, ,

Πώς θεράπευσα τη χρόνια δυσκοιλιότητα

Θεράπευσε τη χρόνια δυσκοιλιότητα φροντίζοντας το σώμα και τη συναισθηματική του κατάσταση.

Άρθρο του Michael Tamez

Αν συχνά δυσκολεύεστε να πάτε στην τουαλέτα, δεν είστε οι μόνοι. Όσον αφορά τα πεπτικά προβλήματα, η χρόνια δυσκοιλιότητα αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα.

Advertisment

Πέραν του ότι είναι κάτι ανθυγιεινό, η δυσκοιλιότητα δημιουργεί αμηχανία, απογοήτευση και άγχος. Πιστέψτε με, ξέρω αυτό το συναίσθημα πολύ καλά και υπέφερα από χρόνια δυσκοιλιότητα για χρόνια. Όταν ήμουν 20 χρονών, βρισκόμουν σε μια άρρωστη σχέση και τότε άρχισα να υποφέρω από σωματικές ασθένειες λόγω της ψυχικής και συναισθηματικής έντασης που βίωνα. Τα καθαρτικά που έπαιρνα χωρίς συνταγή γιατρού μπορεί να ανακούφιζαν τα συμπτώματα για λίγο, αλλά δεν αντιμετώπιζαν την αιτία.

Δεν έκανα υγιεινή διατροφή και δεν ήμουν τόσο ενημερωμένος όσο είμαι τώρα όσον αφορά τα τρόφιμα που θα λειτουργούσαν θεραπευτικά για την κατάστασή μου. Προκειμένου να καταπολεμήσω τη δυσκοιλιότητα, δοκίμασα να αφαιρέσω ορισμένα τρόφιμα από τη διατροφή μου και να προσθέσω κάποια άλλα συγκεκριμένα, όμως μάταια. Πρόσθεσα περισσότερα χόρτα διότι πάντα πίστευα ότι τα φυλλώδη λαχανικά ωφελούν την κινητικότητα του εντέρου. Τελικά το μόνο που κατάφερα ήταν να χειροτερέψει η δυσκοιλιότητα.

Οι διατροφικές επιλογές μου σε συνδυασμό με το στρες που βίωνα παραμένοντας σε έναν δυστυχισμένο γάμο κατέστρεψαν το πεπτικό μου σύστημα. Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι όλο αυτό το συναισθηματικό στρες κυριολεκτικά με κρατούσε δεμένο. Εκείνη την εποχή, ήμουν μπλοκαρισμένος και δεν βρισκόμουν σε επαφή με τα αληθινά μου συναισθήματα κι έτσι το σώμα μου άρχισε να κρατάει τα πάντα μέσα του. Γι’ αυτό τον λόγο θεωρώ ότι η χρόνια δυσκοιλιότητα είναι ένα από τα πρώτα σημάδια που δείχνουν ότι δεν ακούτε το σώμα σας. Είναι ένα σημάδι ότι δεν τρέφετε το σώμα, το μυαλό και την ψυχή σας με τις κατάλληλες τροφές, σκέψεις και συναισθήματα. Έτσι, προκειμένου να έχουμε πλήρη ίαση πρέπει να φροντίσουμε τόσο το σώμα όσο και τα συναισθήματά μας. Τα καθαρτικά που έπαιρνα χωρίς συνταγή γιατρού ανακούφιζαν τα συμπτώματα για λίγο, αλλά δεν αντιμετώπιζαν τη ρίζα της δυσκοιλιότητας.

Advertisment

Μόνο αφού άρχισα να ακούω το σώμα μου, έγινα ένας αναγνωρισμένος ειδικός ολιστικής ιατρικής και πέρασα μέσα από μια διαδικασία προσπάθειας και λαθών μέχρι να ανακαλύψω τις φυσικές θεραπείες που ήταν αποτελεσματικές για μένα κατάφερα τελικά να ελέγξω την κατάσταση.

Παρακάτω περιγράφω τις 5 φυσικές μεθόδους που χρησιμοποίησα για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητάς μου:

1. Άρχισα να ακούω το σώμα μου

Όπως ανέφερα και πριν, αρχικά προσπάθησα να ενσωματώσω μεγάλες ποσότητες χόρτων στη διατροφή μου αλλά δυστυχώς έγινα ακόμη πιο δυσκοίλιος. Φυσικά, στις περισσότερες περιπτώσεις τα χόρτα έχουν καταπληκτικά αποτελέσματα! Απλώς δεν ήταν κατάλληλα για το δικό μου πεπτικό σύστημα. Αυτό ακριβώς εννοώ όταν λέω «Ακούστε το σώμα σας».

Ό,τι είναι αποτελεσματικό για το δικό σας σώμα μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικό από εκείνο κάποιου μέλους της οικογένειας ή κάποιου φίλου σας. Έτσι, ένα από τα πιο σωστά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να θεραπεύσετε τη δυσκοιλιότητα ή οποιαδήποτε πάθηση του πεπτικού σας συστήματος είναι να δώσετε προσοχή σε αυτά που συμβαίνουν στο σώμα σας την πρώτη ώρα μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων. Ενσωματώνοντας αυτή τη συνήθεια στο καθημερινό πρόγραμμά σας, θα εντοπίσετε ποιές συγκεκριμένες τροφές σας βλάπτουν και ποιές ενισχύουν την υγιή πέψη.

2. Φρόντιζα να ενυδατώνομαι πολύ καλά

Δεν αποτελεί μυστικό το γεγονός ότι το νερό παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική υγεία και ευεξία. Είναι όμως ιδιαίτερα σημαντικό στην αποβολή των άχρηστων ουσιών από το σώμα σας.

Μου αρέσει να χρησιμοποιώ το παράδειγμα ενός πιάτου που είναι βρώμικο και έχει ξεραμένη τροφή κολλημένη πάνω του. Όταν το πιάτο βυθιστεί στο νερό, τα κομματάκια της τροφής αρχίζουν σιγά σιγά να χαλαρώνουν και να φεύγουν. Το ίδιο συμβαίνει στο πεπτικό σας σύστημα. Η ενυδάτωση και η σωστή ποσότητα νερού είναι το κλειδί για την αποφυγή της δυσκοιλιότητας. Για άλλη μια φορά, πιστεύω ότι οι διαφορετικοί άνθρωποι χρειάζονται διαφορετικές ποσότητες νερού και η συνηθισμένη συμβουλή ότι πρέπει να πίνουμε 8 ποτήρια νερό την ημέρα δεν είναι κατάλληλη για όλους. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιληφθείτε ακούγοντας το σώμα σας. Πειραματιστείτε και δείτε ποιά ποσότητα σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα.

3. Έκανα τακτικά μασάζ

Παρ’ όλο που δεν έχουν γίνει ακόμα πολλές επιστημονικές έρευνες στον τομέα αυτό, προσωπικά παρατήρησα ότι το χρόνιο στρες κατά τη διάρκεια του αποτυχημένου γάμου μου χειροτέρεψε τα πεπτικά μου προβλήματα.

Ευτυχώς, το μασάζ είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης του στρες. Μελέτες δείχνουν ότι βοηθά να χαλαρώσουν οι μυς, να μειωθεί το στρες και ακόμη και η αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, οι θεραπευτές μασάζ χρησιμοποιούν ορισμένες τεχνικές για να κάνουν το πεπτικό σύστημα να κινείται σωστά και να χαλαρώνει. Σε μια μελέτη του 2009 στο περιοδικό «International Journal of Nursing» διαπιστώθηκε ότι το κοιλιακό μασάζ μειώνει σημαντικά τη δυσκοιλιότητα και οδηγεί σε περισσότερες επισκέψεις στο μπάνιο. Ένα καλό μασάζ στην κοιλιακή χώρα από κάποιον επαγγελματία σε συνδυασμό με την κατανάλωση νερού μπορεί να φέρει πολύ καλά αποτελέσματα.

4. Κατανάλωνα ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας και ορισμένες πρόσφατες έρευνες θεωρούν ότι είναι χρήσιμο. Προσωπικά, βρήκα ότι περίπου 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και 1 αβοκάντο (καλή πηγή φυτικών ινών) καθημερινά βοήθησε τα πράγματα να λειτουργούν ομαλά.

Φροντίστε να καταναλώνετε αγνό ελαιόλαδο που δεν έχει αναμειχθεί με οποιαδήποτε άλλα έλαια, όπως κανόλα ή φυτικά έλαια. Και μην ανησυχείτε για την περιεκτικότητά του σε λίπος – τα υγιεινά λίπη που υπάρχουν στο ελαιόλαδο και το αβοκάντο είναι ωφέλιμα για πολλά συστήματα του σώματός σας.

5. Αξιολόγησα τα συναισθήματά μου

Προσωπικά, συνειδητοποίησα ότι τα καταπιεσμένα συναισθήματά μου κατά τη διάρκεια ενός γάμου γεμάτου στρες εμφανίζονταν μεταφορικά με τη μορφή της δυσκοιλιότητας.

Γι’ αυτό λοιπόν προτείνω να βρείτε χρόνο για να αξιολογήσετε τα συναισθήματά σας και να κάνετε στον εαυτό σας μερικές ερωτήσεις: υπάρχει κάτι που το κρατάτε καταπιεσμένο; Μήπως κάτι με το οποίο δεν βρίσκεστε σε επικοινωνία ενώ θα έπρεπε; Μήπως συσσωρεύετε σιωπηλά όλο και περισσότερα συναισθήματά ή ακόμα αρνείστε ότι υπάρχουν; Η ολιστική θεραπεία δεν επιτυγχάνεται μόνο με τη σωστή διατροφή και με το να είστε δραστήριοι, αλλά και επιτρέποντας στον εαυτό σας να βιώνει τα πραγματικά του συναισθήματα.

Διαβάστε επίσης Δυσκοιλιότητα: Απαλλαγείτε με διατροφή, βότανα και εναλλακτικές θεραπείες

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

ifs-interview
IFS: Ανακαλύπτοντας τον δρόμο προς την ανεξάντλητη πηγή της αγάπης μέσα μας - τον αληθινό μας Εαυτό.
Η Θεωρία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων (IFS) και ο Εσωτερικός Κριτής: Κατανοήστε και Συμφιλιωθείτε με τον Εσωτερικό Σας Κριτή
Κατάθλιψη και social media: Πόσο επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συναισθήματά μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση