,

Μάθετε γιατί το να παίρνετε τον σύντροφο κάποιου άλλου δεν οδηγεί πουθενά

Η ερώτηση «πώς γνωριστήκατε;» είναι η πιο συνηθισμένη και αποκαλυπτική που γίνεται στα περισσότερα ζευγάρια από τους γύρω τους. Οι πιο συχνές απαντήσεις που

Η ερώτηση «πώς γνωριστήκατε;» είναι η πιο συνηθισμένη και αποκαλυπτική που γίνεται στα περισσότερα ζευγάρια από τους γύρω τους.

Οι πιο συχνές απαντήσεις που δίνονται κυμαίνονται από «μέσω διαδικτύου» μέχρι «μέσω φίλων». Όμως, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, πολλά ζευγάρια είναι μαζί μέσω της λεγόμενης «λαθροθηρίας συντρόφων».

Advertisment

Όπως φαίνεται κι από την ετυμολογία της λέξης, πρόκειται για άτομα που κυριολεκτικά «κλέβουν» κάποιον από τον/την προηγούμενο/η σύντροφό τους. Το φαινόμενο αυτό φυσικα έχει και τις ανάλογες συνέπειες.

Μια νέα μελέτη από το περιοδικό «Journal of Research In Personality» αποκαλύπτει ότι οι σχέσεις που προκύπτουν με αυτό τον τρόπο δεν είναι υγιείς. Στην πραγματικότητα, οι συμμετέχοντες στη μελέτη που είχαν αφήσει τον προηγούμενο σύντροφό τους για κάποιον άλλο ανέφεραν ότι είχαν αισθήματα «λιγότερης αφοσίωσης και ικανοποίησης, και επένδυαν λιγότερο στη σχέση τους».

Στο πρώτο μέρος της μελέτης στο οποίο συμμετείχαν 138 ετεροφυλόφιλα άτομα και τα οποία παρακολουθήθηκαν για ένα χρονικό διάστημα μέχρι και 36 μήνες, οι άντρες και οι γυναίκες που είχαν αφήσει τον σύντροφο τους για κάποιον άλλο ανέφεραν ότι απατούσαν σε μεγαλύτερο βαθμό ενώ ένιωθαν περισσότερη δυσαρέσκεια και λιγότερη δέσμευση. Μια δεύτερη ομάδα που αποτελούνταν από λιγότερους συμμετέχοντες επιβεβαίωσε αυτά τα αποτελέσματα.

Advertisment

Η συγκεκριμένη μελέτη αφορά την προσωπικότητα. Εκείνοι που αφήνουν μια σχέση για να κάνουν κάποια άλλη εμφανίζουν χαρακτηριστικά στην προσωπικότητά τους που δείχνουν προδιάθεση στη «λαθροθηρία» – δηλαδή στο να κυνηγήσουν κάποιον που είναι ήδη δεσμευμένος ή να αφήσουν μια σχέση για κάτι που αναμφισβήτητα αποτελεί μια επικίνδυνη εναλλακτική λύση. Σύμφωνα με τη μελέτη, ορισμένα από αυτά τα γνωρίσματα περιλαμβάνουν χαμηλότερη συναισθηματική ταύτιση και ναρκισσισμό.

Αυτό είναι κάτι απολύτως λογικό. Τα συμπεράσματα που έβγαλαν οι συγγραφείς είναι πράγματι γενικά: οι συμμετέχοντες αποτελούνταν μόνο από ετεροφυλόφιλους, γεγονός που σημαίνει ότι δεν αφορά ακόμη όλες τις σχέσεις που προκύπτουν από το φαινόμενο της λαθροθηρίας συντρόφων.

Οι ίδιοι οι ερευνητές παραδέχτηκαν ότι υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω έρευνα. Εν αναμονή λοιπόν των επομένων διαπιστώσεων και συμπερασμάτων τους!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πενθώντας μία σχέση, πενθώντας για μία σχέση ή πενθώντας σε μία σχέση;
Οικογένεια... ένας θεσμός με πολλές δομές
Soft ghosting | Τι είναι και τα σημάδια για να καταλάβετε ότι το έχετε πάθει
Τελικά τα ετερώνυμα έλκονται;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση