,

Πολυφασικός ύπνος: Η μέθοδος του Ντα Βίντσι για καλύτερη ξεκούραση και εξοικονόμηση χρόνου

Ο πολυφασικός ύπνος επέτρεπε στον Λεονάρντο Ντα Βίντσι να κοιμάται ελάχιστα και να παραμένει δημιουργός καθ όλη τη διάρκεια της μέρας

Ο λαμπρός Λεονάρντο Ντα Βίντσι επινόησε μια μέθοδο που θα του επέτρεπε να έχει περισσότερο χρόνο κατά τη διάρκεια της μέρας. Και επειδή, ως γνωστόν, η μέρα έχει μόνο 24 ώρες, έπρεπε να βρει έναν τρόπο να μειώσει αυτό που ήταν το λιγότερο χρήσιμο κατά την άποψή του, τον ύπνο. Η μέθοδος είναι αρκετά αμφιλεγόμενη, όπως και κάθε τι που έκανε ο Νταβίντσι στην εποχή του, αλλά μιας και έχει δικαιωθεί για πολλά από όσα είπε ή έκανε, ας δούμε ακριβώς τι ήταν αυτό που εφάρμοσε.

Η μέθοδος ονομάζεται “πολυφασικός ύπνος” και περιλάμβανε το σπάσιμο της κανονικής νυχτερινής ξεκούρασης σε περισσότερες φάσεις. Έτσι, ο Ντα Βίντσι κοιμόταν για 15 λεπτά κάθε τέσσερις ώρες. Ως αποτέλεσμα, μείωσε το συνολικό του ύπνο σε μιάμιση ώρα την ημέρα. Ο χρόνος που εξοικονόμησε σε ξεκούραση, αξιοποιήθηκε για την δημιουργική του δουλειά. Λέγεται ότι χρησιμοποίησε αυτή τη μέθοδο ύπνου για πολλά χρόνια της ζωής του, χωρίς να νιώσει ποτέ κουρασμένος.

Advertisment

Όμως, ο πολυφασικός ύπνος του Νταβίντσι έχει εφαρμοστεί και με διαφορετικές μεθόδους

Ύπνος για 30 λεπτά κάθε 6 ώρες (η μέθοδος Dymaxion)
Ύπνος για 20 λεπτά κάθε 4 ώρες (η μέθοδος uberman)
Ύπνος το βράδυ για 1,5 — 3 ώρες και στη συνέχεια 3 φορές κατά τη διάρκεια της μέρας για 20 λεπτά (η μέθοδος everyman)
Ύπνος το βράδυ για 2 ώρες και στη συνέχεια για 1 φορά το απόγευμα για 20 λεπτά (η μέθοδος tesla)
Ύπνος το βράδυ για 5 ώρες και στη συνέχεια για 1,5 ώρα το μεσημέρι, μετά το φαγητό (η μέθοδος της siesta).

Η τελευταία μέθοδος είναι ίσως η πιο οικεία στη χώρα μας και πιθανόν έχει προκύψει περισσότερο ως ανάγκη παρά ως επιλογή, αφού οι Έλληνες σε γενικές γραμμές κοιμούνται αργά, οπότε η αναπλήρωση του ύπνου είναι απαραίτητη. Παρόλο που πολλές επιστημονικές μελέτες τα τελευταία χρόνια υπερτονίζουν τη σημασία του συνεχόμενου, 7 έως 9 ωρών ύπνου, άλλες μελέτες την αμφισβητούν και υποστηρίζουν ότι ακόμα και 5 – 6 ώρες ύπνου είναι αρκετές.

Advertisment

Το σημαντικό, όπως έχουμε πει πολλές φορές, είναι να ακούμε το σώμα μας και να προσαρμοζόμαστε στα μηνύματα και στις ανάγκες του.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η Ιστορία του Λεωνίδα και της Μαρίας: Ένα Μάθημα Προσφοράς και Αποτυχημένου Μάρκετινγκ
home-sun
dolce-attica-riviera
Γιατί φιλιόμαστε; Η επιστήμη πίσω από την πιο διαδεδομένη κίνηση των ανθρώπων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση