, ,

Οι μεγάλοι άνθρωποι

Όλοι κρύβουμε έναν μεγάλο άνθρωπο μέσα μας, άσχετα αν χάνουμε τα μικρά, είτε πληγωνόμαστε όταν δεν καταφέρνουμε τα μεγάλα.

Γράφει η  Καλυψώ Τόττη

Οι μεγάλοι άνθρωποι βολεύονται με τα μικρά, εκείνα τα μικρά που συνήθως είναι απαρατήρητα για όλους μας. Δεν τα πιάνεις με γυμνό μάτι αλλά με καθαρή ψυχή και ανοιχτό μυαλό. Επιλέγουν να κάνουν με αγάπη αυτό που κάνουν. Η δημιουργία είναι ζωή και η τεμπελιά ένας αργόσυρτος θάνατος.

Advertisment

Βρίσκονται συνεχώς μέσα σε μια κίνηση-όχι αυτή του αφηνιασμένου πολιτισμένου ανθρώπου-αλλά κίνηση εαυτού. Αλλάζουν θέση και δεν παίρνουν τίποτα ως δεδομένο και αλήθεια. Κρατούν τα χέρια σφιχτά και χορεύουν με τους άλλους, αφήνοντας τα σώματα τους ελεύθερα να αναπνεύσουν. Δείχνουν εμπιστοσύνη. Οι λέξεις τους έχουν μεγάλη σημασία γιατί, αν και μικρές, συμπληρώνουν το μεγάλο νόημα. Ποτέ δεν φλυαρούν για να εκβιάσουν την παρουσία τους ούτε για να δαμάσουν τους συνομιλητές τους.

Αυτοί είναι που κατανοούν τους άλλους όχι από λύπηση αλλά από σεβασμό. Συγχωρούν όταν θέλουν και όχι όταν πρέπει. Δεν αποζητούν την αναγνώριση και τον θαυμασμό. Προχωρούν αμέριμνοι δίχως να ακούν τα χειροκροτήματα ή τα γιουχαρισματα των άλλων. Δεν είναι αλάνθαστοι αλλά δεν είναι αυτή η ευκαιρία που ψάχνουν. Βλέπουν μέσα από τα λάθη τους την ωρίμανση και την νέα γνώση. Είναι αυτάρκεις, έχουν χαράξει τα όρια τους και σέβονται των άλλων. Η απόρριψη είναι μια αντανάκλαση της πραγματικότητας και όχι το αντίθετο της αποδοχής.

Συνυπάρχουν, δεν συμβιώνουν έτσι απλά. Η συνύπαρξη προϋποθέτει αγώνα ενώ η συμβίωση συμβιβασμό. Αγαπούν μόνο αληθινά. Δεν διατηρούν μια στάση τυχάρπαστης καλοσύνης και υποστήριξης για όλους. Οι μεγάλοι άνθρωποι δεν ζουν απελπισμένα, ελπίζοντας. Χτίζουν κάθε μέρα αυτό που θέλουν να πετύχουν. Έχουν μέρες που μοιάζει δύσκολο να διώξουν τα αρνητικά συναισθήματα. Δεν τα προσπερνούν όμως και δεν τα κλείνουν σε κουτάκια.

Advertisment

Όλοι κρύβουμε έναν μεγάλο άνθρωπο μέσα μας, άσχετα αν στην δίνη της καθημερινότητας είτε χάνουμε τα μικρά, είτε πληγωνόμαστε όταν δεν καταφέρνουμε τα μεγάλα. Αν και μοιάζει δύσκολο, δεν είναι αδύνατο. Αν και μοιάζει πιστευτό, θέλει υπομονή και προσπάθεια. Να ξεφύγεις από τα συνηθισμένα και τα «προγραμματισμένα» και να επιλέξεις να εκπλήξεις τον εαυτό σου και την ίδια την ζωή.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι άνθρωποι που «ενοχλούν»... εκείνοι που δεν στριμώχτηκαν για να εξαγοράσουν λίγα ψίχουλα αγάπης
Μήπως ασκώ υπερβολική κριτική στους άλλους; Πώς θα το καταλάβω και πώς μπορώ να το διορθώσω;
Ν. Καζαντζάκης: Η λαχτάρα της λευτεριάς
Χάνουμε χρόνο όταν επενδύουμε σε αυτούς που δεν έχουν χρόνο για εμάς

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση