,

Άλλη μια έρευνα συμπεραίνει ότι: “η στέρηση τροφής ισούται με παράταση ζωής”

Αλλη μία επιστημονική έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει ότι αν ένας οργανισμός στερηθεί τη συνήθη ποσότητα τροφής του, υποβαλλόμενος σε δραστική δίαιτα, μπορεί να παρατείνει

Αλλη μία επιστημονική έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει ότι αν ένας οργανισμός στερηθεί τη συνήθη ποσότητα τροφής του, υποβαλλόμενος σε δραστική δίαιτα, μπορεί να παρατείνει σημαντικά τη διάρκεια της ζωής του. Σε προηγούμενη έρευνα οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τρεις μέρες ολικής νηστείας μπορούν να επαναφέρουν το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας ακόμα και τους καρκινοπαθείς.

Η νέα μελέτη έγινε από Αμερικανούς επιστήμονες σε σκουλήκια, τα οποία, εξαιτίας της έλλειψης τροφής, έζησαν διπλάσιο χρόνο από τον κανονικό, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Advertisment

Η τεχνική του θερμιδικού περιορισμού λόγω αυστηρής δίαιτας είναι μία από τις λίγες μεθόδους, σύμφωνα με τους επιστήμονες, που φαίνεται να ανοίγει ένα (έστω στενό) μονοπάτι προς την «πηγή της αιώνιας νεότητας».

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ντιουκ της Β. Καρολίνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής “PLoS Genetics”, σύμφωνα με το BBC, διαπίστωσαν ότι τα μικροσκοπικά νηματοειδή σκουλήκια (Caenorhabditis elegans) αναστέλλουν την ανάπτυξή τους, όταν δεν έχουν επαρκή τροφή.

Αν και συνεχίζουν να κινούνται, τα κύτταρα και τα όργανά τους εισέρχονται σε μια αδρανή κατάσταση. Όταν έχουν ξανά τροφή, τότε συνεχίζουν να αναπτύσσονται φυσιολογικά, με τελικό αποτέλεσμα τον διπλασιασμό της διάρκειας ζωής τους.

Advertisment

Προηγούμενες μελέτες, που ξεκίνησαν εδώ και τουλάχιστον 80 χρόνια, έχουν δείξει ότι και άλλοι οργανισμοί (ποντίκια, αρουραίοι, μύγες, αράχνες, μαϊμούδες, άλλα σκουλήκια, ζυμομύκητες, ψάρια κ.α.) μπορούν να αυξήσουν τον χρόνο ζωής τους από 30% έως 200%, όταν υφίστανται δραστική δίαιτα. Παραμένει ακόμη ασαφές με ποιό τρόπο και για ποιό λόγο αυτό συμβαίνει.

Η νέα μελέτη έδειξε ότι η ανάπτυξη των σκουληκιών δεν είναι συνεχής, αλλά σταματά σε δύο κύρια ορόσημα. Το σκουλήκι χρειάζεται αρκετά θρεπτικά συστατικά για να περάσει στο επόμενο αναπτυξιακό στάδιο. Αν τα στερείται, τότε πρέπει να περιμένει.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συγκεκριμένοι οργανισμοί μπορούν να στερηθούν την τροφή τους για τουλάχιστον δύο εβδομάδες και παρόλα αυτά να συνεχίσουν να αναπτύσσονται κανονικά μετά την επανέναρξη της διατροφής τους.

Η ενδιάμεση περίοδος κατά την οποία έχει ανασταλεί προσωρινά η ανάπτυξη, επιτρέπει στο σκουλήκι να διπλασιάζει τη διάρκεια της ζωής του.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η ανακάλυψη αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί στην περίπτωση της ανθρώπινης γήρανσης, καθώς και της βιολογίας του καρκίνου.

Οι επιστήμονες ήδη ξεκίνησαν γενετικές μελέτες για να διαπιστώσουν αν μπορούν να βρουν ένα τρόπο να υποχρεώσουν τα σκουλήκια να «παγώσουν» την ανάπτυξή τους, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τελικός στόχος της έρευνας είναι να βρεθούν τρόποι για να επιβραδυνθεί η γήρανση στους ανθρώπους. Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας, «το κόλπο είναι να βρούμε έναν τρόπο να χειραγωγήσουμε με κάποιο τρόπο αυτή τη διαδικασία, έτσι ώστε να πετύχουμε το όφελος της αντι-γήρανσης, χωρίς να καταβάλουμε το τίμημα της αυστηρής δίαιτας».

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν
Το «ζωντανό» ρόφημα που ρυθμίζει το μεταβολισμό και διώχνει το λίπος

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση