, , ,

Μιλώντας στα παιδιά για ρατσισμό

Ζούμε σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία και για το λόγο αυτό, οφείλουμε να αποδεχόμαστε τους συνανθρώπους μας ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκεύματος, χρώματος ή σεξουαλικών προτιμήσεων. Δυσάρεστα

Ζούμε σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία και για το λόγο αυτό, οφείλουμε να αποδεχόμαστε τους συνανθρώπους μας ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκεύματος, χρώματος ή σεξουαλικών προτιμήσεων. Δυσάρεστα φαινόμενα εκτυλίσσονται καθημερινά δίπλα μας. Το χειρότερο όμως είναι πως αν και οι περισσότεροι το θεωρούν ως τάση εποχής (ή μόδα), τα φαινόμενα ρατσισμού συνεχίζονται αδιάκοπα. Οι νέες γενιές, δυστυχώς δεν θα πρέπει να ακολουθήσουν αντίστοιχες πρακτικές.

Το μπαλάκι «πέφτει» στους νέους γονείς, που οφείλουν να είναι προετοιμασμένοι και να «μπολιάσουν» τη σκέψη των παιδιών τους, με σαφή επιχειρήματα για το τι ισχύει πραγματικά. Σας παρουσιάζουμε 5 συμβουλές για να μιλήσετε στα παιδιά σας για το ρατσισμό.

Advertisment

Συζητήστε το

Πολλοί είναι οι γονείς που φοβούνται να μιλήσουν για ένα τόσο λεπτό θέμα. Βγάλτε από το μυαλό σας αντίστοιχες σκέψεις, καθώς με τα κατάλληλα παραδείγματα, μπορείτε να καταστήσετε σαφή την πραγματικότητα στα παιδιά σας.

Βρείτε στιγμές διδαχής

Advertisment

Δεν ξέρετε από πού να αρχίσετε; Ακούστε τα σχόλια που πιθανώς θα κάνουν τα παιδιά σας για διαφορετικότητα (π.χ. χρώμα δέρματος) και ξεκινήστε. Εναλλακτικά μια καλή αρχή θα ήταν κάποιο βιβλίο ή παραμύθι που μπορεί να έχει αντίστοιχα φαινόμενα. Πάρτε ακόμα και παραδείγματα από την καθημερινότητά σας, ή όσο θα παρακολουθείτε μαζί τηλεόραση.

Κάντε το να καταλάβει

Εάν το παιδί σας είναι προσχολικής ηλικίας μπορείτε να του δείξετε πως το διαφορετικό χρώμα δεν επηρεάζει την ουσία των πραγμάτων. Πάρτε για παράδειγμα ένα άσπρο και ένα σκούρο αυγό και σπάστε τα για να του δώσετε να καταλάβει πως στο εσωτερικό είναι ίδια. Αν πάλι έχετε μεγαλύτερο παιδί, δώστε του να καταλάβει την αίσθηση της στέρησης ελευθερίας και της σκλαβιάς, που αντιμετώπιζαν στο παρελθόν οι έγχρωμοι.

Τα προκατειλημμένα σχόλια δεν κάνουν κάποιον ρατσιστή

Ως γονείς πρέπει να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να μην ταράζεστε με ό,τι κι αν ακούσετε. Ρωτήστε το παιδί σας γιατί πιστεύει κάτι τέτοιο και προσπαθήστε με παραδείγματα να καταρρίψετε τα στερεότυπά του.

Γίνετε το παράδειγμα προς μίμηση

Ίσως ο καλύτερος τρόπος για να ελαχιστοποιήσετε τις προκαταλήψεις των παιδιών σας. Δείξτε τους πως δεν έχετε το παραμικρό πρόβλημα με άτομα διαφορετικών εθνικοτήτων ή χρώματος. Τα άτομα που έχουν εμπειρία από πολυπολιτισμικές κοινωνίες και γνωρίζουν να προσαρμόζονται και να συμπεριφέρονται κατάλληλα, είναι βέβαιο πως θα έχουν παιδιά με μη ρατσιστικές αντιλήψεις.

www.flowmagazine.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κανόνας 7-7-7: Η τακτική που κάθε υγιής σχέση θα πρέπει να ακολουθεί
Γιατί παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας; Ίσως φταίνε… οι ορμόνες
Ποια είναι η νέα «θεραπεία» για τη μοναξιά; Κάντε έναν φίλο τον χρόνο
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του έρωτα στον εγκέφαλό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση