, ,

Αυτισμός και βακτήρια του εντέρου

Νέα μελέτη προτείνει ότι τα βακτήρια που βρίσκονται στο ανθρώπινο έντερο επηρεάζουν τα παιδιά με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ASD). Επίσης, ότι τα αυτιστικά συμπτώματα

Νέα μελέτη προτείνει ότι τα βακτήρια που βρίσκονται στο ανθρώπινο έντερο επηρεάζουν τα παιδιά με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ASD).

Επίσης, ότι τα αυτιστικά συμπτώματα μπορεί να οφείλονται στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο στόμαχος τους.

Advertisment

Τα βακτήρια που βρίσκονται στο ανθρώπινο έντερο και ο τρόπος που αλλάζει το είδος και ο αριθμός τους έχουν συνδεθεί τελευταία με πολλά συμπτώματα, από την πέψη, το βάρος, την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος μέχρι και την παραγωγή νερυοδιαβιβαστών οι οποίοι επηρεάζουν τον εγκέφαλο και την συμπεριφορά.

Νέες ανακαλύψεις έρχονται στο φως όσον αφορά την αύξηση του “ανθρωπίνου μικροβιώματος” (το σύνολο των μικροοργανισμών επί και εντός στου ανθρωπίνου σώματος).

Ο αυτισμός είναι μια διαταραχή της ανάπτυξης του νευρικού συστήματος, η οποία χαρακτηρίζεται από μειωμένη κοινωνική επικοινωνία, από λεκτική και μη-λεκτική επικοινωνία, και από περιορισμένη, επαναλαμβανόμενη ή στερεότυπη συμπεριφορά. Ο αυτισμός ορίζεται ως διαταραχή φάσματος λόγω του μεγάλου αριθμού συμπτωμάτων και λόγω του ότι επηρεάζεται και από γενετικούς αλλά και από περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Advertisment

Η νέα μελέτη έδειξε ότι τα αυτιστικά παιδιά έχουν την τάση να εμφανίζουν προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος, τα οποία μπορεί να διαρκέσουν μέχρι την ενηλικίωση.

Αυτό υποδεικνύει μια πιθανή σύνδεση του είδους των βακτηρίων του εντέρου και του αυτισμού.

Ειδικότερα, τα αυτιστικά παιδιά είχαν πολύ λιγότερα είδη βακτηρίων στο έντερο, κάτι που πιθανώς τα καθιστούσε πιο ευάλωτα σε παθογόνα βακτήρια.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η τεχνική που αναπτύχθηκε για να δειχθεί η σύνδεση αυτή θα αποτελέσει και το διαγνωστικό εργαλείο για τη διάγνωση του αυτισμού και ότι θα χρησιμεύσει επίσης ως οδηγός για να αναπτυχθούν αποτελεσματικές θεραπείες όσον αφορά τα προβλήματα του μικροβιώματος σε παιδιά με ASD.

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE in a paper titled: Reduced Incidence of Prevotella and Other Fermenters in Intestinal Microflora of Autistic Children. Arizona State University’s Biodesign Institute July 26, 2013

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Ποιες οφθαλμικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν τα βακτήρια του εντέρου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση