, ,

Οι τοξικοί άνθρωποι γύρω μας

Οι τοξικοί άνθρωποι είναι όλοι όσοι, φορώντας τη μάσκα του καλοσυνάτου και πρόθυμου, σε πλησιάζουν με σκοπό να σε εκμεταλλευτούν κατά το δοκούν.

Του Δημήτρη Μιχελουδάκη

Τοξικούς ανθρώπους έχουμε όλοι γύρω μας. Σε αντίθεση όμως με τις υγιείς σχέσεις, με τις οποίες έχουμε θετική και φωτεινή αλληλεπίδραση, με δαύτους έχουμε μονόπλευρη σχέση. Εν είδει διοδίων, που πληρώνουμε σε κάθε πέρασμα με θετική ενέργεια. Το περίεργο με τους τοξικούς είναι ότι δεν έχουν το ύφος και την περιβολή του τελωνειακού, που θα σου ρουφήξει την όποια χαρά ή ηρεμία. Είναι «σιγανά ποταμάκια», που κατά το δημώδες καλό είναι να τα φοβάσαι. Να τους βρεις έγκαιρα, γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος του μιθριδατισμού. Λίγη – λίγη τοξικότητα κάθε μέρα και καταλήγεις ανθεκτικός πριν το καταλάβεις. Αν γίνεις ανθεκτικός, μετά θα σου γίνει τρόπος ζωής.

Advertisment

Ποιοι είναι λοιπόν; Είναι ο γείτονας, που θα ευχηθεί «Καλοτάξιδο» για το καινούργιο αυτοκίνητο, το οποίο όμως «Καίει πολύ, μωρέ και είναι ζημιάρικο, τι το πήρες;». Έπρεπε να πάρεις γερμανικό σαν το δικό του. Είναι η κολλητή σου, που θα σου πει ότι έχασες κιλά αφότου πήγες γυμναστήριο, αλλά φαίνεσαι χλωμή και κομμένη. Ο θείος, που σου ζητάει συνεχώς δανεικά, κάνοντας επίκληση στο συναίσθημα και υπενθυμίζοντάς σου ότι το δράμα, που ζει, είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί στο ανθρώπινο είδος. Είναι ο φίλος (πώς κατάντησε μια τέτοια λέξη…), που για κάθε ιστορία, που θα πεις, έχει πάντα μια πιο συναρπαστική. Μια πιο δακρύβρεχτη, μια πιο σπουδαία.

Α, να μην ξεχάσω, πρόσεξε ιδιαιτέρως αυτούς, που προσπαθούν και ζορίζονται να σε παρακολουθήσουν όταν μιλάς. Όποιοι υποκρίνονται πως σε ακούνε , δεν ακούνε ούτε λέξη από όσα λες. Κι αυτούς, που γελούν με ένα αστείο σου χωρίς να τους ανασηκώνεται το στομάχι. Κροκοδείλιο γέλιο, ευδοκιμεί στον κόσμο τον τοξικών…

Τι λέγαμε; Ναι, είναι όλοι όσοι, φορώντας τη μάσκα του καλοσυνάτου και πρόθυμου, σε πλησιάζουν με σκοπό να σε εκμεταλλευτούν κατά το δοκούν. Είναι όσοι θέλουν ακροατήριο. Δε μετρά η παρουσία σου. Μπορεί να είσαι εσύ, ο μανάβης της γειτονίας ή ο πλανητάρχης, δεν παίζει κανένα ρόλο. Θέλουν να τα πουν, να είναι το επίκεντρο. Οπωσδήποτε. Οπουδήποτε.

Advertisment

Είναι όλοι όσοι κρίνουν και κατακρίνουν με κάθε ευκαιρία. Αν τους το επιτρέψεις, θα καταλήξεις χωρίς όνειρα. Άνθρωπος χωρίς όνειρα, είναι κλειστός και βγαλμένος από την πρίζα. Switched off. Αν σε προσβάλει και σε μειώσει κάποιος, δε θα σου κοπεί κανένα δάχτυλο, άλλα θα σου κοπεί λίγο φως από τον κόσμο σου. Δε σου χρειάζεται, φρονώ πως έχουμε ήδη πολλά διόδια στους χαλεπούς καιρούς, που ζούμε. Αριβεντέρτσι.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι δύο λέξεις που μειώνουν την ένταση σε κάθε καβγά, σύμφωνα με τους ειδικούς
7 άβολες ερωτήσεις που είναι «αναγκαίο» να κάνετε στον σύντροφό σας για να περάσετε στο επόμενο βήμα
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ
Εσείς «κρατάτε σκορ»; Η καθημερινή συμπεριφορά που υπονομεύει τις σχέσεις μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση