Κανείς δεν πιστεύει την ανακούφιση που να προσφέρει ένα καλό ποδόλουτρο, μέχρι να ζήσει αυτή την εμπειρία και, κυρίως μετά από μια κοπιαστική μέρα. Παρόλο που το ποδόλουτρο είναι κάτι που μπορεί να γίνει πολύ εύκολα, σπάνια κάνουμε δώρο στον εαυτό μας αυτή την… πολυτέλεια – από άποψη χρόνου συνήθως.
Γιατί να εντάξετε το ποδόλουτρο στην καθημερινότητά σας και πώς να επωφεληθείτε από όσα μπορεί να σας προσφέρει
1. Αποτοξίνωση
Το ποδόλουτρο βοηθά την αποτοξίνωση όλου του σώματος καθώς το βράδυ αποβάλλουμε τοξίνες από τα πέλματα των ποδιών.
Advertisment
2. Θεραπεία από μύκητες και δυσοσμία
Με συχνό ποδόλουτρο, οι μύκητες δε βρίσκουν πια πρόσφορο έδαφος για ν’ αναπτυχθούν. Αυτό συνεπάγεται την εξάλειψη της δυσοσμίας των ποδιών, μιας και οι μύκητες είναι η κύρια πηγή της.
3. Ηρεμία και χαλάρωση
Και πάλι δεν πρόκειται μόνο για τα πόδια αλλά για ολόκληρο το σώμα. Πρόκειται επίσης για συναισθηματική χαλάρωση καθώς το νερό πάντα ασκεί ευεργετική επίδραση στον συναισθηματικό μας κόσμο.
4. Γείωση
Καθώς περιποιούμαστε και καθαρίζουμε από τοξίνες και περιττά βάρη τα πόδια μας, πολύ πιο εύκολα και με περισσότερη χαρά ερχόμαστε σε επαφή με τη γη.
Advertisment
5. Ελαφρότητα
Θα παρατηρήσετε από τις πρώτες κι όλας φορές πόσο πιο ελαφριοί θα νιώσετε αμέσως μετά το ποδόλουτρο καθώς και την επόμενη μέρα. Αυτό οφείλετε στο γεγονός ότι τα πόδια μας ξεκουράζονται πολύ με το ποδόλουτρο και πολύ πιο εύκολα σηκώνουν το βάρος μας.
Για να κάνετε ένα καλό ποδόλουτρο θα χρειαστείτε:
– Μία λεκάνη η οποία χωρά άνετα τα πόδια σας μέσα, σε μήκος και πλάτος. Το ύψος της να φτάνει περίπου στη μέση της γάμπας. Η λεκάνη αυτή θα είναι η προσωπική σας λεκάνη για το ποδόλουτρο και δε θα τη χρησιμοποιείτε για οτιδήποτε άλλο.
– Ζεστό νερό. Αυτό μπορεί να είναι αρκετά ζεστό αν είστε υποτασικός, χλιαρό αν έχετε φυσιολογική πίεση και προς το δροσερό αν είστε υπερτασικός.
– Αλάτι χοντρό, ακατέργαστο, άλατα μπάνιου, σόδα. Αυτά μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε εναλλακτικά και κατά βούληση.
– Αιθέρια έλαια. Το αιθέριο έλαιο της λεβάντας, ή του χαμομηλιού, θα σας προετοιμάσουν για έναν βαθύ αναζωογονητικό ύπνο. Ή μπορείτε απλά να προσθέσετε το αιθέριο έλαιο της προτίμησής σας.
– Πετσέτες για σκούπισμα των ποδιών σας. Και εδώ να θυμάστε πως αυτές τις πετσέτες θα τις χρησιμοποιείτε μόνο εσείς και μόνο για τα πόδια σας. Πάντα να πλένετε την πετσέτα αυτή μετά την μία της χρήση, ώστε ν’ αποφευχθεί επαρκώς η μετάδοση των μυκήτων.
– Κεράκια και απαλή μουσική μπορούν εύλογα να συντροφέψουν αυτή την ήσυχη στιγμή της ημέρας, και να πολλαπλασιάσουν την ευεργετική επίδραση του ποδόλουτρου.
Πώς γίνεται
1. Κατ’ αρχήν, πλένουμε πολύ καλά τα πόδια μας. Σε αντίθεση με ότι μπορεί να μας έρχεται στο νου εκ πρώτης, το ποδόλουτρο δεν το κάνουμε για να καθαρίσουμε τα πόδια αλλά για να αποτοξινώσουμε τα πόδια, το σώμα και το πνεύμα.
2. Γεμίζουμε τη λεκάνη με νερό στη θερμοκρασία που επιθυμούμε και βάζουμε μέσα μια κουταλιά άλατος.
Έπειτα και κατά πως επιθυμούμε, προσθέτουμε άλατα μπάνιου, σόδα, μερικές σταγόνες από αιθέρια έλαια -μισό κουταλάκι του γλυκού είναι υπεραρκετό για τα άλατα που συνοδεύουν το χοντρό αλάτι.
Δεν υπάρχει λόγος να το παρακάνετε. Ανακατεύουμε με το χέρι ώστε να λιώσουν.
3. Τοποθετούμε τη λεκάνη με το νερό για το ποδόλουτρό μας μπροστά από την καρέκλα ή την πολυθρόνα που θα καθίσουμε.
4. Ανάβουμε τα κεράκια μας, βάζουμε τη μουσική που μας ηρεμεί, χαμηλώνουμε το κινητό, ζητάμε να μη μας ενοχλήσουν για δέκα λεπτά, καθόμαστε και…
5. Τοποθετούμε τα πόδια μας μέσα στο νερό…
Μέχρι δέκα λεπτά είναι ιδανικά διότι από ‘κει και πέρα η θερμοκρασία του νερού αλλάζει αισθητά. Αν είστε εξοικειωμένοι, μπορείτε να συνδυάσετε αυτή την νέα σας συνήθεια με διαλογισμό.
Αφού περάσουν τα δέκα λεπτά, βγάζουμε τα πόδια μας από το νερό και τα σκουπίζουμε πολύ καλά με την πετσέτα, ώστε να στεγνώσουν εντελώς. Αν θέλουμε, τους φοράμε καθαρές κάλτσες και απαλές παντόφλες.
Αδειάζουμε το νερό αυτό στη λεκάνη της τουαλέτας.