,

9 σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να αλλάξετε φίλους

Οι φίλοι είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στη ζωή ενός ατόμου, όμως δεν αξίζει να διατηρείται μια φιλία που σας δηλητηριάζει.

Ένα μεγάλο μέρος της προσωπικότητάς μας οφείλεται στο ποιους ανθρώπους έχουμε επιλέξει να υπάρχουν στη ζωή μας. Και ενώ δεν αποφασίζουμε πάντα ποιος θα έρθει κοντά μας (τουλάχιστον όχι συνειδητά), εντούτοις είμαστε εμείς που θα επιλέξουμε ποιους θα αφήσουμε να μείνουν, ποιους θα ακολουθήσουμε και ποιους θα αφήσουμε να φύγουν. Τελικά, είναι απαραίτητο να περιτριγυριζόμαστε από άτομα που μας κάνουν καλύτερο άνθρωπο και να απομακρυνθούμε από όλους τους υπολοίπους.

Παρακάτω περιγράφονται μερικά προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στη δεύτερη περίπτωση:

1. Οι φίλοι σας βρίσκουν χρόνο για σας μόνο όταν τους βολεύει

Είναι προφανές, αλλά οποιαδήποτε σχέση χωρίς τακτική επικοινωνία και αλληλεπίδραση θα έχει προβλήματα και ειδικά όταν υπάρχει έλλειψη δέσμευσης. Μην χάνετε τον χρόνο σας με κάποιον που θέλει να συναναστρέφεται μαζί σας μόνο όταν τον βολεύει. Δεν χρειάζεται να τον αναγκάσετε να σας βάλει στη ζωή του, διότι αν πραγματικά νοιάζεται για σας θα βρει τρόπο να το κάνει. Η παραμονή σε μια σχέση με κάποιον που δεν σέβεται την αξία σας δεν είναι θέμα αφοσίωσης, είναι απλώς ανόητο. Ποτέ μην παρακαλέσετε κάποιον να ασχοληθεί μαζί σας. Ανακαλύψτε την αξία του εαυτού σας και αν είναι απαραίτητο, προχωρήστε παρακάτω.

2. Χρησιμοποιούν το παρελθόν σας εναντίον σας

Ορισμένοι άνθρωποι αρνούνται να δεχτούν ότι δεν είστε πλέον αυτός που ήσασταν παλαιότερα: έχετε κάνει λάθη στο παρελθόν, μάθατε από αυτά και προχωρήσατε παρακάτω. Μπορεί να μην είναι σε θέση να αποδεχτούν το γεγονός ότι εξελίσσεστε και προχωράτε στη ζωή σας κι έτσι θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν το παρελθόν σας για να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο με σας. Μην τους διευκολύνετε αποδεχόμενοι την αρνητική συμπεριφορά τους. Συνεχίστε να προχωράτε μπροστά.

Το να παραμένετε κολλημένοι σε ένα αμετάβλητο παρελθόν είναι σπατάλη ενέργειας και δεν προσφέρει τίποτα στη δημιουργία ενός καλύτερου παρόντος. Αν κάποιος σας κρίνει συνεχώς λόγω του παρελθόντος σας και το χρησιμοποιεί εναντίον σας, ίσως χρειαστεί να συνεχίσετε χωρίς αυτόν.

3. Αισθάνεστε παγιδευμένοι

Στις υγιείς σχέσεις οι πόρτες και τα παράθυρα παραμένουν ανοιχτά, ο αέρας περνά άνετα και κανείς δεν αισθάνεται παγιδευμένος. Οι σχέσεις αναπτύσσονται σε ένα τέτοιου είδους περιβάλλον χωρίς περιορισμούς. Μπορείτε να έρχεστε και να φεύγετε όποτε σας αρέσει, αλλά επιλέγετε να μείνετε διότι εκεί που βρίσκεστε είναι το μέρος όπου θα θέλατε να είστε.

Αν θέλετε να αποτελείτε κομμάτι της ζωής κάποιου, ακόμα κι αν όλες οι πόρτες και τα παράθυρα στον κόσμο είναι ανοιχτά, δεν θα θέλετε να φύγετε. Αν κάποιος τα κρατά κλειστά προσπαθώντας να σας παγιδεύσει σε κάτι που δεν θέλετε, ήρθε η ώρα να βρείτε τη δύναμη να ανοίξετε τις πόρτες και να φύγετε.

4. Αμφισβητούν τα όνειρα και τις ικανότητές σας

Αν επιτρέψετε στους άλλους να προσδιορίσουν τα όνειρα και τις ικανότητές σας, τότε θα τους επιτρέψετε να σας βάζουν και εμπόδια. Το τι είστε ικανοί να επιτύχετε δεν εξαρτάται από το τι πιστεύουν οι άλλοι για σας. Εξαρτάται από το τι θα επιλέξετε να κάνετε με τον χρόνο και την ενέργειά σας.

Οι άλλοι θα χρησιμοποιήσουν πολλές θεωρίες για το τι είναι εφικτό και τι όχι. Κοιτάξτε πέρα από αυτές καθώς και τον ψυχολογικό περιορισμό των άλλων και ασχοληθείτε με το δικό σας όραμα για το πώς μπορεί να γίνει η ζωή σας. Η ζωή είναι μια ανοιχτή διαδρομή και οτιδήποτε πετυχαίνετε προέρχεται από αυτό που περιμένετε να πετύχετε και από το τι προσπαθείτε να πετύχετε. Γι’ αυτό μην ανησυχείτε για το τι σκέφτονται όλοι οι άλλοι. Κρατήστε ζωντανή τη δική σας αλήθεια. Οι μόνοι άνθρωποι που θα θυμώσουν μαζί σας είναι εκείνοι που θέλουν να ζείτε μέσα σε ένα ψέμα.

5. Σας έχουν πει ψέματα πάνω από μία φορά

Η αγάπη είναι ρήμα, όχι ουσιαστικό. Είναι ενεργή σε όλες τις σχέσεις. Η αγάπη δεν είναι μόνο το συναίσθημα του πάθους και του ρομαντισμού ανάμεσα στους εραστές. Είναι επίσης τρόπος συμπεριφοράς απέναντι στους φίλους και την οικογένειά σας. Αν κάποιος σας λέει ψέματα, προσβάλλει και εσάς και τη σχέση σας. Όταν κρατάτε κάποιον στη ζωή σας που σας λέει ψέματα για χρόνια κι εσείς του δίνετε κι άλλες ευκαιρίες, τότε έχετε πολλά κοινά με αυτό το άτομο: και οι 2 δεν αγαπάτε και λέτε ψέματα σε σας!

Συμπέρασμα: Εκείνοι που αποφεύγουν την αλήθεια και σας λένε μόνο ό,τι θέλετε να ακούσετε, το κάνουν για δικό τους όφελος κι όχι για σας. Μην το ανεχτείτε.

6. Η αρνητικότητά τους σας επηρεάζει

Οι αρνητικοί άνθρωποι δεν συμπεριφέρονται αρνητικά μόνο απέναντί σας, αλλά και προς όλους με όσους αλληλεπιδρούν. Οτιδήποτε λένε και κάνουν αποτελεί προβολή της δικής τους πραγματικότητας – των εσωτερικών τους ζητημάτων. Ακόμα κι αν σας λένε κάτι που φαίνεται προσωπικό – ακόμα δηλαδή κι αν, για παράδειγμα, σας προσβάλλουν ευθέως – πιθανότατα αυτό δεν έχει καμία σχέση με σας.

Είναι σημαντικό να το θυμάστε αυτό, διότι οτιδήποτε λένε και κάνουν δεν θα πρέπει να το παίρνετε κατάκαρδα. Παρ’ όλο που δεν μπορείτε να ελέγξετε τι λένε και τι κάνουν, μπορείτε να ελέγξετε το αν θα τους επιτρέψετε ή όχι να λένε και να κάνουν αυτά τα πράγματα σε σας. Εσείς και μόνο εσείς μπορείτε να εμποδίσετε τα δηλητηριώδη λόγια και τις πράξεις τους να εισβάλλουν στην καρδιά και το μυαλό σας.

Αν νιώθετε ότι αυτοί οι άνθρωποι σας επηρεάζουν, κάντε ένα διάλειμμα και δώστε στον εαυτό σας λίγο χώρο για να αναπνεύσει. Όταν απομακρύνεστε από τους αρνητικούς ανθρώπους, συμβαίνουν θετικά πράγματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι τους μισείτε, απλώς σημαίνει ότι σέβεστε τον εαυτό σας.

7. Σας ζηλεύουν υπερβολικά

Ένα μικρό ποσοστό ζήλιας δεν πειράζει, αλλά όταν κάποιος σας ζηλεύει υπερβολικά είναι πολύ πιθανό να θέλει να πάρει από εσάς όσα έχετε κατακτήσει. Η υπερβολική ζήλια δεν φανερώνει πόσο σας θαυμάζει κάποιος, αλλά πόσο πολύ δεν του αρέσει ο εαυτός του. Αν μπορείτε, προσπαθήστε να τον ανεβάσετε ψυχολογικά, αλλά να είστε προσεκτικοί ώστε να μην σας ρίξει εκείνος τη διάθεση. Πολλές φορές η αγάπη, οι υποσχέσεις ή οι αποδείξεις εκ μέρους σας δεν είναι ποτέ αρκετά για να τον κάνουν να αισθάνεται καλύτερα με τον εαυτό του. Τα προβλήματα που έχει, πρέπει να τα λύσει μόνος του. Η ευτυχία εξάλλου είναι μια εσωτερική διαδικασία.

8. Σας προτρέπουν να είστε επικριτικοί ή κακεντρεχείς

Η αλήθεια είναι ότι κανένα ανθρώπινο ον δεν είναι ανώτερο από τα άλλα. Καμιά πίστη, φυλή, διαστάσεις ή σωματότυπος δεν είναι κατώτερος. Όλες οι γενικευμένες απόψεις που έχουμε για τους άλλους είναι λανθασμένες και αποτελούν δημιούργημα μόνο των επικριτικών υποκριτών.

Αν κρίνετε τους άλλους από το χρώμα του δέρματός τους, τον σωματότυπό τους και την εξωτερική ομορφιά τους, δεν θα μάθετε πότε ποιοι είναι πραγματικά. Υπάρχουν εκπληκτικοί άνθρωποι που μπορείτε να γνωρίσετε σε αυτόν τον κόσμο, αν καταφέρετε απλώς να ξεπεράσετε το γεγονός ότι πολλοί δεν ντύνονται και δεν ζουν όπως εσείς. Οι άνθρωποι που σας παρακινούν να κατακρίνετε ή να αντιπαθείτε τους άλλους είναι κακή παρέα. Αποφύγετέ τους με κάθε κόστος.

9. Δεν σας αφήνουν να είστε ο εαυτός σας

Κάντε παρέα με τους ανθρώπους που σας δέχονται όπως είστε και όχι όπως εκείνοι θα ήθελαν να είστε. Περάστε περισσότερο χρόνο με όσους πραγματικά σας ξέρουν, σας αγαπούν και σας σέβονται.

Αν κάποιος περιμένει από εσάς να είστε αλλιώς, φύγετε. Είναι προτιμότερο να χάσετε έναν φίλο και να είστε ο εαυτός σας παρά να τον κρατήσετε παριστάνοντας ότι είστε κάποιος άλλος. Είναι πιο εύκολο να στενοχωρηθείτε λίγο και να γνωρίσετε καινούρια άτομα παρά να έχετε έναν κατακερματισμένο εαυτό. Είναι πιο εύκολο να καλύψετε το κενό όπου κάποιος άλλος υπήρχε πριν παρά το κενό μέσα σας, εκεί που πριν ήσασταν εσείς.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε