, ,

Σύγκριση: Ένα εισιτήριο με προορισμό την μιζέρια

Την μέρα που θα πάψεις να βρίσκεις διαφορές μεταξύ εσού και των άλλων θα είναι η μέρα που θα πάψεις να είσαι μοναδικός/η.

Της Βίκυς Τσώκου

• Είσαι τόσο ωραίος/α όπως ο διπλανός /η σου ;

Advertisment

• Πόσα χρήματα βγάζεις σε σχέση με τους άλλους ;

• Φοράς τα σωστά ρούχα ;

• Είναι ο/η Χ πιο ενδιαφέρων από ότι εσύ ;

Advertisment

• Είναι οι άλλοι πιο έξυπνοι από εσένα;

• Φοβάσαι μήπως πεις κάτι λάθος ή κάνεις κάποιο άστοχο σχόλιο ;

• Ταιριάζεις στην παρέα ;

Αν συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους, να ξέρεις πως δεν είσαι ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο που το κάνει αυτό. Περισσότερο από δυο χιλιάδες χρόνια πριν ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης είχαν αναφέρει πως, όταν παρατηρούμε τους άλλους έχουμε την ευκαιρία να δούμε ποια είναι η δική μας αξία.

Η σύγκριση δεν είναι πάντοτε κακή. Πάνω από όλα είμαστε κοινωνικά όντα που έχουν επιβιώσει στον χρόνο και ο πιο ασφαλής τρόπος ήταν παρατηρώντας πως δρούσαν και αντιδρούσαν οι άλλοι. Οι άνθρωποι που δεν παρατηρούν ποτέ τι κάνουν οι άλλοι, έχουν συνήθως πρόβλημα να ενσωματωθούν με έναν σωστό και υγιή τρόπο.

Έτσι, αν μπορείς κατάλληλα να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους, αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να ενσωματωθείς σωστά στην κοινωνία. Αν όμως η σύγκριση γίνει κυρίαρχο μοντέλο λειτουργίας σου, τότε αυτό μπορεί να σε βλάψει και μάλιστα πολύ σοβαρά. Τελικά, η διαρκής σύγκριση του εαυτού μας με τους άλλους είναι ένα εισιτήριο με προορισμό την μιζέρια; Ναι είναι! Και γιατί; Γιατί αν συνεχώς ψάχνεις για κάτι, τότε θα το βρεις. Αν ψάχνεις πολύ τότε πάντα θα βρίσκεις κάποιον ή κάποια που θα έχει περισσότερο πλούτο, περισσότερο ύψος, περισσότερη γοητεία, πιο όμορφα χαρακτηριστικά, καλύτερο αυτοκίνητο, καλύτερο σώμα, καλύτερο δέρμα κτλ.

Τα ΜΜΕ μας βομβαρδίζουν καθημερινώς με ιστορίες και εικόνες από ανθρώπους που φαίνεται να τα έχουν όλα στη ζωή τους. Τώρα λοιπόν μπορούμε να συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με ανθρώπους που μπορεί και να μην τους γνωρίσουμε ποτέ και μπορούμε να συγκρίνουμε τον εαυτό μας και με την κοινωνική ελίτ όλου του κόσμου. Τέλεια. Θα έχουμε κάτι να γεμίζουμε τον ελεύθερο χρόνο μας! Αυτό θα μας βοηθήσει να υπερτιμήσουμε την αξία όλων των άλλων και να υποτιμήσουμε τα δικά μας ταλέντα, τη δική μας εμφάνιση, και τη δική μας προσωπικότητα. Αλλά για στάσου, αυτό θέλουμε πραγματικά να κάνουμε;

Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που φτάνουν στο σημείο να υποβαθμίζουν τον εαυτό τους και να εξανεμίσουν την αυτοπεποίθησή τους μέσω της σύγκρισης. Εκεί είναι που φαίνεται καθαρά, πως η κοινωνία μπορεί να αποτελέσει πραγματικό κίνδυνο για τον άνθρωπο αφού καταφέρνει να δημιουργεί με τον έναν ή άλλον τρόπο μαζικά αντίγραφα ή και κλώνους.

Παρατηρείται λοιπόν μια πίεση για να γίνει μια στροφή από την μοναδικότητα στην σχεδόν απόλυτη ομοιομορφία. Αν σταματήσει να υπάρχει η μοναδικότητα τότε δε θα πρέπει να αναρωτιόμαστε αν δεν υπάρχουν νέες ιδέες, νέες προοπτικές και φρέσκες εικόνες. Και αν υπάρχουν τελικά, προέρχονται από ανθρώπους που τόλμησαν να είναι διαφορετικοί και μοναδικοί. Ο καθένας μας μπορεί να τολμήσει να είναι μοναδικός και να αρνηθεί να μπει σε καλούπια που κάποιο άλλοι θεωρούν σημαντικά. Και αν δεν μπορέσουμε να τολμήσουμε να είμαστε διαφορετικοί, ας δοκιμάσουμε για αρχή να ανησυχούμε λιγότερο αν ταιριάζουμε ή αν δεν ταιριάζουμε στα κοινωνικά πρότυπα.

Φαντάσου πόσο λυτρωτικό θα είναι για τη ζωή όλων μας, αν σταματήσουμε να σπαταλάμε την ενέργεια και τον χρόνο μας συγκρίνοντας τον εαυτό μας με τους άλλους. Θα μπορέσουμε να απολαμβάνουμε τον εαυτό μας έτσι όπως ακριβώς είναι και θα αισθανόμαστε ολοκληρωμένοι μέσα από την μοναδικότητά μας.

Ας θυμόμαστε λοιπόν πως η κοινωνική σύγκριση είναι απλά ένα εργαλείο που πρέπει να χρησιμοποιούμε σωστά και με σύνεση. Επίσης να θυμόμαστε πως όλοι μας έχουμε το καθήκον να είμαστε ο εαυτός μας σε αυτή τη ζωή. Είναι σπατάλη χρόνου και ενέργειας να επιχειρείς να έχεις ή να είσαι αυτό που θεωρεί κάποιος άλλος σημαντικό να είναι ή να έχει στη δική του ζωή. Δες πρώτα τι είναι σημαντικό για σένα και τι ταιριάζει με τις δικές σου αξίες και με τις δικές σου ανάγκες. Την μέρα που θα πάψεις να βρίσκεις διαφορές μεταξύ εσού και των άλλων θα είναι η μέρα που θα πάψεις να είσαι μοναδικός/η.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση