, ,

Οι ευεργετικές ιδιότητες της πεζοπορίας

Η πεζοπορία είναι μια δραστηριότητα που θα βελτιώσει την φυσική μας κατάσταση και θα τονώσει το μυικό μας σύστημα.

Μεγαλώνουμε και η αντοχή μας μειώνεται. Όσο περνούν τα χρόνια, τόσο πιο εύκολα κουραζόμαστε Μήπως πρέπει να κάνουμε κάτι; Κοιτάζεσαι στον καθρέφτη και σε ενοχλεί που φαίνεται η κοιλίτσα που έχεις κάνει τα τελευταία χρόνια. Σε στεναχωρεί που δεν μπορείς να φορέσεις το αγαπημένο σου πουκάμισο, γιατί είναι έτοιμα να σπάσουν τα κουμπιά του. Καθόλου δεν σου αρέσει που δεν μπορείς να φορέσεις τις υπέροχες πανάκριβες γόβες σου, καθώς πονούν τρομερά τα πόδια σου. Σίγουρα πρέπει να κάνουμε κάτι!

Η άσκηση και γενικά η φυσική δραστηριότητα είναι αυτή που μπορεί να γίνει σύμμαχος σου, σε όλα αυτά που βλέπεις ή δεν βλέπεις στον καθρέφτη και σε ενοχλούν. Η πεζοπορία είναι μια ενδιαφέρουσα δραστηριότητα που μπορεί να βοηθήσει να βελτιώσεις το επίπεδο της φυσικής σου κατάστασης και της υγείας σου. Έχει τρία επίπεδα και απευθύνεται σε όλους μας, όποια και αν είναι η φυσική μας κατάσταση.

Advertisment

● Απλή πεζοπορία

● Ορεινή πεζοπορία

● Ορειβασία.

Advertisment

Μπορούμε να ξεκινήσουμε με την απλή πεζοπορία σε ένα πάρκο ή ένα άλσος, σταδιακά και χωρίς υπερβολές. Στην αρχή, θα κάνουμε μικρές αποστάσεις 3,5 χιλιομέτρων και σε χαμηλή ταχύτητα και στην πορεία όσο θα βελτιώνεται η φυσική μας κατάσταση και η
καρδιοαναπνευστική μας ικανότητα μπορούμε να κάνουμε μεγαλύτερες αποστάσεις και σε πιο έντονο ρυθμό.

Όταν νιώσουμε το σώμα μας ικανό και την αντοχή μας σε ιδανικό επίπεδο, μπορούμε να δοκιμάσουμε μια πιο μεγάλη βόλτα κοντά στην φύση και να κάνουμε ορεινή πεζοπορία. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αγαπούν την πεζοπορία και ιδιαίτερα στο βουνό. Είναι εύκολο λοιπόν να ενταχθούμε σε μια ομάδα πεζοπορίας και να απολαύσουμε τα οφέλη της.

Είναι μια δραστηριότητα χαμηλού κόστους, κάθως χρειαζόμαστε μόνο άνετα ρούχα και αθλητικά η ορειβατικά παπούτσια. Και ο εξοπλισμός μας περιορίζεται σε ένα σακίδιο πλάτης που θα έχει μια πετσέτα, μπλουζάκι ανάλογα με την εποχή, νερό και κάποιο σνακ.

Είναι ασφαλές να κάνουμε πεζοπορία με παρέα και ποτέ μόνοι μας. Δεν κρύβει άμεσους κίνδυνους σαν δραστηριότητα, αλλά καλό θα ήταν να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι. Ίσως η κούραση ή και μια ξαφνική αδυναμία, σε περίπτωση που είμαστε μόνοι σε ένα βουνό να
μας βάλει σε μπελάδες. Η πεζοπορία είναι μια δραστηριότητα που θα βελτιώσει την φυσική μας κατάσταση, θα τονώσει το μυικό μας σύστημα και αν συνδυαστεί και με προπόνηση με βάρη θα αυξήσει την μυική μας μάζα (παράλληλα με την πεζοπορία αν κάνουμε 12
φορές την εβδομάδα και προπόνηση με βάρη ή λάστιχα θα δούμε πολύ μεγαλύτερα αποτελέσματα).

Η καρδιά μας θα ωφεληθεί εξίσου, καθώς η αερόβια προπόνηση και ειδικά στην φύση είναι ιδανική καθώς έχουμε και την συνεισφορά του οξυγόνου.

Σημαντικό είναι και το όφελος της επικοινωνίας και της συναναστροφής με ανθρώπους που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα με εμάς και τα μοιράζονται μαζί μας με ένα περίπατο στην φύση. Η ευεξία , η ζωντάνια και η ενέργεια που θα μας προσφέρει είναι καθοριστική για να αγαπήσουμε την πεζοπορία και να εντάξουμε την δραστηριότητα στο πρόγραμμά μας. Καθώς και οι νέες φιλίες θα δώσουν μια νέα πνοή στην καθημερινότητα μας.

Βρείτε τον πεζοπορικό όμιλο της περιοχής σας και γίνεται μέλος κι εσείς και που ξέρετε, ίσως μια μέρα κάνουμε όλοι μαζί μια βόλτα ορεινή πεζοπορία.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πόνος στη μέση: Απαλλαχθείτε με τη νο1 άσκηση που διατείνει τη σπονδυλική στήλη και ανακουφίζει
Pilates Reformer: Τι να προσέξετε για να μην τραυματιστείτε
«Καίμε» θερμίδες και λίπος: Οι αλλαγές στο περπάτημα για να τα καταφέρουμε
Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει κανείς pilates;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση