, , , ,

Μπαχαρικά που προστατεύουν το DNA σας

Αν εξετάσουμε δείγμα ιστού από ένα τυχαίο άτομο, θα δούμε ότι περίπου το 7% των κυττάρων του παρουσιάζει ενδείξεις βλάβης του DNA, δηλαδή διάσπαση

Αν εξετάσουμε δείγμα ιστού από ένα τυχαίο άτομο, θα δούμε ότι περίπου το 7% των κυττάρων του παρουσιάζει ενδείξεις βλάβης του DNA, δηλαδή διάσπαση των κλώνων του DNA. Οι ύπαρξη ελεύθερων ριζών μπορεί να ανεβάσει το ποσοστό έως και 10%. Όμως, η κατανάλωση τζίντζερ για μια εβδομάδα μειώνει τη βλάβη του DNA στο 8%. Στο παρακάτω βίντεο, μπορείτε να δείτε τις διαφορές στις βλάβες του DNA στα κύτταρα ατόμων που κατανάλωναν διάφορα μπαχαρικά. Η μαύρη γραμμή δείχνει την κατάσταση των κυττάρων όσων δεν τρώνε καθόλου βότανα ή μπαχαρικά με αποτέλεσμα τα κύτταρά τους είναι πιο ευάλωτα σε βλάβες λόγω οξειδωτικού στρες. Η ένταξη τζίντζερ και δεντρολίβανου στη διατροφή μειώνει τις βλάβες αυτές κατά 25%.

Advertisment

Η κουρκούμη είναι μια ουσία ακόμα πιο ισχυρή, η οποία μειώνει τις βλάβες του DNA στο ήμισυ. Και αυτό δεν είναι κάτι που έχει αποδειχτεί απλώς στο εργαστήριο. Έχει αποδειχτεί μέσω σύγκρισης των κυττάρων ανθρώπων που κατανάλωναν μπαχαρικά με αυτά ανθρώπων που δεν κατανάλωναν, και τα οποία κατόπιν εκτέθηκαν σε ελεύθερες ρίζες ενώ ταυτόχρονα έγιναν μετρήσεις στα ποσοστά των βλαβών στο DNA τους.

Η κουρκούμη όχι μόνο παρουσίασε καλύτερα αποτελέσματα, αλλά η απαιτούμενη δοσολογία ήταν σημαντικά μικρότερη. Συγκριτικά με το 1 και 1/3 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ ή δεντρολίβανο ημερησίως, μόνο μια πρέζα κουρκούμης (περίπου το 1/8 από ένα κουταλάκι του γλυκού ημερησίως) ήταν αρκετή, γεγονός που δείχνει πόσο ισχυρή ουσία είναι. Σας συστήνω ανεπιφύλακτα να μαγειρεύετε τακτικά με αυτό το υπέροχο μπαχαρικό. Έχει ωραία γεύση και προστατεύει όλα τα κύτταρα του σώματος είτε έχετε στρες είτε όχι. Οι μετρήσεις στις βλάβες του DNA πριν και μετά την κατανάλωση μπαχαρικών χωρίς την έκθεση σε ελεύθερες ρίζες δεν έδειξε καμία σημαντική ενδογενή προστασία στις ομάδες που λάμβαναν τζίντζερ ή δεντρολίβανο. Ωστόσο, η κουρκούμη μείωσε τις βλάβες του DNA κατά το ήμισυ.

Αυτό συμβαίνει επειδή η κουρκουμίνη δεν είναι απλώς ένα αντιοξειδωτικό, αλλά ενισχύει επίσης τη δραστηριότητα των αντιοξειδωτικών ενζύμων του οργανισμού. Η καταλάση είναι ένα από τα πιο ενεργά ένζυμα που υπάρχουν στο σώμα: το καθένα από αυτά καταστρέφει εκατομμύρια ελεύθερες ρίζες ανά δευτερόλεπτο. Αν καταναλώνουμε περίπου ¾ από ένα κουταλάκι του γλυκού κουρκούμη την ημέρα, η δράση αυτού του ενζύμου στο αίμα μας ενισχύεται κατά 75%!

Advertisment

Προτείνω να τη χρησιμοποιείτε στο μαγείρεμα και όχι, για παράδειγμα, να την καταναλώνετε απλώς μέσα σε ένα υγιεινό ρόφημα. Κι αυτό επειδή τα συγκεκριμένα αποτελέσματα βρέθηκαν ειδικά στη μαγειρεμένη κουρκούμη. Στην πράξη, πολλά βότανα και μπαχαρικά καταναλώνονται μόνο μετά το μαγείρεμα, οπότε οι ερευνητές εξέτασαν την κουρκούμη και τη ρίγανη τόσο σε ωμή όσο και σε μαγειρεμένη μορφή. Από την άποψη των βλαβών στο DNA, τα αποτελέσματα της λήψης ωμής κουρκούμης στατιστικά δεν ήταν σημαντικά. Ωστόσο, το αντίθετο ισχύει για τις αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις της. Έτσι, ίσως θα ήταν ωφέλιμο να την καταναλώνουμε και με τις 2 μορφές.

Μια λύση θα ήταν η προσθήκη κουρκούμης σε γλυκά πιάτα που περιέχουν κανέλα και τζίντζερ. Προσωπικά την προσθέτω σε ροφήματα με κολοκύθα. Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα κάρι ή ακόμα και την κουρκούμη αυτή καθαυτή. Οι ερευνητές προτείνουν το «γάλα κουρκούμης», το οποίο είναι ένα παραδοσιακό ινδικό ελιξίριο με βάση το γάλα, τη σκόνη κουρκούμης και τη ζάχαρη. Βέβαια, θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα πιο υγιεινό γλυκαντικό και ένα πιο υγιεινό γάλα. Για παράδειγμα, το γάλα σόγιας θα μπορούσε να σας προσφέρει διπλά οφέλη. Σε περίπτωση που λαμβάνετε κουρκούμη για την καταπολέμηση κάποιας φλεγμονής, έχετε υπόψη ότι ασθενείς που έπασχαν από οστεοαρθρίτιδα παρουσίασαν βελτιωμένη κίνηση των αρθρώσεων καταναλώνοντας πρωτεΐνες σόγιας σε σύγκριση με τις πρωτεΐνες των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Άρθρο του δρος Michael Grege

Πηγές

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23378457

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3518252/

https://apocpcontrol.com/paper_file/issue_abs/Volume12_No12/3169-73%20b11.5%20Mistry.pdf

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες
Καρκίνος: 7 πρωτοπόροι Έλληνες δημιουργούν εργαλείο AI που ανιχνεύει μεταστάσεις

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση