, ,

Πώς μπορούμε να «αγκαλιάσουμε» την εσωστρέφεια του/της συντρόφου μας

Αν βρίσκεστε σε σχέση με ένα εσωστρεφές άτομο, μπορεί να δυσκολεύεστε να κατανοήσετε το ίδιο και τις προτιμήσεις του – ειδικά αν είστε εξωστρεφείς

Πώς μπορούμε να «αγκαλιάσουμε» την εσωστρέφεια του/της συντρόφου μας

Αν βρίσκεστε σε σχέση με ένα εσωστρεφές άτομο, μπορεί να δυσκολεύεστε να κατανοήσετε το ίδιο και τις προτιμήσεις του – ειδικά αν είστε εξωστρεφείς και βρίσκεστε στα πρώτα στάδια σχέσης. Στους μη εσωστρεφείς, αυτά τα άτομα φαίνονται αρκετά περίπλοκα.

Ενώ οι πιο εξωστρεφείς μπορεί να απολαμβάνουν τα μεγάλα πάρτι και τις εξόδους, οι εσωστρεφείς προτιμούν ένα ήσυχο βράδυ με στενούς φίλους. Και ενώ οι πρώτοι απολαμβάνουν να περνούν πολύ χρόνο με κόσμο, οι εσωστρεφείς μπορεί να κουράζονται γρηγορότερα και να χρειάζονται κάποιες μέρες να μείνουν μόνοι. Σε τέτοιες πλευρές της σχέσης μπορεί να δημιουργεί μια σύγχυση.

Advertisment

Επιπροσθέτως, είναι πολύ εύκολο να παρερμηνεύουμε την ανάγκη τους για μοναχικό χρόνο και να νομίζουμε ότι δεν μας θέλουν. Για να μην βγάζουμε λάθος συμπεράσματα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς λειτουργεί ένα εσωστρεφές άτομο και τι προτιμά όσον αφορά στις σχέσεις.

Βασικά χαρακτηριστικά των εσωστρεφών

Όσον αφορά στην αναγνώριση της εσωστρέφειας, είναι σημαντικό να μην την μπερδεύουμε με την ντροπή και τη συστολή. Αν και είναι αλήθεια ότι κάποιοι εσωστρεφείς μπορεί να είναι και ντροπαλοί, η ντροπή δεν είναι το προσδιοριστικό τους στοιχείο. Μάλιστα, υπάρχουν εσωστρεφείς που είναι κοινωνικοί. Παρακάτω, αναφέρουμε κάποια βασικά χαρακτηριστικά τους:

  • Τείνουν να είναι πολύ παρατηρητικοί και να επεξεργάζονται πράγματα σε βαθύτερο επίπεδο
  • Αποδέχονται την μοναχικότητα και την επιζητούν
  • Προτιμούν να επεξεργάζονται εσωτερικά τις σκέψεις τους παρά να τις εκφράζουν
  • Επιλέγουν να μοιράζονται προσωπικές πληροφορίες μόνο με λίγους εκλεκτούς
  • Προτιμούν τη γραπτή επικοινωνία αντί της τηλεφωνικής ή και άμεσης
  • Εκφράζουν λιγότερα έντονα συναισθήματα από τους εξωστρεφείς
  • Επαναφορτίζουν τις μπαταρίες τους σε απόσταση και περνώντας χρόνο μόνοι τους
  • Κουράζονται και υπερδιεγείρονται σε μεγάλες ομάδες
  • Νιώθουν πιο δραστήριοι σε ήσυχα περιβάλλοντα
  • Έχουν μικρό κύκλο στενών φίλων
  • Είναι άριστοι ακροατές και μας γνωρίζουν σε βαθύ επίπεδο
  • Αφιερώνουν έξτρα χρόνο για να καταλάβουν τις ιδέες των άλλων πριν προχωρήσουν
  • Επιθυμούν την ουσιαστική αλληλεπίδραση παρά την ανούσιες καθημερινές συζητήσεις

Ο καλύτερος τρόπος να καταλάβετε αν ο/η σύντροφός σας είναι εσωστρεφής είναι απλώς να τον/τη ρωτήσετε. Όσον αφορά στην ταυτότητα και στην προσωπικότητα, είναι πάντα σωστό να ρωτάμε το ίδιο το άτομο γιατί εκείνο γνωρίζει καλύτερα τι είναι.

Advertisment

Πώς να προσεγγίσουμε με επιτυχία τον/την εσωστρεφή σύντροφό μας

Αποδοχή

Πολλές φορές, προσπαθούμε να αλλάξουμε τον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας αντί να τον αποδεχόμαστε. Προσπαθήστε να μην κρίνετε τον/τη σύντροφό σας και να μην τον πιέζετε σε μια αλλαγή. Εκτιμήστε όλα όσα έχει να σας προσφέρει.

Τα εσωστρεφή άτομα μας παρέχουν τη δυνατότητα να επιβραδύνουμε τους ρυθμούς μας, να συλλογιζόμαστε περισσότερο και να κάνουμε ενδοσκόπηση. Από την άλλη πλευρά, οι εξωστρεφείς μας δίνουν την ευκαιρία να δοκιμάζουμε νέα πράγματα και να κάνουμε νέες γνωριμίες. Το κλειδί είναι να ξεχάσετε ό,τι έχει να κάνει με το κοινωνικό στίγμα.

Εμπνέουμε ασφάλεια

Ο εσωστρεφής σύντροφός σας είναι πιθανότερο να ανοιχτεί και να μοιραστεί τις βαθιές τους σκέψεις όταν θα νιώθει ότι ακούγεται και ότι επίσης δεν θα μοιραστείτε με κανέναν άλλο τις προσωπικές του πληροφορίες. Αν νιώθει επίσης ότι πρέπει συνεχώς να σας ανταγωνίζεται όσον αφορά στο χρόνο ομιλίας, τότε το πιθανότερο είναι ότι θα σωπάσει. Επομένως, χρειάζεται να του/της δίνετε έναν ασφαλή χώρο και χρόνο.

Χτίζουμε αυθεντική σύνδεση

Αντί να εστιάσετε σε όλα τα «σωστά» πράγματα που πρέπει να κάνουμε σε μια σχέση (πότε να στέλνουμε, τι να λέμε και πότε κλπ.), εστιάστε στη δόμηση μιας ουσιαστικής σύνδεσης με τον/τη σύντροφό σας. Συγκεκριμένα, οι περισσότεροι εσωστρεφείς επιθυμούν την ουσιαστική, ενδιαφέρουσα κουβέντα. Αν δεν είστε βέβαιοι για τα ενδιαφέροντά τους, ρωτήστε τους.

Επιλέγουμε πιο κατάλληλα ραντεβού

Γνωρίζοντας ότι ο εσωστρεφής μας σύντροφος προτιμά πιο ολιγομελείς παρέες και πιο ήσυχα μέρη, βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε αναλόγως τα ραντεβού σας, ειδικά στην αρχή. Για παράδειγμα, αντί να «τραβήξετε» το/τη σύντροφό σας σε μια συναυλία, προσκαλέστε τον/τη για καφέ ή για ένα δείπνο οι δύο σας. Πηγαίνετε να δείτε μια ταινία ή για περπάτημα στο κοντινό πάρκο. Μετά από λίγο καιρό, είναι πολύ πιθανό να έρχεται και στα πάρτι μαζί σας, όταν θα νιώθει πιο ασφαλής.

Εξοικειωνόμαστε με τη σιωπή

Προσπαθήστε να μην το παίρνετε προσωπικά αν ο/η σύντροφός σας χρειάζεται χρόνο να αποφορτιστεί και να μείνει μόνος/η. Είναι πολύ συνηθισμένο οι εσωστρεφείς να χρειάζονται περισσότερο ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό σας συγκριτικά με τους εξωστρεφείς. Αυτή η ανάγκη δεν έχει σχεδόν ποτέ να κάνει με εσάς προσωπικά, αλλά με την ανάγκη τους να διαχειριστούν τα ερεθίσματα που λαμβάνουν στην καθημερινότητά τους.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειώσουμε ότι ορισμένες φορές οι εσωστρεφείς θα προτιμήσουν να κρατήσουν κάποια πράγματα για τον εαυτό τους – ειδικά αν κάτι τους ενοχλεί. Χρειάζεται μεν μια αμοιβαία προσπάθεια σύνδεσης, αλλά και σεβασμού των ορίων.

Πηγή:

www.verywellmind.com/what-to-know-when-dating-an-introvert-5093777

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ
4 χαρακτηριστικά σημάδια που δείχνουν ότι είσαι σε τοξική σχέση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση