, ,

Το πρόβλημα με την Κανέλα και τον Διαβήτη

Τα τελευταία χρόνια, η κανέλα έχει αναδειχθεί ως μία από τις καλύτερες τροφές για την προστασία εναντίον του Διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, η κανέλα

Τα τελευταία χρόνια, η κανέλα έχει αναδειχθεί ως μία από τις καλύτερες τροφές για την προστασία εναντίον του Διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, η κανέλα περιέχει και πολλες άλλες υπέροχες ιδιότητες: ρυθμίζει τη δράση της ινσουλίνης και την πίεση του αίματος και βελτιώνει την ικανότητα επούλωσης τραυμάτων. Αποτελεί αντιοξειδωτικό και αντιμικροβιακό παράγοντα που βοηθά στην προφύλαξη από το κρυολόγημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Όμως, δυστυχώς περιέχει και ένα συστατικό, την κουμαρίνη. Η κουμαρίνη είναι τοξική σε υψηλές δόσεις και προξενεί βλάβες στο συκώτι και στα νεφρά. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι η κανέλα Κεϋλάνης η οποία διαθέτει το συγκεκριμένο συστατικό σε εξαιρετικά μικρότερο ποσοστό αλλά διατηρεί τα ίδια οφέλη… σχεδόν. Άρα, αν και πιο ακριβή, αξίζει σίγουρα να την προτιμήσουμε από την κανέλα Cassia (δηλαδή την κοινή κανέλα της αγοράς).

Advertisment

Το πρόβλημα

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερευνών που είχαν αποδείξει τις αντιδιαβητικές ιδιότητες της κανέλας μέχρι πρόσφατα, είχαν πραγματοποιηθεί με κανέλα Cassia. Έτσι, υποθέτοντας ότι αφού η μόνη διαφορά με την κανέλα Κεϋλάνης, είναι η περιεκτικότητα της τοξικής κουμαρίνης, οι ειδικοί συνιστούσαν μέχρι πρόσφατα την κατανάλωση της δεύτερης ως προληπτικό και θεραπευτικό μέσο.

Πρόσφατες όμως έρευνες ήρθαν να ανατρέψουν αυτή την επιλογή, αφού όπως αποδείχτηκε, η κανέλα Κεϋλάνης έχει πολύ μικρή δράση εναντίον του Διαβήτη. Φαίνεται πως είναι ακριβώς η ίδια η κουμαρίνη που καταπολεμά το ζάχαρο. Δηλαδή είναι η κανέλα cassia που καταπολεμά πραγματικά το ζάχαρο, η οποία όμως είναι επιβλαβής σε μεγάλες ποσότητες.

Advertisment

Άρα, τι κάνουμε;

Προτιμούμε την κανέλα Κεϋλάνης για την καθημερινή μας χρήση και σε πολύ μικρότερο βαθμό την Cassia για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση του Διαβήτη.

Όπως πάντα, ο καλύτερος τρόπος πρόληψης και αντιμετώπισης είναι μια σωστή και υγιεινή –  συνολικά – διατροφή και ένας καλός τρόπος ζωής και σκέψης.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο την εξήγηση στα Αγγλικά

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το αντιφλεγμονώδες ελληνικό βότανο που καταπολεμά διαβήτη και κατάθλιψη
Στη λίστα με τα 10 καλύτερα τυριά του κόσμου ένα ελληνικό | Ποιο βρέθηκε στην κορυφή
Τροφική δηλητηρίαση: Μικροβιολόγος εξηγεί τι πρέπει να προσέχουμε
Λυκοπένιο: Ποια είναι τα οφέλη που λαμβάνουμε από την κατανάλωσή του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση