, , , , , , ,

12 μη φαρμακευτικοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε τις εξάψεις

Οι εξάψεις είναι σύντομα επεισόδια κατά τα οποία υπάρχει αναψοκοκκίνισμα, εφίδρωση, γρήγορος καρδιακός παλμός και αίσθηση θερμότητας.

Άρθρο της Margie King, Health Coach

Από τον Βελονισμό μέχρι το έλαιο μέντας, υπάρχει ένα ευρύ φάσμα φυσικών εναλλακτικών λύσεων που βασίζονται σε επιστημονικές αποδείξεις όσον αφορά την ανακούφιση των εξάψεων.

Advertisment

Οι εξάψεις συνδέονται συχνά με την εμμηνόπαυση. Οι γυναίκες όμως που έχουν επιβιώσει από τον καρκίνο του μαστού είναι πιθανό να υποφέρουν από ιδιαίτερα σοβαρές και συχνές εξάψεις όταν η χημειοθεραπεία ή η χειρουργική επέμβαση τους προκαλεί πρόωρη εμμηνόπαυση.

Πολλές γυναίκες βρίσκουν ανακούφιση μέσω της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης (HRT). Αλλά οι επιζώσες από τον καρκίνο του μαστού δεν πρέπει να υποβάλλονται σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης λόγω του κινδύνου που υπάρχει τα οιστρογόνα να ενισχύουν την εμφάνισή του.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Πέρελμαν του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια μελέτησαν την αποτελεσματικότητα του Βελονισμού στην ανακούφιση των εξάψεων. Συνέκριναν τον Βελονισμό με την γκαμπαπεντίνη, το φάρμακο κατά της επιληψίας, η οποία είχε προηγουμένως αποδειχτεί ότι μειώνει τις εξάψεις σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού.

Advertisment

Τα αποτελέσματά τους δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Journal of Clinical Oncology». [i] Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο Βελονισμός αποτελεί μια βιώσιμη θεραπεία για τις εξάψεις σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού και είναι πιο αποτελεσματική από την γκαμπαπεντίνη. Στη μελέτη, 120 επιζώσες από τον καρκίνο του μαστού με συχνές καθημερινές εξάψεις χωρίστηκαν τυχαία σε 4 ομάδες. Η πρώτη ομάδα υποβαλλόταν σε Ηλεκτροβελονισμό (οι βελόνες μετέφεραν ασθενές ηλεκτρικό ρεύμα) 2 φορές την εβδομάδα για 2 εβδομάδες και στη συνέχεια 1 φορά την εβδομάδα. Η δεύτερη ομάδα υποβλήθηκε σε «εικονικό» Ηλεκτροβελονισμό. Η τρίτη και η τέταρτη ομάδα λάμβανε 900 mg γκαμπαπεντίνη 1 φορά την ημέρα ή 1 χάπι πλασέμπο.

Μετά από 8 εβδομάδες θεραπείας, η ομάδα με τον Βελονισμό παρουσίασε τη μεγαλύτερη βελτίωση όσον αφορά τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των εξάψεων. Στην πραγματικότητα, ακόμη και η ομάδα με τον εικονικό Βελονισμό είχε περισσότερα οφέλη σε σύγκριση με τις ομάδες που έλαβαν φάρμακα ή εικονικά φάρμακα. Ύστερα από 16 εβδομάδες θεραπείας, οι ομάδες Βελονισμού ανέφεραν ακόμη μεγαλύτερη μείωση των εξάψεων. Αντιθέτως, η ομάδα που έλαβε φάρμακα ανέφερε επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Ο βασικός συγγραφέας της μελέτης δήλωσε τα εξής: «Ο Βελονισμός είναι μια ασυνήθιστη θεραπεία η οποία περιλαμβάνει την ενεργό συμμετοχή του ασθενούς καθώς και μια μεγαλύτερη αλληλεπίδραση ασθενούς-θεραπευτή σε σύγκριση με τη λήψη ενός χαπιού. Το σημαντικό είναι ότι τα αποτελέσματα αυτού του τεστ δείχνουν ότι ακόμα και ο εικονικός Βελονισμός – ο οποίος ουσιαστικά αποτελεί ένα εικονικό φάρμακο – είναι πιο αποτελεσματικός από τα ίδια τα φάρμακα. Το φαινόμενο πλασέμπο συχνά απορρίπτεται, αλλά τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι πρέπει να δώσουμε προσοχή στον όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο με τον οποίο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε».

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ο Βελονισμός είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό εικονικό φάρμακο και μπορεί να λειτουργήσει ενισχύοντας τα επίπεδα των ενδορφινών στο αίμα καθώς και τις σχετικές ουσίες που λειτουργούν ως παυσίπονο και βελτιώνουν τη διάθεση.

Οι εξάψεις είναι σύντομα επεισόδια κατά τα οποία υπάρχει αναψοκοκκίνισμα, εφίδρωση, γρήγορος καρδιακός παλμός και αίσθηση θερμότητας. Μπορεί να διαρκέσουν από 1 λεπτό μέχρι 1 ώρα. Ορισμένες γυναίκες υποφέρουν από εξάψεις για ένα μικρό χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης ενώ άλλες για όλη την υπόλοιπη ζωή τους. Ο τρόπος που προκύπτουν δεν είναι γνωστός, αν και συνδέονται στενά με τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων. Πολλοί γιατροί πιστεύουν ότι το υψηλό ποσοστό των ορμονών του στρες τις επιδεινώνει.

11 επιπλέον φυσικοί τρόποι για να ανακουφιστείτε από τις εξάψεις

1. Γιόγκα

Μελέτες έχουν δείξει ότι η γιόγκα είναι αποτελεσματική στη διαχείριση των εξάψεων και της νυχτερινής εφίδρωσης. [Ii]

2. Διαλογισμός

Οι πρακτικές μείωσης του στρες που βασίζονται στον διαλογισμό (mindfulness) έχει αποδειχτεί ότι μειώνουν τις εξάψεις κατά 22% μετά από 20 εβδομάδες εφαρμογής. [Iii]

3. Αιθέριο έλαιο μέντας

Η τοποθέτηση 1 σταγόνας αιθέριου ελαίου μέντας στο πίσω μέρος του λαιμού σας θα σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε γρήγορα από την έξαψη.

4. Ρόδι

Πολλές τροφές μπορούν να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των ορμονών. Το ρόδι παράγει 3 τύπους οιστρογόνων – την οιστρόνη, την οιστριόλη και την οιστραδιόλη και βοηθά στην ανακούφιση από τις εξάψεις.

5. Αποφύγετε τις τροφές που τις πυροδοτούν

Η καφεΐνη, τα πικάντικα φαγητά και το αλκοόλ είναι ουσίες που παράγουν θερμότητα και συμβάλλουν στην εμφάνιση των εξάψεων. Αντιθέτως, δοκιμάστε δροσιστικές τροφές, όπως πεπόνι, φύτρες φασολιών, σέλινο, μήλα, σπαράγγια και σταφύλια.

6. Αγοράστε βιολογικά προϊόντα

Τα περισσότερα κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα από το σούπερ μάρκετ προέρχονται από ζώα που έχουν λάβει ορμόνες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν ανισορροπία στα οιστρογόνα. Φροντίστε να αγοράζετε βιολογικό κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς ορμόνες.

7. Καταναλώστε περισσότερους λιναρόσπορους

Πολλά φρούτα και λαχανικά περιέχουν αδύναμα φυτικά οιστρογόνα που ονομάζονται φυτοοιστρογόνα. Αυτά συνδέονται με τους υποδοχείς των οιστρογόνων και έχουν οιστρογονική δράση σε περίπτωση που τα επίπεδα των οιστρογόνων σας είναι πολύ χαμηλά. Μπορούν επίσης να μπλοκάρουν τα ισχυρότερα οιστρογόνα, αν τα επίπεδά σας είναι πολύ υψηλά. Τα τρόφιμα που περιέχουν φυτοοιστρογόνα περιλαμβάνουν τα μπλε μούρα, τα κεράσια, τα κράνμπερι, τα καρότα, τις μπανάνες, τα παντζάρια, τα πορτοκάλια, τα κρεμμύδια, τις πιπεριές, τη βρώμη, τα δαμάσκηνα, τις ελιές και τις πατάτες.

Οι λιναρόσποροι διαθέτουν ιδιαίτερα ισχυρά φυτοοιστρογόνα. Μια μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση 40 γραμμαρίων την ημέρα μειώνει τη συχνότητα των εξάψεων κατά 50% και τη σοβαρότητά τους κατά 57%. Οι λιναρόσποροι είναι επίσης πιο αποτελεσματικοί από τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης όσον αφορά τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

8. Μαύρο Κοχός

Αυτό το βότανο που σχετίζεται με τη νεραγκούλα αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς και μελετημένες φυσικές θεραπείες για τις εξάψεις. Μια μετα-ανάλυση αποδεικνύει ότι το μαύρο Κοχός είναι αποτελεσματικό στη μείωση των εξάψεων.

9. Κόκκινο τριφύλλι

Το κόκκινο τριφύλλι περιέχει ένα είδος φυτοοιστρογόνων που ονομάζονται ισοφλαβόνες. Ολλανδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι 80 mg κόκκινου τριφυλλιού την ημέρα μείωσαν τις εξάψεις κατά 44% σε 30 γυναίκες στην εμμηνόπαυση. [Iv]

10. Έλαιο νυχτολούλουδου

Σε μια τυχαιοποιημένη μελέτη διάρκειας 6 εβδομάδων διαπιστώθηκε ότι 500 mg ελαίου νυχτολούλουδου την ημέρα μειώνουν τη συχνότητα των εξάψεων κατά 39%, τη σοβαρότητα κατά 42% και τη διάρκεια κατά 19%. [V]

11. Χάστε βάρος

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο μελέτησαν 338 γυναίκες με μέση ηλικία τα 53 έτη οι οποίες ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες και οι μισές από αυτές ανέφεραν ότι υπέφεραν από ενοχλητικές εξάψεις. Βρήκαν ότι η μείωση του βάρους, του δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) και της κοιλιακής περιφέρειας σχετίζονταν με τη βελτίωση των συμπτωμάτων μέσα σε μια περίοδο 6 μηνών. [Vi]

[toggle title="Πηγές"]

[i]. jco.ascopubs.org/content/33/31/3615

[ii]. Vaze N, Joshi S. “Yoga and menopausal transition.” Journal of Mid-Life Health. 2010;1(2):56-58.

[iii]. pt.wkhealth.com

[iv]. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12161042

[v]. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23625331

[vi]. archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=225761

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση