Τρόποι για να βελτιστοποιήσετε τα οφέλη του κουρκουμά για την υγεία σας

Ο κουρκουμάς έχει πλέον γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή κι αγαπημένα βότανα, γι’ αυτό και θα σας δώσουμε οδηγίες για το πώς θα

Ο κουρκουμάς έχει πλέον γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή κι αγαπημένα βότανα, γι’ αυτό και θα σας δώσουμε οδηγίες για το πώς θα λάβετε περισσότερα οφέλη από αυτόν! Διαθέτει πολλά πλεονεκτήματα, αλλά θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τον χρησιμοποιείτε σωστά. Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να ξέρετε πώς να τον καταναλώσετε.
Ο κουρκουμάς είναι διαλυτός στο λάδι, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να τον συνδυάσετε με βιολογικό λάδι για καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών της συστατικών. Ανακατέψτε τον με βιολογικό έλαιο καρύδας ή ελαιόλαδο.

Πόσο κουρκουμά πρέπει να καταναλώνετε;

Advertisment

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση για τους ενήλικες είναι ένα κουταλάκι του γλυκού. Για καλύτερα αποτελέσματα θα πρέπει να τη λαμβάνετε σε καθημερινή βάση ή τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.

Οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά κάτω των 6 ετών πρέπει να λαμβάνουν τη μισή δόση (1/2 κουταλάκι του γλυκού) 1 φορά την εβδομάδα σε πρώτη φάση και στη συνέχεια να αυξηθεί η ποσότητα μέχρι να φτάσει τη δοσολογία που ταιριάζει σε κάθε άτομο. Αν ο κουρκουμάς σας προκαλέσει δυσπεψία ή ανεπιθύμητες παρενέργειες, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και σταματήστε τη λήψη της.

Επίσης, ο συνδυασμός κουρκουμά και μαύρου πιπεριού ενισχύει τη δράση του. Με το μαύρο πιπέρι η βιοδιαθεσιμότητά του αυξάνεται κατά 2000%.

Advertisment

Συμβουλές:

• Ποτέ μην καταναλώνετε κουρκουμά με άδειο στομάχι.
• Αν έχετε πέτρες στη χολή, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν τον προσθέσετε στη διατροφή σας (ο κουρκουμάς αυξάνει την παραγωγή χολής και μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή σας).
• Μην τον συνδυάσετε με αντιπηκτικά, όπως ασπιρίνη, ιβουπροφαίνη ή βαρφαρίνη, διότι ο κουρκουμάς επίσης αραιώνει το αίμα!

Σε ποιά μορφή είναι προτιμότερο να καταναλώνετε τον κουρκουμά;

Οι περισσότεροι άνθρωποι τον προσθέτουν σε ένα φλιτζάνι ζεστό γάλα (Διαβάστε τη συνταγή για το χρυσό γάλα), αλλά επειδή είναι διαλυτός στο λάδι, θα εμφανιστούν μικρές μάζες κουρκουμά στο γάλα σας.

Αν δεν σας αρέσει η ιδέα να τον προσθέσετε σε ζεστό γάλα, μπορείτε να βρείτε σε κάψουλες κουρκουμίνη, δηλαδή το ενεργό συστατικό του κουρκουμά, σε καταστήματα υγιεινής διατροφής. Αυτή βέβαια δεν είναι η πιο συνηθισμένη χρήση κουρκουμά, επειδή οι άνθρωποι προτιμούν να τον καταναλώνουν σε ωμή και βιολογική μορφή.
Η προσθήκη κουρκουμά κατά το μαγείρεμα είναι αρκετά δημοφιλής, ειδικά στο σοτάρισμα των λαχανικών σε συνδυασμό με μαύρο πιπέρι.
Μπορείτε να προσθέσετε κουρκουμά σε:

• σούπες
• τηγανητά
• γιαούρτι
• ψάρια

Ο κουρκουμάς μαζί με μια κουταλιά λάδι καρύδας είναι η καλύτερη επιλογή για να ξεκινήσετε το πρωινό σας. Αν δεν έχετε αρκετό χρόνο για να τον προσθέσετε στο φαγητό σας, ρίξτε απλώς μια κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο και λίγο κουρκουμά.

Είναι ιδιαίτερα ισχυρός και μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας. Ωστόσο, φροντίστε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν εντάξετε τον κουρκουμά στις διατροφικές σας συνήθειες. Φροντίστε επίσης να αγοράζετε πάντα βιολογικό κουρκουμά!

Διαβάστε

Κουρκούμη ή Κουρκουμάς: Ιδιότητες και οφέλη για την υγεία που δεν φαντάζεστε

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εκατό νέα είδη θαλάσσιας ζωής ανακάλυψαν επιστήμονες σε βάθος σχεδόν 5.000 μέτρων!
Τιτάνας: Οι αμμόλοφοι στον δορυφόρο του Κρόνου είναι θρυμματισμένα φεγγάρια
Μαύρες τρύπες-βρέφη είναι οι κόκκινες κουκίδες που εντόπισε το τηλεσκόπιο James Webb
Εξέλιξη των ζώων: Τα αρσενικά αναπτύσσουν μεγαλύτερα όπλα, ενώ τα θηλυκά μεγαλύτερο εγκέφαλο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση