, ,

Το συστατικό που χαρίζει αντοχή και ενέργεια πριν την γυμναστική

Τα νιτρικά άλατα δίνουν μια γερή δόση ενέργειας στο σώμα κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Πολλοί είναι εκείνοι που συνηθίζουν πριν από την προπόνηση ή τη γυμναστική τους, να καταναλώνουν τρόφιμα ή χυμούς με αρκετή πρωτεΐνη ώστε να κερδίσουν μεγαλύτερη αντοχή και δύναμη κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Μια νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism υποδεικνύει ότι ένα συστατικό που χρειάζεται ο οργανισμός μας πριν τη γυμναστική είναι τα νιτρικά άλατα. Το συστατικό αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, ενισχύει τις αντοχές αλλά και τη δύναμη κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Advertisment

Οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση πόσιμου συμπληρώματος παντζαριού, ενός λαχανικού με σημαντική περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα, στις επιδόσεις αθλητών καγιάκ (ανδρών και γυναικών).

Υπενθυμίζουμε ότι πριν λίγους μήνες είχαμε δει μια άλλη  έρευνα από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κάνσας, που συμπέρανε ότι το παντζάρι ωφελεί τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια αλλά και ότι αθλητές ποδοσφαιρικών ομάδων ισχυρίζονται ότι βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις τους.

Σύμφωνα με τα τεστ στα οποία υποβλήθηκαν οι αθλητές, το συμπλήρωμα επέδρασε θετικά στις αντοχές τους και μάλιστα τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα για τις γυναίκες. Τα οφέλη που παρατηρήθηκαν ήταν αναλογικά με την ποσότητα του πόσιμου συμπληρώματος που χορηγήθηκε.

Advertisment

Οι ερευνητές αποδίδουν την ευεργετική επίδραση του παντζαριού στα ανόργανα νιτρικά άλατα που παρέχει το παντζάρι, καθώς το συστατικό διευκολύνει τις διεργασίες που επιτελούνται στα μιτοχόνδρια, τα μικροσκοπικά «εργοστάσια παραγωγής ενέργειας» του ανθρώπινου οργανισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το παντζάρι είναι επίσης ευεργετικό για την καρδιά, καθώς μελέτη του 2013 είχε καταδείξει ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και μεταβολικού συνδρόμου (υψηλό ζάχαρο, υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη) διά μέσου της μείωσης στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Πόσα βήματα την ημέρα χρειάζονται για να χάσει κανείς βάρος;
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση