ως «φυσικές» στα-νίνες (κύριο συστατικό στα φάρμακα εναντίον της χοληστερίνης).

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και πώς την αντιμετωπίζουμε | Μία διατροφολόγος εξηγεί τα βήματα
Μέλι από έλατο: Το βασιλικό μέλι
Είναι καλύτερα να καταναλώνουμε πολλά και μικρά γεύματα ή λιγότερα και μεγαλύτερα;
Φασκόμηλο: 5 κοινά φαγητά στα οποία μπορείτε να το προσθέσετε για extra γεύση και υγεία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση